Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

HD-DVD strikes back


ikona
imf
blu-rayhd-dvd
 

Po nedávné bleskovce o postupu formátu Blu-ray jsme byli taktně upozorněni, že konkurenční formát HD-DVD nespí. Sliby se mají plnit a chyby napravovat a proto vám teď prozradíme, co se chystá v klubu hojně podporovaném Microsoftem a Toshibou. Věru toho není málo a na březen se chystají (alespoň na americkém trhu) velké věci.

Na CES, veletrhu spotřební elektroniky, který už je v plném proudu, se obě technologie poprvé střetnou, ale Toshiba už má mírný náskok, protože představila první přehrávače (budou stát 799 a 499 dolarů, v závislosti na výbavě). HD-DVD bude zvládat 720p a 1080i ("jenom"... Blu-ray prý bude schopný i 1080p, ale dost možná až po konverzi, takže o nějaký extrémní posun v kvalitě nepůjde), a disponuje USB konektory a digitálním audio-outem. V plánu je určitě i počítačová mechanika, ale v tomhle ohledu se zřejmě prvním zářezem na trhu stane Pioneer BDR-101A, což bude v podstatě vypalovačka, která umožní vypalovat na jednovrstvá (25GB) BD-R média, která by se na trhu měla objevit během jara. Mechaniku však bude možné zakoupit už během února, za nějakých 999 dolarů.

Stolní Blu-ray Pioneer nabídne za nějakých 1800 dolarů, což se může zdát vůči od HD-DVD playerů předražené, ale Pioneer narozdíl od Toshiby upřesnil specifikace. Těšit se můžeme na HDMI podporu a také na nové zvukové formáty. Zmíněn by minimálně DTS-HD, který bude 96kHz/24bit, libovolný počet kanálů a bezztrátovou kompresi zvuku, podobné parametry má i připravovaný Dolby TrueHD.

A jak je to s filmy pro HD-DVD? Za formátem stojí velká studia, takže bychom se v úvodní várce titulů mohli dočkat filmů jako Million Dollar Baby, Harry Potter and The Goblet of Fire, Blazing Saddles, Full Metal Jacket, Jarhead, Sahara nebo Sky Captain and the World of Tomorrow. HD-DVD zjevně sází víc na novější filmy, zatímco Blu-ray evidentně vyčkává a největší esa si šetří na dobu, kdy bude válka formátů v plném proudu.

Tahle taktika by však mohla Sony zničit, stejně jako vysoko nasazené ceny přehrávačů. Nikomu nebude chybět ultraDTS a pohodlné spojení skrz HDMI, když ušetří víc jak dvě třetiny peněz. Jaro tak bude pro obě strany velkou šachovou partií, ve které bude rozhodovat každý detail. Třeba i to, že Sony musí čekat na speciální novou antipirátskou ochranu o něco déle než konkurence.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace