Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Příliš blízká setkání třetího druhu


ikona
Mr. Hlad
district 9stroj času
District 9 přivádí na Zemi mimozemšťany. Jak probíhala předchozí blízká setkání na filmovém plátně? 

Mimozemšťanů se na Zemi podívalo už hodně. Někteří se s námi chtěli kamarádit, někteří tu prostě chtěli v klidu žít a většina nás chtěla sežrat. Někdy se s nimi lidstvo domluvilo, někdy dostalo pořádnou nakládačku, než promluvil americký prezident a spojil všechny národy k obraně, a někdy to prostě tak nějak vyšumělo. Každopádně člověk se až diví, jaký mají emzáci o naši planetu zájem. Pár si jich teď probereme.

Mimozemští kamarádi

 E. T. - Mimozemšťan (1982)

Kdo u toho byl: Steven Spielberg, Henry Thomas, Drew Barrymore
Co tu chtěl: Banda mimozemšťanů se rozhodla zjistit něco o modré planetě, a tak se vydala na průzkum. A logicky do jedné z nejhustěji obydlených oblastí vůbec, do Los Angeles. Svou přítomnost před lidmi samozřejmě neutajili a při úprku ze Země tu jednoho ze svých nechali. Ten však nechtěl vybít lidstvo, ale toužil po tom, aby se mohl vrátit domů a desetiletý Elliot se rozhodl trochu mu s tím pomoci. Ne všichni lidé ale měli s návštěvníkem z vesmíru tak bohulibé plány.
Zvláštní schopnosti: Umí tak nějak všechno, včetně porušování zákonů gravitace a stylového svícení prstem.
Jak se dařilo v kinech: Ukrutně. Film měl úspěch u diváků, u kritiky, na Oscarech a v kinech po celém světě vydělal více než tři čtvrtě miliardy dolarů. Což je pří desetimilionovém rozpočtu poměrně solidní zisk.
Vyhlídky na budoucnost: Pokud nějaké pako nenapadne, že E. T. potřebuje remake nebo reimaginaci, nejspíš se ho v kinech jen tak nedočkáme.

Blízká setkání třetího druhu (1977)

Kdo u toho byl: Steven Spielberg, Richard Dreyfuss, Francois Truffaut
Co tu chtěli: U Spielberga přilétají mimozemšťané nepřátelsky naladění jen občas. I tentokrát na Zemi nevlétli s lasery a touhou unést všechny pozemšťanky, kontakt s nimi však rozhodně neprobíhal hladce, o čemž by mohl vyprávět Roy Neary, jemuž mimozemská aktivita začala lézt tak trošku na mozek. Všechno naštěstí nakonec dopadlo dobře, ale i tak šlo o lehce znepokojivou vizi prvního setkání s návštěvníky z vesmíru. Znepokojivější, než by si ufologové přáli.
Zvláštní schopnosti: Tihle emzáci byli rozhodně technicky na mnohem vyšší úrovni než lidstvo. A krom toho, že uměli lidem udělat v hlavě docela slušný maglajz, to byli i solidní muzikanti.
Jak se dařilo v kinech: Rozpočet dvacet milionů, tržby tři sta, takže opět spokojenost. Jen těch Oscarů mohlo být možná trošku víc.
Vyhlídky na budoucnost: Tihle mimozemšťané už se nejspíš neobjeví.

Starman (1984)

Kdo u toho byl: John Carpenter, Jeff Bridges, Karen Allen
Co tu chtěl: Opět jsme tu za zlé a paranoidní bytosti my, lidé. Starmanova loď byla sestřelena a on má teď jen tři dny na to, aby se dostal zpátky ke svému mateřskému plavidlu. A jelikož je nehmotný, rozhodne se na sebe vzít podobu manžela vdovy Jenny a ukecá ji, aby mu pomohla. Problém ale bude nejen v tom, že Starman toho nemá s lidmi moc společného, ale především ve dvojici odhodlaných agentů, kteří udělají všechno proto, aby mimozemského návštěvníka našli, chytili a poslali pod skalpely nedočkavých vědců.
Zvláštní schopnosti: Schopnost vzít na sebe podobu člověka se může někomu, kdo jinak nemá pevnou podstatu, docela hodit.
Jak se dařilo v kinech: Jeff Bridges byl nominován na Oscara, ale výdělky zázračné nebyly.
Vyhlídky na budoucnost: Carpenter nerad točí pokračování a když už by se k nějakému nechal ukecat, tohle to na 99% nebude.

Propast (1989)

Kdo u toho byl: James Cameron, Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio
Co tu chtěli: Ne všichni mimozemšťané přiletí v létajících a svítících talířích, někteří se schovají pod vodu. Mají tam větší klid. Když ale velitel vrtné věže Deepcore začne tušit, že se v mořské hlubině děje něco podivného, přijde na řadu armáda. A jak víme, armáda při kontaktech s mimozemskou formou života nemyslí, ale jedná. I když je v tomhle případě více než jasné, že v hloubi oceánu ukrytí emzáci nechtějí zotročit lidstvo.
Zvláštní schopnosti: Krom technické vyspělosti si tihle mimozemšťané dokáží také stylově pohrát s vodou - Cameron to pochopil jako záminku k natočení několika převratných trikových sekvencí, z nichž pak mimo jiné mohl čerpat i druhý Terminátor. 
Jak se dařilo v kinech: Méně, než je James Cameron zvyklý. I přes revoluční triky se lidem víc líbil Terminátor.
Vyhlídky na budoucnost: Cameron miluje oceán víc než film, takže jednou… možná… Ale spíš ne.

Den, kdy se zastavila Země (1951, 2008)

Kdo u toho byl: nejdříve Robert Wise a Michael Rennie, potom Scott Derrickson a Keanu Reeves
Co tu chtěli: Přiletěli sice v míru, ale připravení. Obyvatelé Země se musí začít chovat ke své planetě trošku slušně, jinak ji mimozemšťané zničí - takové poselství k nám dovezli vyjednavač Klaatu a jeho robot. Velvyslanec z vesmíru sice netouží po likvidaci miliard lidí, ale pokud nebude po jeho a lidstvo nepřestane svým chováním ohrožovat okolní vesmír, můžou nastat krušné časy. Naštěstí nějaká ta ukázka lidskosti zapůsobí i na bytost, která zdánlivě žádné emoce nemá.
Zvláštní schopnosti: Ovládání elektroniky na dálku, telepatie a kamarádství s velkým robotem.
Jak se dařilo v kinech: Poprvé výborně, podruhé ne zas až tak dobře. Tržby byly menší, než se doufalo, nadšení kritiků i diváků také.
Vyhlídky na budoucnost: Pro dvojku tu není prostor a další remake je nesmysl. Nejdřív za pár desetiletí.

Superman (1978, 2006)

Kdo u toho byl: nejdříve Richard Donner a Christopher Reeve, potom Bryan Singer a Brandon Routh
Co tu chtěl: Poslední přeživším obyvatel zničené planety přistál na Zemi. A i když vypadal jako člověk, měl nadlidskou sílu, uměl létat a vůbec byl spíš superhrdina než průměrný fanoušek Kabátů. A tak se rozhodl stát se jím doopravdy, navlékl na sebe kostým s velkým „S“ na prsou a aby si udržel trochu toho soukromí, začal se převlékat za druhořadého novináře, který pro zmatení okolí nosí brýle a divný účes.
Zvláštní schopnosti: Umí létat, má sílu jako nikdo na světě, dokáže otočit planetou nebo zastavit padající letadlo.
Jak se dařilo v kinech: Z prvního dílu se stala klasika, nová verze se vydala trošku jiným, směrem, než kde ležely dolary. Přesto o průšvih nešlo.
Vyhlídky na budoucnost: I když to teď se Supermanem vypadá všelijak, určitě se jednou vrátí. Warneři musí vědět, že se z něj dají vytřískat miliony. Návrat Bryana Singera ale příliš pravděpodobný není.

Hodní, zlí i oškliví

Transformers (2007, 2009)

Kdo u toho byl: Michael Bay, Shia LaBeouf, Megan Fox
Co tu chtěli: Najít Prajiskru. To je taková kostka, která dokáže z neživého stroje udělat myslící a střílející mašinu. Naštěstí ale dorazili i ti hodní. Autoboti se rozhodli lidstvo před Decepticony chránit, což byl důvod k tomu, aby se obří stroje několikrát porvaly, zničily jedno americké město, nakopaly zadek americké armádě a lidé jim to pak všechno mohli vrátit. Někdy si zkrátka mimozemšťané vyberou naší planetu jen jako bojiště a lidi proti tomu nemůžou nic dělat. Jen se bavit v kině.
Zvláštní schopnosti: Všichni návštěvníci ze Cybertronu se dokáží měnit ve stroje, ať už v kazeťáky nebo v tanky. A pochopitelně jsou obří, kovoví a skoro nezničitelní.
Jak se dařilo v kinech: Dařilo se hodně a letos jsme dostali druhý díl. Určitě ne poslední.
Vyhlídky na budoucnost: Tahle série tu s námi ještě chvilku bude a i když si Michael Bay dává od robotů momentálně pauzu, nejpozději v roce 2012 budou zpátky.

Muži v černém (1997, 2002)

Kdo u toho byl: Barry Sonnenfeld, Tommy Lee Jones, Will Smith
Co tu chtěli: Většina mimozemšťanů, které má na starosti agentura, pro níž pracují Muži v černém, na Zemi prostě bydlí. Mají práci, platí daně a žijí jako každý průměrný člověk. Bohužel do téhle pohody dorazí obrovský nakrknutý šváb a hned to vypadá, že v New Yorku bude veselo a že pánové v dobře padnoucích oblecích a stylových brýlích budou muset sáhnout ke zbraním největšího kalibru. A to ve vzduchu visí ještě hrozba intergalaktické války, při níž by mohla být Země sežehnuta na popel.
Zvláštní schopnosti: Mimozemšťanů je tu víc než důchodců v Tescu při výprodejích, takže výčet schopností by nám zabral pár stránek.
Jak se dařilo v kinech: Lidi na dobré triky a dobré herce slyší, takže zisky byly astronomické.
Vyhlídky na budoucnost: Pokračování nesplnilo očekávání, ale o trojce se sem tam mluví, takže uvidíme.

Lilo a Stitch (2002)

Kdo u toho byl: Dean DeBlois, Chris Sanders, Tia Carrere
Co tu chtěl: Stitch byl geneticky vyšlechtěný mutant a absolutní špička co se týče zabíjení. Naprostá zkáza. Když ale po svém útěku přistál na Havaji, kde nemohl ničit žádná velkoměsta, protože tu prostě nejsou, začal se nudit. Naštěstí ho našla holčička Lilo, seznámila ho s hudbou Elvise Presleyho a ukázala mu, že svět není jen o ničení. A podařilo se jí tak z monstra, proti kterému je Vetřelec jen krotkým ekvivalentem čivavy, udělat zatraceně velkého sympaťáka.
Zvláštní schopnosti: Umí sežrat, rozbít a zadupat do země všechno, co mu přijde pod pracky.
Jak se dařilo v kinech: Na to, že šlo o Disneyovku o vraždícím monstru, slavil film úspěch. Navíc se posléze stal v některých domácnostech takřka kultovní záležitostí (ano, i několik redaktorů MZ o tom ví své).
Vyhlídky na budoucnost:
Po seriálu a několika videosequelech se už Stitche v kinech asi nedočkáme.

A teď jen ti oškliví

Predátor (1987, 1990)

Kdo u toho byl: John McTiernan, Arnold Schwarzenegger, Stephen Hopkins, Danny Glover
Co tu chtěl: Tenhle mimozemšťan sem přiletěl lovit. Jako už mnohokrát před tím. Planeta Země byla pro tohohle návštěvníka jen jedním obřím lovištěm, kde si to rozdal se lvy, medvědy, tygry i s lidmi. Málokdy narazil na sobě rovného, ale v džunglích střední Ameriky mu bylo osudné setkání s velitelem vojenské speciální jednotky Dutchem Schafferem a o pár let později kolega nevydýchal konfrontaci s Mikem Harriganem z policie Los Angeles. Někdy se lov zkrátka nevyplatí.
Zvláštní schopnosti: Praktická neviditelnost, ramenní kanón, kopí ostré jako břitva a lovecké zkušenosti k nezaplacení.
Jak se dařilo v kinech: Poprvé šlo o jasný úspěch a film vyrostl v klasiku, podruhé už ne. Z lovce se časem stal srandista bojující s jinou mimozemskou legendou.
Vyhlídky na budoucnost: V produkci Roberta Rodrigueze a v režii Nimróda Antala dorazí už příští rok.

Alien vs. Predator (2004, 2007)

Kdo u toho byl: Paul W. S. Anderson, bratři Straussové a nevýznamní herci
Co tu chtěl: Crossover dvou slavných sérií na Zemi přitáhl i slizského zabijáka, kterého na plátna uvedl svého času Ridley Scott. V rámci AVP měl Vetřelec poprvé sloužit jako tréninková kořist pro Predátory, ale trošku se to v pyramidě někde v Antarktidě nevyvedlo. Podruhé se objevil v malém americkém městečku a dorazil i jeho lov milující kolega. Pokaždé u jejich střetu bylo i pár lidí a málokterý z nich o tom mohl vyprávět vnoučatům. Když se totiž rvou dvě legendy filmové science fiction, dá to člověku hodně práce, aby se vrátil domů v jednom kuse.
Zvláštní schopnosti: O Predátorech řeč byla. Leccos nahrává i Vetřelcům: Vysouvací čelist, drápky, ocas a schopnost lézt po stěnách a stropech.
Jak se dařilo v kinech: Víc, než by si filmy zasloužily. Kritici a diváci nadšení rozhodně nebyli a série AVP je dnes spíš pro smích.
Vyhlídky na budoucnost: O trojce se občas mluví, nová hra se objeví co nevidět, takže uvidíme. Sólo se ale Vetřelci vrací ke svým kořenům a k Ridleymu Scottovi. Jestli se ale vydají na Zemi, to zatím nikdo neví.

Den nezávislosti (1997)

Kdo u toho byl: Roland Emmerich, Will Smith, Bill Pullman
Co tu chtěli: Zničit lidstvo a ovládnout Zemi, nic složitého. Ze začátku to dokonce vypadalo, že s tím nebudou mít větší problémy. Technologicky jim armády světa nestačily, na straně útočníků byl i moment překvapení. Zdálo se, že není možné je porazit. Bohužel mimozemské lodě měly mizerný firewall, takže stačilo napíchnout se do jejich počítačů a hodit přímo mezi ně atomovou bombu. Krom toho za americkým prezidentem šel při obraně planety doslova každý.
Zvláštní schopnosti: Technologický náskok o několik století. To k dobytí planety obvykle stačí.
Jak se dařilo v kinech: Megahit. Po všech stránkách.
Vyhlídky na budoucnost: Jelikož lidstvo emzáky vypráskalo zpátky do vesmíru, nejspíš se jen tak nevrátí.

Válka světů (1953, 2005)

Kdo u toho byl: Byron Haskin, Steven Spielberg, Tom Cruise
Co tu chtěli: To samé, co výše zmínění kolegové. Zničit svět, vyvraždit lidstvo. Co taky jiného? I tentokrát na ně lidé neměli a zdálo se, že jejich vyhynutí je jen otázkou času. Naneštěstí se mimozemšťané v tom spěchu zapomněli nechat naočkovat, a tak jim bylo houby platné, že decimují zemi v obřích strojích, proti kterým něco zmůže jen Tom Cruise. Když má kliku. Chřipka dostala už větší frajery.
Zvláštní schopnosti: Absolutní dominance na bojišti.
Jak se dařilo v kinech: Jak je u Spielberga zvykem, úspěch. I když šlo o film, který se rozhodně nedá nazvat rodinným.
Vyhlídky na budoucnost: Prostor pro dvojku tu není, možná v daleké budoucnosti další adaptace Wellsovy knižní předlohy.

Temný anděl (1990)

Kdo u toho byl: Craig R. Baxley, Dolph Lundgren, Mathias Hues
Co tu chtěl: Tenhle mimozemšťan měl podstatně menší ambice, i když setkání s ním bylo stejně příjemné jako skončit pod nohama Tripoda z Války světů. Emzák s postavou Mathiase Huese a vraždícím diskem potřeboval lidské mozky, z nichž vyráběl na Jupiteru nebo tam někde velmi oblíbenou drogu. Bohužel se přepočítal a narazil na Jacka Cainea, nejdrsnějšího policajta široko daleko. Ten sice na první pohled na mimozemského zabijáka nemá, ale zdání klame. Tihle dva vzájemné rozpory rozhodně nevyřeší pokecem nad pivkem.
Zvláštní schopnosti: Figura zápasníka, smrtící disk a obří pistole.
Jak se dařilo v kinech: Nijak zvlášť, od začátku šlo o totální béčko, které může zazářit až na videu.
Vyhlídky na budoucnost: Lundgren i Hues dnes brázdí jen videopůjčovny, tak proč si nedat druhé kolo?

Zlomek sekundy (1992)

Kdo u toho byl: Tony Maylam, Ian Sharp, Ruther Hauer
Co tu chtěl: Svoje naštvané mimozemšťany neměla jen Amerika, někteří z nich preferovali Londýn. A hnusné počasí. V roce 2008 totiž globální oteplování zvedlo hladinu moří a řek a z Londýna se staly druhé Benátky. To byl ale ten nejmenší problém, tím druhým byl neznámý zabiják, jenž lidem vytrhával srdce z těla. Naštěstí londýnský superpolicajt Harley Stone má pro strach uděláno a se svým novým parťákem rád vyrazí do opuštěných stanic metra zjistit, co že se to tam pohybuje a nedá Londýňanům spát.
Zvláštní schopnosti: Nadlidská síla, zvířecí brutalita
Jak se dařilo v kinech: Nijak zvlášť tohle akční sci-fi béčko i přes solidně depresivní atmosféru nezaujalo.
Vyhlídky na budoucnost: Na Zlomek sekundy si dnes vzpomenou jen ti největší fandové, takže asi nic nebude.

Věc (1982)

Kdo u toho byl: John Carpenter, Kurt Russell, Keith David
Co tu chtěla: Někdo chce ovládnout Zemi s pomocí technologie, někdo na to jde o poznání chytřeji. Věc je něco, co se objevilo na americké výzkumné stanici v Antarktidě a během několika hodin zabilo a „napodobilo“ část její posádky. Problém je však v tom, že nikdo neví kterou. Paranoia mezi polárníky je často nebezpečnější než vesmírné monstrum. Nikomu se nedá věřit a nejlepší kamarád může být ve skutečnosti nelidská zrůda. Pilot McReady ale brzy pochopí, že v tomhle případě jsou lidé téměř bez šance. I přesto se však rozhodne bojovat až do konce.
Zvláštní schopnosti: Napodobit lidského hostitele a nepozorovaně se infiltrovat prakticky kamkoliv.
Jak se dařilo v kinech: V době uvedení to žádný velký úspěch nebyl, ale z filmu se časem stala žánrová klasika a vizuálně a atmosférou uchvacuje dodnes.
Vyhlídky na budoucnost: Prý se na něčem pracuje, ale bez Carpentera. Další vykleštěný remake je ale nejspíš jen otázkou času.

Mutant (1995)

Kdo u toho byl: Roger Donaldson, Ben Kingsley, Natasha Henstridge
Co tu chtěla: Mutantka Sil chtěla to, co každý puberťák mezi patnácti a osmnácti lety. Sex. Bohužel sex s ní byl pro jejího partnera poměrně fatální záležitostí. Mimozemská DNA se navíc utrhla ze řetězu a osud lidstva měl opět na kahánku. Skupina profesionálních vládních lovců se sice vydala Sil najít a zlikvidovat, avšak křehká blondýnka měla mnohem tužší kořínek, než si lovci představovali. Když ale cestou všude začali nacházet mrtvoly, došlo i těm největším optimistům, že se Sil žádná sranda nebude.
Zvláštní schopnosti: Figura supermodelky a obličej s úsměvem, kterému žádný chlap neodolá. Někdy je to dost na zničení Země.
Jak se dařilo v kinech: Film slavil poměrně úspěch a dočkal se několika druhořadých pokračování.
Vyhlídky na budoucnost: Do kin se Mutant nejspíš už nepodívá, na DVD možná.

Fakulta (1998)

Kdo u toho byl: Robert Rodriguez, Elijah Wood, Josh Hartnett
Co tu chtěli: Další mimozemský parazit to zkoušel po zlém, ale ani tentokrát neuspěl. K útoku si sice vybral střední školu, která by měla být plná blbých dětí, jež nemyslí na nic jiného než na sex a fotbal, ale bohužel je tu i parta, s níž to tak lehce nepůjde. Skupina složená z drogového dealera, místního otloukánka, tak trochu divné holky, školní krasavice, nově příchozí studentky a fotbalové hvězdy, musí zachránit svět. A snadné to mít nebudou, protože jediná věc, s pomocí které se dá mimozemšťan bezpečně odhalit, jsou drogy. A těch je vždycky málo.
Zvláštní schopnosti: Tahle pakáž dokázala ovládat mozek svého hostitele a šířila se zatraceně rychle.
Jak se dařilo v kinech: Docela to šlo, časy průšvihových Prcků a jiných neúspěšných podivností měly teprve přijít.
Vyhlídky na budoucnost: Fakulta nejspíš dvojku nedostane, takový hit to zase nebyl.

Invaze lupičů těl (1956, 1978, 2007)

Kdo u toho byl: Don Siegel, Philip Kaufman, James McTeigue
Co tu chtěli: Zase ovládnout lidstvo a zase pomaličku, polehoučku ale se stoprocentní účinností (původní film z 50. let do sebe promítl paranoidní obavy z plíživé moci komunistického Východu). Poslední parazit v našem výčtu si vybral malé městečko, kde nikomu nedochází, že z jeho sousedů se pomalu stávají nemyslící bytosti. Jediný, kdo má otevřené oči, je doktor Bennell, bohužel jeho varování nebere nikdo vážně. A nákaza se šíří. Bennell se sice pokouší varovat armádu a všechny zodpovědné orgány, ale zastavit invazi nebude vůbec jednoduché.
Zvláštní schopnosti: Dostat se člověku do mozku tak, že si toho skoro nikdo nevšimne.
Jak se dařilo v kinech: Z filmu se stala žánrová klasika a dočkal se několika remaků.
Vyhlídky na budoucnost: Nejspíš v nejbližší době nic. Předělávka s Nicole Kidman navzdory přetáčkám a odkládané premiéře propadla.

Mars útočí! (1996)

Kdo u toho byl: Tim Burton, Jack Nicholson, Pierce Brosnan
Co tu chtěli: Zničit zemi a vyhubit lidstvo. Postaru. Prostě přiletěli, ukázali nám své obří hlavy a zuby a začali okolo sebe střílet. Během chvilky zlikvidovali prakticky veškerý odpor, ale jak už jsme se mnohokrát přesvědčili, filmové lidstvo má tuhý kořínek a zlikvidovat ho není tak snadné, jak by si invazní armády z vesmíru představovaly. Zvlášť, když pod vedením Tima Burtona lidstvo reprezentuje opravdu špičkové herecké obsazení.
Zvláštní schopnosti: Lasery, střelba, násilí.
Jak se dařilo v kinech: Vůbec ne tak dobře, jak se čekalo.
Vyhlídky na budoucnost: O Mars útočí! se nikde nemluví už nějaký ten pátek, takže fandové mají asi utrum.

Máme tedy za sebou dvacítku setkání se zástupci jiných planet. Některá byla příjemná, některá méně, ale je jasné, že Země je pro mimozemské výlety poměrně oblíbenou destinací a v budoucnu tomu nejspíš nebude jinak. Kdo ví, třeba se vetřelcům jednou podaří lidstvo vyhladit definitivně a nepomůže ani americký prezident. Takže nakupte zásoby, zabarikádujte sklep a pořiďte si brokovnici. Ne každý návštěvník je totiž sympaťák jako E. T. Anebo si zajděte na District 9.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace