Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Comicsová válka se blíží


ikona
imf
comicsdc comicsmarvelwarner bros.
Máte comicsů plné zuby? Události posledních dnů naznačují, že se celý žánr teprve chystá šlápnout do pedálů. 

A bude to zatraceně zajímavá podívaná, kterou budeme financovat ze svých peněženek hlavně my. V novince o Disneyho odkoupení Marvelu jsem zmínil, že Warneři musí kroutit hlavou, jakkoliv se jich transakce přímo nedotkne. Nejen že s Marvelem neměli nic do činění, v rámci koncernu Time Warner naopak vlastní DC Comics, kolébku Supermana, Batmana nebo Bladea. Jenže DC si posledních pár let rostlo jako dříví v lese a stejně to vypadalo s filmovými adaptacemi jeho comicsů. Zatímco Marvel dokázal díky dohodě s ostatními studii, a loni konečně i na vlastní pěst, sázet do kin jednu pecku za druhou, a ždímat miliardy dolarů, DC projekty spokojeně pospávaly ve stínu svého chlebodárce. Warnerům se za posledních deset let povedlo v podstatě jen s vypětím všech sil dokopat na plátna Supermana a vzkřísit Batmana. Nolanův trumf zůstává v dolování kasiček a popkultury osamocen, takže kdykoliv si dá Nolan pauzu, ovládne filmový svět Iron Man a jemu podobní. Zatímco u DC se přepisují scénáře a producenti inkasují tučné zisky za "vývoj", u Marvelů je štáb připraven ještě před ohlášením záměru něco zadaptovat. Takže zatímco Marvel chrlí dva comicsy ročně plus několik direct2DVD animáků, Warneři vyjednávají s Nolanem, čím ho uplatit, aby natočil dalšího Batmana? A teď ještě blamáž s Disneym? Pohár trpělivosti prostě a jednoduše přetekl.


Warnerácký guru Jeff Robinov tak v půlce týdne suše prohlásil, že Time Warner přebírá nad DC impériem absolutní kontrolu a hodlá ho integrovat do svého portfolia. Což zní tedy mnohem děsivěji než cokoliv, co prohlásil Disney po převzetí Marvelu. Bát by se tentokrát vážně mohli i fanoušci comicsových sešitů, protože Warneři chtějí prachy. A chtějí je hned. Škrty jdou zatím naštěstí jen po filmových cestičkách a dokonce to vypadá, že i správným směrem. Dlouho trpěné projekty jako Flash nebo Wonder Woman jsou odebírány neschopným producentům (za posledních deset let se na téhle adaptaci Joel Silver asi pěkně napakoval) a doposud nevyužité postavy jdou rovnou pod nůž - viz chystaný Lobo (Guy Ritchie), dokončovaný Jonah Hex (to byla hodně rychlá produkce) nebo Green Lantern, kde Warneři neváhali přeplatit Ryana Reynoldse, aby zpomalili marvelácké plány na spinoff s Deadpoolem. Není pochyb o tom, že tyhle dvě comicsové větve největších studií se budou v následujících letech mlátit po hlavě. Warnery drtí finanční krize, což se projevuje na razantních škrtech (dnešní zrušení remaku Masters of Universe a sequelu k Bodu zlomu), takže se uchylují ke comicsům jako k záchrannému stéblu. Při pohledu na tržby letních filmů není těžké pochopit proč.

Bude mít ale DC Comics do souboje co nasadit? V úvahu samozřejmě přichází další restart Supermana, již zmíněný Flash a snad i ta Wonder Woman by se dala uchopit. Jenže Marvel dělá divy s propojováním světa do jednoho celku, ve kterém žije většina jeho hrdinů. To s sebou přináší camea a crossovery, které mají úspěch na papíře a jistě budou vítané i na plátně. Avengers se blíží, zatímco warnerácká DC obdoba, Justice League of America, uvízla na mrtvém bodě. I v comicsovém světě má Marvel slušný náskok - ovládá 43% trhu, zatímco DC zaostává o 9%. I proto může vypadat prohlášení Warnerů jen jako silácké bubnování do bitvy. Ta ale určitě přijde, takže pokud vám doteď lezly comicsy ušima, raději si připravte i další otvory. Osobně jsem zvědav, jestli dřív dojde dech oběma protivníkům nebo žánru jako takovému. Malá konkurence rozjetým Marvelům ale nemůže uškodit. Boj o diváka totiž téměř vždy znamená kvalitu alespoň na jedné straně barikády.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace