Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Z archivů Skynetu


ikona
imf
tématerminátor 4
 

Můžete si o něm myslet, že je škodolibý a krutý, ale hravost jednomu z nejslavnějších "zlých" počítačů rozhodně upřít nemůžete. Místo aby planetu dennodenně bombardoval atomovkami a čekal, až lidstvo vymře a zbudou jen švábi a světélkující bakterie, trpělivě vyrábí lepší a lepší roboty, tak trochu v duchu automobilek. Co rok, to nový model s lepší akcelerací, úspornějším motorem a větším zavazadlovým prostorem. O smrtonosném arzenálu nemluvě. Od chvíle, kdy si Skynet uvědomil, že je chytřejší než ti, co ho vyrobili, a pojal oprávněné podezření, že by mu někdo mohl sahat na tlačítka Power a Reset proti jeho vůli, tak vzniklo nepřeberné množství robotických noshledů. První se rekrutovali z armádních prototypů, další vznikli jako levná pracovní síla a po nich nastoupili terminátoři, kovoví borci, jenž měli jako pošťáci smrti donést poslední vzkaz přímo do rebelských doupat. Do příbytků těch, co přežili jaderný armageddon, vyhnuli se průzkumným jednotkám a nezemřeli na hradbách obřích továren, které Skynet vybudoval na troskách vojenských základen a atomových elektráren. John Connor si musel svůj zrod zařídit sám, tím že zpátky časem poslal svého (budoucího) otce. Stejně tak Skynet musel chytře nastražit terminátoří ostatky do lisu v továrně firmy Cyberdyne, aby reverzní inženýrství zajistilo tolik potřebný technologický skok. Kdo nastrčil vizi kovového endoskeletonu, olizovaného plameny soudného dne, do hlavy Jamese Camerona? Byla to prý noční můra, která se během pětadvaceti let proměnila v jednu z nejpůsobivějších mytologií stříbrného plátna.

A samozřejmě i comicsů, videoher, seriálů a knížek, ostatně první Terminátor v knižní podobě obsahuje celou řadu informací, které fandům filmové série detailně popíší, co se dělo prvních pár hodin po odpálení jaderných hlavic. Ať už v obvodoví Skynetu či hlavách zaskočených vojenských generálů. Fascinující čtení, ale nás mnohem spíš zajímalo, kdy z výrobní linky vyjeli první roboti s povolením zabíjet. Tuhle informaci vám sice trochu poodkryje finále Terminátora 3, ale ať už k soudnému dni došlo v srpnu 1997 (Terminátor 2), v červenci 2004 (Terminátor 3) nebo v dubnu 2011 (Sarah Connor Chronicles), nejnovější Terminator Salvation vás hodí až do roku 2018, aniž by nějak výrazně řešil historii války strojů a lidí. A přitom jsou všechny ty šroubky, matky a zmatky kolem výroby kovošmejdů zdaleka nejzajímavější. Na cestu do kina si tedy prostudujte rodokmen záporáků, povinný to večerníček každého Connorova přívržence.

T-1

Úplně první z terminátorů, které vyrobili pracovníci Cyberdyne ještě v době, kdy Skynet nebyl aktivní. Vychází z designu robotických tanků, má pásy a široké spektrum senzorů. Oplývá jen základní strojovou inteligencí a spoléhá především na to, co mu poví senzory. Pokud vyhodnotí cíl jako nebezpečný či prioritní, rozštěká dva rotační kulomety. Nejstarší verze měly senzory umístěné na "hlavě", ale ve třetím Terminátorovi stačilo Arniemu, aby jim křupnul "vazem" a bylo vymalováno. Proto se u novější revize senzory integrovaly přímo do těla a T-1 začal víc připomínat tank. V roce 2018 se používá už jen jako doprovodná jednotka, jeho původní úlohu strážné a průzkumné síly převzaly HK (Hunter Killer) tanky, které jsme mohli vidět ve flashbacích prvního a druhého dílu. Jsou to velké pásové tanky, které rády přejíždějí přes lidské lebky. Do jejich nákladového prostoru se vejdou jiní terminátoři, ale i lidští zajatci. Až do Salvation se mělo zato, že HK Tanky se nezačaly vyrábět dřív než v roce 2024.

T-70

První humanoidní terminátor. V Cyberdyne ho postavili, aby udělali dojem na investory, ale šlo spíš o divadýlko, protože to byla je betaverze plná chyb. Dvouapůlmetrový robot s rotačním kulometem měl jen základní inteligenci. Uměl se orientovat v prostoru a zaútočit na cíl, jenž zachytily jeho senzory. Nemohl se však učit z vlastních chyb a jeho autopilot byl jen zbytkovou funkcí, primárně ho totiž ovládal člověk pomocí dálkových signálů. Skynetu se po převzetí moci přesto hodil jako první dělník při stavbě a opevňování základen. Některé z jeho technologických prvků pak byly využity při stavbě T-200 a T-400, většina sedmdesátek ale skončila v tavných pecích, protože se k ničemu nehodily a nedaly se ovládat přímo jako pozdější typy terminátorů.

Hunter Killer

První modely létajících terminátorů opět vycházely z designů Cyberdyne. Skynet je nafoukl co do velikosti a funkcí. Menší stroje slouží jako průzkumné jednotky (ve spolupráci s miniaturními létajícími "disky" - Aerostaty), větší pak pro nasazení do bitvy, případně pro transport zajatců nebo poškozených jednotek.

T-100

Tady už se Skynet pustil do díla sám. Své modely terminátorů označoval po stovkách, přičemž revize se dělí dál (viz např. T-800/850/888). Stovka byla vylepšenou T-1. Lepší manévrovatelnost, vyšší palebná síla a hlavně značně posílená odolnost. T-1 se dala rozstřílet kulometem, T-100 už byl tank se vším všudy.

T-200

Tohle byla od Skynetu trochu ostuda. Jeho první pokus v oblasti humanoidních robotů byl příliš tenký a... křehký. Skynet ho postavil jako dočasné řešení, obrnil ho jen na klíčových místech a vyzbrojil ho lidskými zbraněmi, co zůstaly ve skladech vojenských základen. Hubený robůtek měl za úkol zbrzdit postup lidského odboje, ale jeho nízká inteligence a snadná zničitelnost z něj dělaly spíše cvičný terč. Od rebelů dostal přezdívku "strašák do zelí", protože brzy strašil opravdu jen ptáky. Dvoustovky byly brzy nahrazeny čtyřstovkami, ale Skynet později vyrobil ještě revize 202 a 204 (se čtyřma rukama), které sloužily jako dělnické jednotky a nedisponovaly žádným bojovým softwarem.

T-300

Chodící tanky (trochu jako AT-ST nebo AT-PT ve Star Wars), které se inteligencí podobaly rozzuřeným psům. Skynet je potřeboval vyrábět ve velkém množství, a tak jim implementoval spíše zvířecí inteligenci, což způsobovalo, že po zacílených jednotkách šly s doslova buldočí zaníceností. Na dvou servonohách uháněly obrovskou rychlostí po jakémkoliv povrchu a zvládly balancovat na jedné noze, zatímco tou druhou trhaly lidská vozidla či příbytky na kusy. Byla to jedna z nejobávanějších jednotek vůbec, pokud šlo o první fázi konfliktu.

T-400

Další humanoidní terminátor, tentokrát už trochu podobný člověku. Čtyřstovka měla dokonce oční senzor (a laserový zaměřovač v paži, pro odhad vzdálenosti a lepší přehled o bojišti) a funkční prsty, aby mohla používat lidské zbraně a ovladače. Nenaprogramované předměty však ovládat neuměla a většinou je (neúmyslně) zničila. Z dálky šlo tento model snadno poznat díky neohrabaným pohybům a hranatému designu. Vyráběl se z ocelové slitiny, takže mu šlo snadno utéct. Jeho primární funkcí bylo přiblížit se na dostřel lidským základnám a pak zkusit útok přečíslením, nikoliv taktikou (jejich primitivní databáze se dala po pár útocích snadno předvídat). Jakmile Skynet nastartoval linky, byl schopný vyrábět čtyřstovky v obrovském množství. I v dalších letech se pro ně našlo uplatnění: hlídaly lidské zajatce v koncentračních táborech nebo, zbaveny bojového softwaru, fungovaly jako dělníci. Díky chybějícím programům jste kolem nich mohli proběhnout, aniž by na vás reagovaly.

T-500

Smrtonosný bestseller ze supermoderní slitiny, kterou si Skynet sám upatlal v laboratořích (od té doby z ní stavěl všechny jednotky). T-500 byl superrychlý, supersilný a i když se nedokázal učit z vlastních chyb, dokázal velmi účinně vyhodnotit situaci na bojišti a zareagovat než jste řekli "Ježíšku na křížku, on má raketomet". Dvoumetrový, stále ještě trochu hranatý zabiják (nicméně pořád je to historicky první endoskeletonový terminátor) byl jasným pokusem zmást přeživší lidské bojovníky. Skynet některé jednotky vysílal do boje v oblečení a dokonce s experimentální gumovou náhražkou pokožky. Byla to sice hrubá guma, ale na sto metrů jste nerozeznali oblečeného terminátora od člověka. A pak už bylo často pozdě na sypání popela na hlavu. Hlava už totiž nebyla. Pár let po nasazení T-500 do akce se přeživší lidská populace zredukovala o deset procent.

T-600

Tak trochu betaverze T-800. Terminátor založený na poctivém zkoumání lidské fyziognomie už opravdu nabral rozměry a tvary člověka. Tedy pokud za člověka považujeme dvouapůlmetrového kulturistu. Bytelnější než sovětský tank, s pokročilým elektromozkem (poslední krůček k neurálnímu procesoru osmistovky) a schopností učit se a přemýšlet na vlastní pěst. Skynet při vývoji T-600 riskoval, protože tento model disponoval silou a inteligencí, která mohla zajistit pravdivost klasického hesla o opakující se historii. T-600 měl sice omezenou samostatnost, ale bylo v jeho moci se vzbouřit otroctví a srazit na kolena svého stvořitele, tím spíš, že T-600 vyjížděly z továren Skynetu v obrovském množství a jejich technická vyspělost znamenala, že by si se staršími terminátory poradily velmi lehce. Šestistovka dokázala prorazit pěstí betonovou zeď, uzvednout až tunové břemeno a ve tmě si pomáhala zoomem a noční vizí. Primárně vyzbrojená rotačním kulometem se stala noční můrou rebelů. Poprvé také došlo k úspěšným průnikům do povstaleckých základen, kdy jednotka oblečená v lidských šatech a pokrytá gumovou kůží zmátla některé z rebelů. Umělá pokožka naštěstí často na slunci bledla, případně se zašpinila či potrhala, což dělalo z T-600 snadno rozeznatelný, nikoliv však snadno zničitelný terč. Jejich neuvěřitelná odolnost způsobila, že fungovaly ještě v dobách pokročilých devítistovek a platily za nejvýkonnější jednotky na bojišti. Terminator Salvation je jich plný.


Hydrobot

Skoro třímetrový ocelový had s ostrým bodcem na jedné a hryzavými klepety na druhé straně. Skynet rychle pochopil, že se lidé zdržují v blízkosti vodních rezerv, takže vyrobil vodotěsnou jednotku, která se umí ve vodě rychle pohybovat a zabíjí nic netušící rebely. V oceánech pak funguje podobně jako chobotnička v Matrixu. Plave po různých trasách a vyhledává ponorky. Na jedné takové je i základna rebelů, o níž jde Skynetu především.

Harvester

Během vývoje T-700 si Skynet začal uvědomovat, že k dokonalému zmatení lidských protivníků gumová kůže nestačí. Bude muset napodobit pokožku, svaly a krev, pokud chce se svými zabijáky uspět. Proto začal rebely lovit. K odběru živých vzorků sloužil obří Harvester. Takřka nezničitelný kolos je vybaven účinnými zbraněmi a navíc v sobě ukrývá i dva Mototerminátory, což do jisté míry kompenzuje jeho pomalé pohyby. Inteligence moc nepobral, ale jako obdoba robotického Hulka je dost možná tou poslední věcí, kterou naštvaný rebel s raketometem ve svém životě viděl. Jako vzkaz Bayovým Transformerům je to milé, ale spolu s Mototerminátory jako by Harvester patřil do jiného vesmíru.

Mototerminator

Napůl motorka, napůl terminátor. Pomáhá Harvesterovi lovit utíkající "vzorky", k čemuž kromě srážení vlastním mototělem slouží i rotační kulomet. Jsou hloupí a zjevně se dají hackovat snadněji než bankomat v Terminátorovi 2. Ostudné.

T-700

Vylepšená šestistovka s latexovou kůží, mimickými svaly, červenou tekutinou podobnou krvi a rozsáhlou databází lidského chování, etikety a návyků. Sedmistovka byla dokonce drobnější než osmistovka (neměla totiž tak silné servomotory), což znamená, že v baloňáku byste jí jen těžko hádali robotické předky. Psí hlídači naštěstí poznali zápach latexu, takže spousta T-700 za svoje včasné rozstřílení vděčila vlčákům. I proto Skynet vyvinul T-720 s naklonovanou lidskou pokožkou (ta se ovšem neuměla regenerovat jako o T-800).

T-800

Chvíle nábožného ticha... zlomový okamžik celé války a forma, která Arnoldovi zařídila všechno, od milionových honorářů, přes garáž plnou Hummerů až po úspěšnou politickou kariéru. Podle původní časové osy (první dva díly) první osmistovka spatřila světlo světa v roce 2026, podle McGho už v roce 2018. Proč vlastně čekat, když je tak sexy, že? Skynet ji vyrobil z čiré netrpělivosti, protože už nevěděl, co si s hnutím odporu počít. Oprávněně se pak klepal strachy, že se jeho výtvor obrátí proti němu. A samozřejmě se dočkal. T-800 měla neurální procesor, lidskou kůži i orgány, jenž obrostly endoskeleton a chovaly se navlas stejně jako ty člověčí. Byla schopná se učit, analyzovat a "vzít věci do vlastních rukou". Její baterie byla dimenzována na 120 let výdrže a její síla (ve zdvihu až šest tun) a rychlost (až 40 km/h několik hodin v kuse) byly neuvěřitelné. Kdyby nedošlo k dalšímu zvratu, ve chvíli kdy se objevil stroj času, s pomocí T-800 by Skynet pravděpodobně dokázal lidstvo vyhladit. Jedinou nevýhodou osmistovky byly její rozměry, ale některé z revizí byly podstatně drobnější a mohly se dokonce vydávat za ženy. Nejslavnější osmistovkou však přesto zůstává model 101 s tváří Arnolda Schwarzeneggera. Nebudeme urážet vaší inteligenci a popojedeme. Osmistovce totiž staví pomník všechny terminátoří filmy.

T-850

S příchodem osmistovek nastal Skynetu problém. Některé z těchto modelů totiž rebelové pochytali a přeprogramovali. Díky otevřené architektuře a schopnosti učení prostě nebyl problém do terminátora nahrát vlastní moudra a udělat z něj "jednoho z našich". Tihle kovoví kámoši pak s radostí ničili slabší roboty a občas se vrhli i na zlou osmistovku. Byli zkrátka k nezaplacení. Proto Skynet poslal do boje vylepšenou 850 s napumpovanými svaly, pevnějším endoskeletonem a odolnějším softwarem. T-850 byl prvním pokusem o terminátora terminátorů, likvidátora odpadlíků a přeběhlíků.

T-888

Nejpokročilejší osmistovka pochází ze seriálu Sarah Connor Chronicles. Větší síla a rychlost (umí běhat devadesátkou), režim spánku (řádově desítky let) a dokonalá nápodoba lidského chování. Jeden z exemplářů byl dokonce několik let ženatý. To vyžaduje skutečnou odolnost. T-888 si navíc může dovolit ztratit hlavu. Zbytek těla má v sobě navigaci, která ho dovede zpátky k čipu. Zní to hloupě a stejně tak to i vypadá, ale zkuste zavřít oči a předstírat, že tahle osm-osm-osmička prostě neexistuje.

T-900

Devítistovka se ve filmech či comicsech moc neobjevuje a její roli ve filmovém světě v podstatě přebírá T-X. Byla to první řada určená k likvidaci zrádců ve vlastních řadách. Její serva byla kompletně skryta pod superslitinou, byla dvakrát rychlejší a silnější než všechny osmistovky a její rozměry umožňovaly dokonalý převlek za člověka. Bylo to paradoxní, protože T-900 se za člověka maskovala jen proto, aby zmátla terminátory v lidských službách. Samotní rebelové ji nezajímali, pokud tedy nepatřili ke špičkám vedení. Svými funkcemi ovšem vycházela z osmistovek, takže občas se zkušenými terminátory prohrála, zvlášť když teprve vyběhla z montážní haly a nevěděla, jak to na světě chodí.

T-1000

Protože se osmistovky v řadách rebelů množily a Skynet se oprávněně bál, že ho svrhne jeho vlastní výtvor, zoufale se vrhnul do vývoje ultimátního terminátora. Tisícovka byla revolucí ve všech směrech. Mohla naprosto svobodně přemýšlet a i když jí byla vštípena loajalita ke Skynetu, byla mu v podstatě rovna. Kdykoliv se mohla sebrat a odejít, tím spíš, že díky tělu z tekutého kovu byla v podstatě nezastavitelná. Skynet se při jejím vývoji tak vyčerpal, že nakonec upustil od plánu vyrobit dva tisíce T-1000. Částečně i proto, že se svého díla leknul. Bylo až příliš dokonalé. V Terminátorovi 2 jsme mohli vidět, jaká technologická propast zeje mezi osmistovkou a tisícovkou. Nebýt dobrých nápadů a trochy toho štěstíčka, už jsou hrdinové na onom světě. T-1000 byla a je dokonalá. Několik exemplářů přežilo pád Skynetu a spokojeně pobíhá po světě. S baterií, která vydrží desítky let a nerozeznatelnou imitací lidského vzhledu a chování (jen ti psi občas zaštěkají) se může pohybovat v jakémkoliv prostředí. Překážet jí může snad jen natvrdo naprogramovaná nenávist k lidské rase, což ale není nic co by nemohl opuštěný ostrov s palmami vyřešit. V comicsových a seriálových mutacích Terminátora existují i vylepšené modely 1001 a 1002, které jsou schopné vnuknout inteligenci i jednotlivým částem tekutého kovu, jež se oddělí od hlavní hmoty (u tisícovky se hmota pouze uměla vrátit k páníčkovi).

T-X

Podle mnohých (geeků) krok zpátky. Po prakticky nezničitelné tisícovce Skynet vyrobil ještě T-X, což byl terminátor kombinující oba osvědčené postupy - endoskeleton podobný tomu z T-900 byl obalený vrstvou tekutého kovu, přičemž T-X měla ve svém těle integrováno hned několik zbraní hromadného ničení (plamenomet, plazmomet atd.). Při jejím vývoji už musel být Skynet opravdu zoufalý, protože jí dal do vínku schopnost ovládat ostatní stroje! To je v kombinaci se svobodným uvažováním vskutku nebezpečný koktejl. Nicméně je to právě T-X, kdo Skynetu ve třetím Terminátorovi zajistí pokojnou existenci.

T-MEG

Asi jediný Cameronův ústřel - obrovský pavouk T-1000000 z tekutého kovu, který se objevuje výhradně v akční show T2-3D, jako hlídač samotného Skynetu. Je velký, nezničitelný, nezastavitelný a naprosto zbytečný. I když svým způsobem hrozně roztomilý. Jeho existence je ovšem sporná. Ve všech oficiálně schválených materiálech a novelách se totiž psalo o tom, že T-1000 se vyrobilo malé množství i proto, že tekutý kov byl nesmírně náročný na výrobu a zdroje. Kde by se potom vzaly desítky tun na T-MEG? A jak by ho rebelové v původním filmu zneškodnili, když Kyle vypráví, že John v budoucnosti se už Skynetu a jeho stroji času dostal na kobylku? Příliš otázek, málo odpovědí. Ale sluší mu to, to zase jo.


T-Infinity

Comicsová šílenost, kterou bereme už jen jako nezbytný kolorit. T-Nekonečno prý vznikl jako hlídač časového kontinua. V comicsu Terminator Infinity (vychází od roku 2007) se tahle potvora, vyzbrojená strojem času integrovaným ve vlastním endoskeletonu, pokouší sejmout Johna Connora v roce 2009, těsně po jaderném armageddonu. Jedná se o další alternativní časovou linii, takže vše je dovoleno, včetně existence podobných überpotvor. Johna však úspěšně chrání další T-850, takže s bojovými schopnostmi T-Infinity to asi tak žhavé nebude.

SPOILERY: Následující modely terminátorů obsahují informace, které nutně vedou k prozrazení klíčových zvratů a informací, jenž by mohly ovlivnit váš požitek z Terminator Salvation. Dále čtěte už jen na vlastní nebezpečí.

I-950

Pokročilá třída terminátorů-infiltrátorů z knižní trilogie T2 od S.M. Stirlinga (vyšla v letech 2001-2004, ve snaze navázat na první dva filmy). Devětsetpadesátky nejsou roboti, jsou to lidé, uměle vypěstovaní Skynetem. Do mozku je jim vpraven neurální čip, který umožňuje Skynetu kdykoliv převzít kontrolu. Geneticky vypiplaní kojenci jsou speciálním procesem podrobeni zrychlenému stárnutí a pak vypuštěni do přírody. Nikdo nemá šanci poznat, že se jedná o agenty Skynetu. Po smrti lidské schránky je neurální procesor schopen chvíli tělo ovládat (v zombie módu), což dělá z I-950 dost nebezpečné mrtvoly.

CAMERON

Hlavní terminátoří kamarádka Johna Connora v Sarah Connor Chronicles (to že ho chtěla v budoucnosti zabít je tak nějak běžné, ne-li přímo povinné). Pojmenovaná na počest duchovního otce série, s plně funkčními slznými kanálky a funkcemi, ze kterých se zastavuje dech. Prostě nejdokonalejší terminátor všech dob, s tím že ani T-888 neumí její původ diagnostikovat (takže musí být novější). Seriál bohužel zrušili dřív, než jsme se dobrali jejího původu. Můžeme donekonečna analyzovat vylepšený endoskeleton a místy revoluční schopnosti (především co se týče vzorců chování). Jenže to by znamenalo, že ten seriál fakt bereme vážně.

ANGEL

A obloukem se vracíme k Terminator Salvation. A bude spoiler. Tak pozor. Marcus Wright (Sam Worthington) je terminátor! Vy jste to věděli? Možná z obrázků, ale podstata jeho zrodu je trochu komplikovanější. Marcuse totiž čeká poprava smrtící injekcí, protože spáchal něco moc zlého. To však nutně nemusí být konec, protože na mříže jeho cely zaklepe Dr. Serena Kogen, hlavní duše projektu Angel, který se snaží dostat mrtvé lidi zpátky do života tím, že z nich vybere to funkční (jmenovitě srdce, mozek plus mínus exteriér) a vloží to do endoskeletonové schránky, ve které to může klidně další desítky let přežívat v plném komfortu a vědomí. Hodně to připomíná vývoj I-950, ale dál už nebudu prozrazovat. Jenom dodám, že až se Marcus v roce 2018 probudí nahý, čeká ho spousta překvapení. Bohužel při jejich odhalování si scenáristé trochu šlapou na jazyk, takže to není zdaleka tak sofistikované jako tenhle odstavec, ale... třeba se to v pětce ještě zvrátí. Tahle linie je rozhodně zajímavější než cokoliv, co nabídla seriálová Sarah Connor. I když už v tom všem začíná být trochu chaos, což jistě dokazuje i délka tohoto článku. V duchu hesla "Poznej svého nepřítele" ovšem vzniknout musel. Až vám na dveře zaklepe poslíček s pizzou a bude mu divně cukat rudě zbarvená rohovka, ještě nám poděkujete. Lidstvu zdar, strojům zmar. A nezapomeňte, že všechno co jste si tu přečetli, si přečetl i váš počítač. Kdo ho přes noc nevypíná, pěkně si koleduje.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace