Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pražská Asie se vrací


ikona
imf
film asia
 

Už počtvrté budou v kinech Světozor a Aero řádit asijští ďáblové. Konkurovat jim sice bude Mikuláš a Zac Efron, ale pokud se necháte zlákat, určitě to bude stát za to. Po loňském, poměrně macatém ročníku se sice v programu objeví i výplňovky jako Hrdina nebo Klan létajících dýk (nikdo se s vámi však nebude hádat o jejich kvalitu, sledovat Jeta Li jak se v dokonalých slow-motion omalovánkách bije s Donniem Yenem není jen tak), ale korejská sekce je opět velmi silná a jejím zlatým hřebem je stylový eastern Hodný, zlý a (po)divný, jehož profil najdete i na MovieZone. Můžete na něj jít kvůli super názvu, plakátům, nebo prostě proto, že mu tleskají po celém světě, a protože to bez vší pochybnosti bude velkolepá jízda. Jen škoda, že ho dávají až v neděli večer. Mimopražské tahle programová volba jistojistě nepotěší.

Druhá velká věc, speciální režisérská verze Ashes of Time (Redux), zkrácená Wong Kar-waiem o nějakých sedm minut, naštěstí běží v rozumných časech a to hned dvakrát. Ve čtvrtek tenhle čínský komorní film otevře celý festival, pod trochu krkolomným názvem Na východě ďábel, na západě jed. Těch transkripcí původních čínských názvů se člověk ne a ne nabažit. 

Páteří festivalu jsou osvědčené korejské pecky. Král a šašek nás zavede na královský dvůr 16. století a opírá se do mocenských i sexuálních podtextů, Jeníček a Mařenka představí asijskou variaci na slavnou Grimmovic pohádku a Jakiniku vs. bulgogi prozkoumá tajemství korejské menšiny v Japonsku a nechá nahlédnout doslova pod pokličku. Ne nadarmo má snímek podtitul "bitva o hovězí". Celkově lze vytušit ústup od loňského mainstreamu, vyloženě diváckým titulem je by snad mohl být Podle předpisů, ve kterém jeden z policistů vezme nácvik přepadení banky trochu moc vážně a vzhledem k tomu jak jsou jeho kolegové nešikovní si uvědomí, že by klidně mohl ujet i s miliony v kapse.

A pak je tu samozřejmě Najsovní hvozd, ujetost, kterou si Japonci čas od času musí potvrdit své prvenství mezi největšími mimozemšťani mezi pozemšťany. Zběsilá audiovizuální koláž se sice vyhnula loňskému Febiu, ale na druhý pokus už Prahu nemine a nasolí do vás "schízu" na plný pecky. Kdo to přežije, může přijít poreferovat. A kdo se nelekne žádného českého Mikuláše, ten může v sobotu zkusit nervy na korejské hororové noci. Sice je tam o jeden film méně než bylo v plánu, ale vyděšené školačky vám stejně dají co proto. 

Co ještě dodat? Něco běží z filmového pásu, něco z DVD, všechno je otitulkované a lístky budou stát tak akorát. Už jsou k dispozici v pokladnách zmíněných kin. Je jisté, že na Ashes i Hodného, zlého a divného bude celkem fronta, takže bych rýžomilům mezi vámi doporučil urychleně rezervovat. Od čtvrtého do sedmého prosince pak mohou vypustit všechny východní démony, které mají ve skříni. Menší procházka jim rozhodně neuškodí.

Velmi přehledné oficiální stránky, na kterých najdete i upoutávky ke všem promítaným filmům (YouTube linky), jsou ZDE.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace