Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Když kritik hladoví...


ikona
imf
g.i. joetéma
 

175 milionů rozpočtu, 150 milionů na propagaci, nekonečně reportáží a návštěv na natáčení. Paramounti byli při výrobě G.I. Joe velkorysí. Když ale došlo na lámání chleba, nečekaně couvli. V Americe se G.I. Joe nepromítal novinářům. U rizikových projektů je to obvyklá praxe, ale s největší pravděpodobností jde o první letní blockbuster, který si něco podobného dovolil.

Zrušení projekcí z důvodu předcházení negativní šeptandě je celkem běžná praxe u filmů, na něž se nadává měsíce předem (Saw 5, Disaster Movie, Bangkok Dangerous), projektů, které už na papíře vypadaly dementně (Street Fighter: Legend of Chun-Li, Underworld 3) nebo kontroverzních sérií (Crank). Nutno dodat, že kromě posledně jmenovaného Cranku autoři zřejmě vědí, co dělají, protože hodnocení zmíněných "pecek" se málokdy přehoupne přes čtyřicítku. I v českých luzích a hájích máme podobné výtečníky (Kameňák, Doblba), přičemž ovšem jejich autoři jedním dechem tvrdí, že pro kritiku netočí a že na jejich filmy stejně lidé chodit budou.

A většinou mají (bohužel) pravdu. Určité žánrové kombinace jsou proti negativním recenzím dokonale odolné, tím spíš, pokud se v jejich názvu vyskytuje číslovka. Transformers 2 mají např. jedny z nejhorších amerických recenzí vůbec (pokud se jedná o letní megahity), ale přesto ladně přeskakují hranici 800 milionů celosvětově. Proč tedy nepromítat G.I. Joea? Pro pořádek připomínám, že pouze v Americe, protože evropské projekce probíhaly v průběhu minulého týdne (česká byla ve středu 5.8.).

Je logické, že Hasbro i Paramount chtějí z předraženého akčňáku o prvním víkendu vytřískat maximum a zmínky o bezmozkovém béčkovém odpadu by mohly někoho odradit. Film je ovšem evidentně cílen na teenagery, kteří si do ničeho kecat nedají a evropští kritici ho (pro studio možná překvapivě) hodnotí jako ptákovinu POZITIVNĚ. Málokdo sice věří, že to Sommers nemyslel vážně a že mu z toho jako vedlejší produkt nevyšla hrozně roztomile hloupá akční jízda, ale účel světí prostředky! A i těch pár amerických recenzí zatím vypadá na shovívavé poplácání po zádech. Je to pakárna, ale děsně zábavná. Bez ohledu na první víkend tak Paramount prohrává na celé čáře, protože se tímhle zbabělým gestem zapíše do kronik. Minimálně do podzimu, až zjistíme, že nám Foxové Avatara odmítnou pustit předem. :)

p.s. S Avatarem si děláme legraci, ale na Doktora od jezera hrochů si asi budeme muset zajít za vlastní peníze. Chápete to dilema? Podpořit dvěma stovkami (korun) Trošku, abyste od něj mohli alespoň dvě stovky (čtenářů) odradit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace