Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: G.I. Joe


ikona
imf
mz skalpel
 

Letos opušťák od hraček made in Hasbro, amerických hodnot a vojenské techniky prostě nedostanete. Sotva Transformeři zalezou za kopečky, vyjede do akce s plnou polní další hračkářský pojem. G.I. Joe má ve Státech skoro dvakrát tolik fanoušků jako Transformeři. V Evropě je oproti tomu zcela neznámý, snad jen Britové a jim přidružené státy se slzou v oku zavzpomínají na Action Mana, Joeova bratrance ze starého kontinentu. Další army porno v Bayově stylu ale nečekejte, Stephen Sommers, režisér prvních dvou Mumií a Van Helsinga, hraje podle jiných pravidel.

G.I. Joe má být totiž předně, jen a pouze bezduchá zábava. Dokolečka to opakuje Sommers, herci i producenti. Občas sice padne hláška o tom, že postavy si diváci zamilují, ale tak nějak tušíme, že výbuchy a spousta digitálních efektů (v Sommersově případě často spíš trochu rozmázlého CGI "hlenu", bez ohledu na výši rozpočtu - když je víc peněz, prostě udělá víc průměrných triků :) budou hrát první housle. Ale proč ne, i ti největší optimisté doufají, že to bude když už špatné, tak alespoň správně přiblblé. Sommers tyhle přetrikované ptákoviny umí a zároveň zvládá i velmi pěkné akční scény (obě Mumie), takže kus naděje tu přece jenom je. Po "falešné" zprávě o Sommersově odstavení od projektu a katastrofálních testovacích projekcích sice okamžitě všichni uznale pokyvovali, že to teda čekali, ale studio to hned dementovalo, ukázalo fotku Sommerse ve střižně a... dodalo, že se máme těšit na super bezduchou zábavu. Ať má pravdu kdokoliv, snad vyhrajeme my. :)

Starý dobrý Team America. Stephen Sommers sice tvrdí, že ho nikdy neviděl, a dokonce prý ani nemá tušení, že něco takového existuje, ale klasický nástup naznačuje, že bez posmívání se to tentokrát neobejde. Hasbro si ale za to může samo, protože už samotná geneze G.I. Joe hraček (G.I. znamená Goverment Issued) je úsměvná, vychází totiž z toho, že když mají holčičky Barbie, měli by chlapečci mít svoje po zuby ozbrojené Keny, kteří by zároveň mohli lákat ke službě v armádě. Námořník, kulometčík, rozvědčík, špión, generál... v průběhu let počet charakterů rostl (jsou jich stovky), vynořily se nejen květomluvné popisy na obalech hraček, ale i comicsy a animáky. Klaďasům vyrostli záporáci z organizace C.O.B.R.A. a... nebudeme to hláskovat a rovnou se přesuneme do žhavé současnosti. Tedy vlastně budoucnosti. G.I. Joe se odehrává v roce 2019, to aby se scénář vyhnul jakémukoliv srovnávání s konflikty, kterých se USA účastní. Film podle Sommerse není o politice, je to zkrátka bezduchá akční zábava. Opakování je matka moudrosti, ale zrovna tu byste měli hledat někde jinde.

 

Zločinecké organizace jsou většinou hrozně neškodné a roztomilé, dokud není potřeba vytěžit nějakou zápletku. Proto se o C.O.B.R.A. dozvíte, že existuje už celé roky, ale teď se v ní změnilo vedení a na podnikovém večírku se odhlasovala likvidace světových ikon. A protože ty americké se asi rozbíjejí hůř, vyšlápli si teroristi na Eiffelovku. Zelený hnus, který rozkládá její kovovou konstrukci (a později i Dukeovo letadlo... kdo je Duke? Ne, tohle teď vážně řešit nebudeme, Duke je prostě hlavní borec. A basta!), jsou nanomiti, což je samozřejmě další variace na nanoboty. Francouzi jsou naštvaní a Roland Emmerich má ve 2012 o starost míň.


Sommersovi samozřejmě G.I. Joe sedí i z jiného důvodu: Jeho filmy vždy obsahují něco exotického. Zatím si vystačil s přerostlými monstry  (Chobotnice), oživlými mrtvolami (Mumie) a plejádou slavných hororových postav (Van Helsing), teď má šanci vytvořit futuristickou vizi elitní armádní jednotky, ve které se z atletů stávají supermani. Mohou za to speciální brnění, které skutečná armáda vyvíjí už několik let, s pomocí nejmodernějších technologií. Sommers není první, kdo si nápad půjčil, ostatně jeho verze superobleku kromě reálných pokroků v této oblasti očividně čerpá např. z počítačové hry Crysis. Postavy ve filmu zvládnou přeskakovat obrovské vzdálenosti, metat salta přes tramvaje, absorbovat pády z velkých výšek a driblovat s auty jako s basketbalovými míči. Snad se tvůrci nenechají příliš unést.

Je ale třeba dodat, že armáda není oproti fikci o tolik pozadu. Na nedávné výstavě představili experimentální uniformy pro rok 2010 a 2020. Zatímco model na příští rok už počítá s "palubním počítačem" ve dvaadvacet kilogramů vážícím skořepinovém obleku, který vojákovi na HUD (Head-Up Display) ukáže kam má jít, kdy zalehnout, jíst, spát a střílet, verze vzdálená jedenáct let už připomíná spíš vaderovský ohoz, který pohánějí nanoboti. Armáda si platí výzkum na MIT, takže řečičkám o umělých svalových vláknech, které z vás dostanou až o 30% lepší výkony, a OPRAVDU neprůstřelných vestách se vyplatí věřit. Díky G.I. Joeovi ale nemusíte čekat, všechny vlhké sny, které kdy armáda měla, splní Stephen Sommers hned v úvodní scéně.

Na obrázku mimochodem vidíme Dukea (Channing Tatum), který je spolu s kámošem Ripcordem (Marlon Wayans) čerstvou krví v jednotce G.I. Joe, kterou vede ostřílený generál Hawk (Dennis Quaid). Duke je ústředním hrdinou, Ripcord komickou postavičkou (po mírně "rasově vyhraněných" robodvojčatech z Transformers 2 další rána pod pás? :), přičemž náš pohledný, mladý hrdina, tak trochu ve stylu mladého Kirka ve Star Treku, prostě chce do týmu, zalítat si, zablbnout a zachránit svět...

Ve skutečnosti bude muset být sám zachráněn, jak už to u zelenáčů bývá. Při narážce na Team America jednak Sommers prohlásil, že jeho film si z Ameriky a jejího vojska srandu nedělá, a že není o báječných a bezchybných BÍLÝCH Američanech. Hlavního hrdinu tu ze spárů padouchů budou tahat dva Afroameričani (kromě Ripcorda i obrovský kulometčík jménem Lamont, hraje ho pan Eko ze Ztracených), jedna akční dívka, Arab a... ČERNÝ ninja! Protože posledního opravdu cool ninju už si skoro nepamatujeme a Ninja Assassin v produkci Wachowských je daleko, bereme jakoukoliv zprávu o ninja borcích jako obří plus. Ano, jsme jednodušší, ale němého bojovníka jménem Snake-Eyes hraje Ray Park, který sice natočil spoustu béček, ale Darth Maula z Epizody I mu nikdo neodpáře. Snad na něj po deseti letech konečně úspěšně naváže.

Ha! Dva ninjové! Hodný je černý, bílý je zlý, dohromady to vůbec neřešte, protože dva ninjové, a ještě k tomu odvěcí nepřátelé, jsou jasná výhra. Bílého hraje korejská superhvězda Lee Byung-hun. Hlavní hvězdou záporácké show ale bude Baronka. V podání načerno obarvené Sienny Miller bude jednotce G.I. Joe pěkně topit pod kotlem. Kromě toho, že šéfuje Cobře k tomu má i pár osobních důvodů. Duke jí dal před pár lety košem a jí to trochu štve. Pokud ji požádal o ruku romanticky na vrcholu Eiffelovky, začínáme chápat, proč francouzská dominanta vzala za své. Sienně to v těsném koženém korzetu sluší, ale ninjové jsou ninjové.

Další nutnost v akčním filmu od Sommerse - pořádný cat fight. Jestli si pamatuje Anck-Su-Namon vs. Evey ve druhé Mumii, možná tušíte, co můžete čekat od bitky Baronky a Scarlett. Tu hraje Rachel Nichols, která si roli superagentky vyzkoušela už v Aliasu. Tady je ale ještě víc "chlap". Vyrůstala s bouchačkou pod polštářem a vysokou zmákla už ve dvanácti, proto jí fakt, že jí chlapi nadbíhají, připadá poněkud... podivný. O co jim sakra jde? Hlavně Ripcordovi, který se do ní zamiluje tak, že se mu přehřívají součástky na brnění. Další gagy, při nichž budete obracet oči v sloup? Pravděpodobně. Sienna i Rachel každopádně strávily několik měsíců tréninkem, nabraly pět kilo svalů a během jednoho z výbuchů dostaly pořádnou dávku jisker. Ten záběr ve filmu je, takže mějte oči na šťopkách. U Rachel to odnesly vlasy, u Sienny výstřih. Obojí je už prý v pořádku a v původní formě. Hmm...

Hlášku "Od režiséra Mumie" následuje záběr na pyramidy. Ve filmu má čestnou roličku i Brendan Fraser. Sommers na kamarády nezapomíná. Kromě Sahary se podíváme ještě na Antarktidu, do Washingtonu, Moskvy a Paříže. 

Paříž se ovšem točila v Praze, konkrétně v Dejvicích. Kdo to tam zná, ten jistě identifikuje budovy v pozadí za saltujícím chlápkem. Nápisy na domech i vzdálenější dominanty jsou dorenderované francouzskými "záplatami", ale Praha často doubluje významnější metropole (hlavně Londýn), takže nám to nemusí být líto. Přes všechnu snahu českých médií v době natáčení, která plynula hlavně z toho, že se ve filmu objeví Karolína Kurková, si herci v rozhovorech skoro až stěžují, že je nikdo nepoznal. Vážně byste o Rachel Nichols nebo Siennu Miller ani nezavadili pohledem?

Cobra má základnu pod vodní hladinou, což znamená, že velkolepé finále bude stejně mokré jako počasí posledních týdnů. Sommers hojně v rozhovorech používá termín "James Bond pro 21. století" (G.I. Joe je ale spíš akčnější verze Mission: Impossible), přičemž podvodní finále otevřeně odkazuje ke koncovce Thunderballu. V ukázce vypadá bitva ponorek epicky. Snad z toho nebude příliš velký guláš. Touhle větou bychom ale dost možná mohli rámovat každý frame ukázky.

Nenechte se mýlit, ty obrázky vypadají často skvěle. Akrobatické uhýbání před raketami i ve zmražené formě jedné momenty vyzařuje adrenalin. "Je to jakou automobilová honička, jen místo aut používáme ty obleky". Kdo hrál hry jako Crackdown, inFamous nebo Prototype, ten ví, že v tomhle směru existuje nepřeberné spektrum možností. G.I. Joe by opravdu mohl být superhrdinským filmem bez magických superschopností, radioaktivních pavouků a dalších serepetiček. Jenže scénář psalo pět lidí, pod Sommersovým vedením, vycházeje z infantilních popisků akčních legáčků od Hasbra a comicsu pro děti dostatečně staré na to, aby vojáčky jen ohýbaly, nikoliv polykaly. Může z toho být katastrofa nebo báječný výplach. Sommers bohužel zvládá obojí a z dálky nikdy není úplně jasné, za jaký tým zrovna hraje. Až do premiéry tak nebudeme mít žádnou jistotu. Tedy kromě toho, že Marlon wayans bude na zabití, Dennis Quaid cool, Channing Tatum zmatený, Rachel Nichols hot, Sienna Miller sexy, pan Eko bourák a Ray Park k nezastavení. Jen si to hezky přečtěte ještě jednou. Zní to hrozně hloupě, ale právě jen hlupák by odolal.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace