Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Robbins hodlá zfilmovat Orwella


ikona
imf
1984adaptace knihyknihatim robbins
 

A mluvíme samozřejmě o jeho nejslavnějším románu 1984, který se dostal i k takovému odpůrci tištěného slova, jakým jsem já. Jednoho májového rána roku 2000 se totiž imf probudil a zjistil, že má chřipku jako trám. Popadl čaj, parallen a první knížku, na které mu přistál zrak. 1984 přečetl během dvou dnů, ale to sem až tak nepatří. Mnohem důležitější totiž je, že se slavná knížka líbí i Timu Robbinsovi a to do té míry, že připravuje její divadelní adaptaci (jako režisér) a nedávno se zmínil o tom, že se mu dostal do ruky i scénář a s tím i myšlenka na filmové zpracování. Robbins by zřejmě zafungoval jako producent, což by ho však zároveň tlačilo před kameru (tradiční model), otázkou ovšem je, zda adaptaci 1984 právě teď potřebujeme.

Politické klima by tomu možná napovídalo (ale to by se dalo prohlásit takřka kdykoliv ;), z hollywoodského úhlu pohledu však pozitiva mizí. Pomineme-li, že román už byl jednou adaptován (stylově právě v roce 1984) s Johnem Hurtem v hlavní roli, objevují se jeho otisky i v relativně nedávných projektech (Equilibrium) a především pak ve V for Vendetta. Kdyby Robbins se svou verzí přišel řekněme v roce 2007/2008, většina neknihomolů ho obviní právě z vykrádání Vendetty a nebudou řešit, že nějaký George Orwell už kdysi napsal knížku, ze které čerpají oba filmy. Robbins by navíc mohl podlehnout nutkání aktualizovat příběh a přenést ho do ožehavé současnosti, což by celé dílo, alespoň podle mě, poslalo první třídou do pekel.

Robbins každopádně o adaptaci zatím pouze uvažuje a já se, zjevně, už chovám jako malý naštvaný knihomol, kterému sahají na jeho tištěnou modlu. Já věděl, proč ty objemné papírové bichle nechal zamčené ve sklepě. Odtamtud na mě nemůžou. ;) Schválně se v diskuzi vyjádřete k tématu: Jak se stavíte ke knižním adaptacím v momentě, kdy znáte předlohu? Dokážete být nestranní?

A malá perlička na závěr: Tahle novinka má přesně 1984 znaků (ale že to dalo práci ;).

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace