Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kam kráčíš, Temný rytíři?


ikona
Cival
aaron eckhartbatmanchristopher nolandark knightoscartržby
 

Temný rytíř si za pár hodin připíše další vítězný víkend v pokladnách amerických kin. V pořadí už čtvrtý. Jeho rekordní tažení se sice nevymyká tak silně standardům jako plavba Titanicu, nad magických 500 milionů dolarů se ale Batman v Severní Americe protlačí, i kdyby kvůli němu měli Warneři rozjet další kolo propagační kampaně. Půl miliardy, tomu už říkám sexy cifra. Ve zbytku světa se Temný rytíř pořád vlastně jen rozjíždí (důkazem budiž čerstvě odpálená batmánie v ČR), další půlmiliardu v něm ale pravděpodobně nepřidá a nevstoupí tak do trojčlenného klubu miliardářů. Nejspíš. Skalp čtvrtého Indiana Jonese (pamatuje si na něj ještě někdo?) mu ovšem i tak zaručí dobré živobytí.

Tohle všechno by se vešlo do standardní box-office novinky, kde by ještě padla zmínka o rekordně rychlém zdolání mety 400 milionů dolarů v USA a blížícím se rychlostním rekordu na kótě 450 milionů. Možná by z ní ale nevyplynulo, že se Temný rytíř vecpal do exkluzivní společnosti komerčních megahitů, které ale zároveň uhranuly kritiky a ještě k tomu opakovaně bavily širší diváckou skupinu než jen ortodoxní fanoušky. Při vší úctě, mezi tuhle smetánku Piráti z Karibiku ani Harry Potterové nepatří. Možná jen prozatím, ale... prostě nepatří. I když Temný rytíř nevyrovná jejich výnosy, je na čase si přiznat, že by mohl spáchat slušnou paseku na únorovém předávání Oscarů. O sošce pro Heatha Ledgera se mluví tak často, že jeho vítězství, natož nominace, hraničí po mém soudu s jistotou. Ale bylo by naivní předpokládat, že se Warneři za dané situace smíří jen s jedním štěkem.

Při vzpomínce na oscarový triumf Titanicu a (ehm, notně vyšeptalého) Návratu krále si člověk dovede snadno představit minimálně nominace v kategoriích nejlepší film, režie, scénář, kamera (Wally Pfister forever!), střih, zvuk, střih zvukových efektů a hudba. Akademie ráda naděluje nominace v balíku, pokud tedy virvál okolo Temného rytíře vydrží až do zimy – a že o tom s vydáním DVDčka nelze pochybovat – mohl by vyslance studia Warner Bros. čekat velmi příjemný večer. A nikdo by se tomu asi nedivil. Zvěsti o některých konkurenčních projektech zatím nejsou kdovíjak hlasité (Eastwoodovo Changeling, Miracle at st. Anna Spikea Lee), jiné se zas budou ztěžka drát přes Netopejrovu komerční sílu  (řeč je zejména o Revolutionary Road Sama Mendese, Australii Baze Luhrmanna nebo ambiciózním a herecky vděčném Podivuhodném případu Benjamina Buttona... většinu z nich navíc po světě distribuují právě Warneři).

VAROVÁNÍ: NÁSLEDUJÍCÍ ODSTAVEC OBSAHUJE SPOILERY!

Ať už to ale s Batmanem dopadne jakkoliv, trojka bude jedním z nejnetrpělivěji očekávaných projektů budoucnosti. Internet samozřejmě zahltily (už tradiční) spekulace o příštích záporácích. U Johnnyho Deppa jako Hádankáře a Angeliny Jolie jako Catwoman veřejnost příliš fantazie neprokázala, Philip Seymour Hoffman pak musí být pro změnu naštván, že se o něm pořád mluví jako o Tučňákovi, ale konkrétní nabídka ne a ne přijít. Mezitím se v zákulisí kutí trochu prozaičtější řešení – návrat záporáka zvaného Two Face. V comicsovém světě lumpa nezabijete jen tím, že jej shodíte z lešení. Tím maximálně pohřbíte už tak zničeného prokurátora Harveyho Denta, ale ne jeho druhou, zlu propadlou tvář. Nolan by navíc povoláním Aarona Eckharta (který se o roli ve trojce bezostyšně hlásí!) ladně vybruslil z prekérní situace, kdy mu ze dvou parádních záporáků nezůstal ani jeden. Two Face, další konflikt se Scarecrowem a ještě jeden záporák? Pak by bylo vystaráno. Hlavouni od Warnerů každopádně pořád zdůrazňují, že nový padouch musí korespondovat s realistickým pojetím celého univerza a že musí zapadnout do směru, jímž se příběh odvíjí. Na krokodýly, pušky mrazilky a jedovaté popínavé rostliny proto zapomeňte. Mafie je těžko povolá dřív než Tučňáka.

VAROVÁNÍ: PŘEDCHOZÍ ODSTAVEC OBSAHUJE SPOILERY! :-)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (86)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace