Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sci-fi pohromu nezastavil ani Willis


ikona
Cival
tržby
Obrozený žánr, zastoupený Náhradníky a snímkem Pandorum, dostal dvakrát na holou. Jak si vedly další filmy v pokladnách? 

Rok 2009, rok návratu sci-fi do první linie. Nakopnutý Star Trek, bezmála průlomový District 9, hojné sci-fi motivy v Transformerech, Terminátorovi, v televizních seriálech a dokonce i v celovečerních animácích, tak vypadá průběžný součet potěšení pro fanoušky žánru. Jenže tak veselo nebude.

Bylo by, pokud by dvě čerstvé novinky nepropadly v amerických kinech. Před sezónou se požadoval od Náhradníků radikální úspěch, od výrazně levnějšího sci-fi Pandorum pak alespoň zaplacení nákladů. Jenže nic z toho se nepovedlo. Na první příčce víkendového kasovního žebříčku suverénně setrval animák Zataženo, občas trakaře. Přidal 24 milionů (ztratil oproti minulému týdnu zanedbatelných 18%!), celkový účet navýšil na 60 mega a doslova letí za stovkou.

Až s velikým odstupem za ním se uvedli Náhradníci. Jejich rozpočet dle neoficiálních informací činil zhruba 80 mega. Na hollywoodské poměry to není moc, ale není to ani málo. Rozhodně ne tak málo, aby si novinka režiséra Jonathana Mostowa mohla dovolit slabý start na patnácti milionech dolarů. Při nevalných kvalitách filmu půjdou tržby rychle k zemi, takže se film nejspíš neprotlačí ani přes čtyřicet milionů celkově. A pozice Bruce Willise, Jonathana Mostowa a sci-fi jako žánru budou zase výrazně oslabeny. Zvlášť u Willise to mrzí, protože tenhle chlapík si předčasný důchod nezaslouží – naopak by si už zasloužil pořádný hit (s vykastrovanou Smrtonosnou pastí 4 za mnou nechoďte).

Pandorum dopadlo ještě hůř, protože se nevešlo ani do první pětky. Čtyři a půl milionu dolarů z víc jak dvou a půl tisícovek kin jsou naprostým výsměchem a zcela nezpochybnitelným důkazem, že se film nezvládl prodat. Absolutně. Ani přes trailery, ani přes přehnaně bizarní plakáty, ani přes obličej Dennise Quaida. Zkrátka vůbec. I tohle fiasko svým investorům prodělá. Rozpočet byl oproti Náhradníkům možná poloviční, jenže celkové tržby se vyšplhají sotva k deseti milionům.

Mezi dvě sci-fi zklamání se vklínila jednak černošská komerční jistota od Tylera Perryho I Can Do All Bad By Myself (5. místo, 4,7 milionu, celkem 47 M), zadruhé pak Soderberghův Informátor!, jenž se líbí a tenhle víkend „loupe brambory“ (díky dalším necelým sedmi milionům).

Ještě o příčku výš najdete remake Slávy - jeho tvůrcům však ani třetí místo stačit nebude. Filmaři se totiž pokoušeli přemostit diváctva Muzikálu ze střední a série Let´s Dance, nabídnout serióznější pohled na hudební ambice náctiletých a vytáhnout tak peníze prakticky z obou cílovek. Jenže ani přes vydatnou audiovizuální masáž se moc mladých nechytlo a film prošuměl třemi tisícovkami kin se slabými desetimilionovými tržbami. I tohle zklamání urve málo, celkem zhruba pětadvacet melounů.

A zase zpátky dolů, na chvost a k už známým jménům. Na sedmém fleku vykazuje střídmé propady Láska na druhý pohled, pro Jennifer Aniston to je ale stále velmi podprůměrná položka kariéry (viz průběžné čtrnáctimilionové tržby v kontextu jiných snímků). Výrazně rychleji vyklízí pozice neúspěšná taškařice Bacha, kouše! a dokonce i, nakonec zklamavší, animák Číslo 9. Desítku uzavírají Tarantinovi Pancharti.

Kompletní tržby zde.
 
Za týden hrozí extremně slabé výdělky, protože proti sympatické Zemi zombie stojí jen nevýrazná britská komedie The Invention of Lying, režijní debut Drew Barrymore Rebelka na bruslích a dvojprogram prvních dvou dílů Toy Story, uváděných v nové trojrozměrné verzi. Hádat pořadí bude tentokrát zvlášť obtížné.

P.S.: Do půlnoci můžete tipovat tržby říjnových bijáků v měsíční tipovačce – uzávěrka se blíží. Kvapem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace