Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jak se zrodil Facebook


ikona
imf
aaron sorkinživotopis
 

Face-co? Ne, jsem "in", takže vím, o čem tenhle web je a proč funguje. Jen se registraci na podobných legráckách vyhýbám jako čert kříži. Říkejte si tomu jak chcete... Facebook, MySpace, Libimseti.cz - komunitní weby, které se sdílnosti obyvatel této planety dokázaly vytřískat slušné peníze. Autor Facebooku, Mark Zuckerberg, by o tom mohl vyprávět. Jeho projekt byl původně určen pouze pro studenty Harvardu, ale poté co přesídlil na prestižní doménu facebook.com (Zuckerberg jí koupil za 200 tisíc dolarů), registrovala se na něm rovná polovina školy a rychle vznikly plány na expanzi. Následovaly další vysoké školy, pak střední a pak už byl Facebook otevřen komukoliv, kdo splňuje podmínky PG-13 (samozřejmě můžete trochu zalhat o svém věku, jako ostatně všude na webu).

Proč to tu všechno vyprávím? Aaron Sorkin, scenárista Západního křídla, Studia 60 nebo Soukromé války pana Wilsona, se rozhodl, že o vzestupu Facebooku a jeho majitele napíše film. A Sony ho zaplatí. Zuckerberg je samozřejmě jen dalším z řady "zázračných dětí", ale pořád ještě vlastní kontrolní balík (30 procent veškerých akcií) ve firmě, která má 100 milionů zákazníků a jejíž hodnota se odhaduje na 16 miliard dolarů. Internetová bublina? Pravděpodobně ano, vždyť za YouTube vysázel Google na dřevo "jen" 1,7 miliardy. Tak či onak je ve čtyřiadvaceti letech Zuckerberg velmi bohatým mladíkem. Pevně doufám, že Sorkinova fascinace vězí spíš v samotném zákulisí vývoje a úloze komunitních serverů v dnešním světě. Pohledy pod profesní pokličku (pár "p" prý prospěje :) tenhle scenárista umí, takže jakkoliv bych se raději mrknul na budování YouTube a Google nebo zjistil, co by Sorkin zvládnul s kamerou v redakci New York Times, budu holt doufat, že ví, co dělá. A vy si v diskuzi můžete vyměňovat adresy svých komunitních účtů. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace