Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Elita zla z Gotham City


ikona
Mr. Hlad
batmanchristian balechristopher nolandark knightheath ledger
 

Temný rytíř si to teď rozdává v kinech se svým největším protivníkem - Jokerem - a stojí ho to dost sil, ale jelikož comicsový Batman existuje již téměř sedmdesát let, záporáků na další filmy má dost a dost. Nejnovější drby mluví o tom, že v případné trojce by se mohli objevit Catwoman, o jejíž roli projevila zájem Angelina Jolie, Riddler (neboli hezky česky Hádankář) a Penguin, které by si prý mohli zahrát Johnny Depp a Philip Seymour Hoffman. Jsou to pravděpodobně jen takové ty sladké drby. My vám tu teď předkládáme krátký seznam nejzajímavějších Batmanových protivníků a u každého jsme si dovolili tak trošku nastínit jejich šance. Osvěžte paměť, roztočte závity a pak se nám svěřte, koho byste proti netopýrovi postavili vy...

Jméno: Joker
Skutečné jméno: ?
Čím Batmanovi zatápí: Je to nevypočitatelný psychopat, takže pokaždé něčím jiným.

I když má Batman spoustu protivníky, vyhublý magor s úsměvem přes celý obličej (ono to člověku trochu upraví fasádu, když spadne do nádrže s kyselinou) je tím nejnebezpečnějším. Na ochránce Gothamu sice v žádném případě nemá fyzicky, ale všechno dohání svým absolutním šílenstvím a nevypočitatelností. Nemyslí na budoucnost, chce zkrátka jen a pouze blbnout a dělat binec. Do jeho chorého mozku je prakticky nemožné proniknout, díky čemuž je nesmírně obtížné odhadnout, jestli zítra vyhodí do povětří banku, nebo bude chtít otrávit polovinu města. A i když Joker přišel o svého tahouna Heatha Ledgera, třeba se jednou objeví. Batmanova nemesis nemůže totiž jen tak zmizet ze scény.

Jméno: Scarecrow
Skutečné jméno: Jonathan Crane
Čím Batmanovi zatápí: Slovo „strach“ u něj dostává úplně nový význam.

Scarecrow možná vypadá s pytlem na hlavě trochu směšně, ale sranda s tímhle vyšinutým psychiatrem rozhodně není. Když Batman začínal, dokázal tenhle cvok, že i netopýři muž se má stále čeho bát. Scarecrow totiž využívá lidského strachu a s pomocí speciální chemické látky dokáže proti člověku obrátit jeho nejhorší noční můry. Takže když byste se budili ze spaní ve strachu, že vás sní obří růžový mrož, může se vám to díky tomuhle padouchovi téměř splnit. Scarecrowův návrat do filmové série je dost možný a už poprvé s tím měl Bruce Wayne dost problémů. Podruhé by se jistě zahanbit nenechal.

Jméno: Two Face
Skutečné jméno: Harvey Dent
Čím Batmanovi zatápí: Je to smrtelně nebezpečný vraždící psychopat. Stačí?

Harvey Dent je jednou z nejdůležitějších postav celého Temného rytíře a už dávno před premiérou bylo jasné, že si tady tvůrci připravují píseček na třetí díl. Státní návladní po zásahu padouchů přišel nejen o část obličeje, ale i o rozum a stal se z něho magor, který doslova neví, co chce a většinu rozhodnutí (rozstřílet/podřezat) nechává na náhodě a hází si mincí. Pro Batmana bude souboj o to těžší, že ví, že ve cvokovi se znetvořeným obličejem je člověk, který dříve kopal za tu správnou stranu spravedlnosti a chtěl Gotham vyčistit od zločinu. Teď však tak trochu nedobrovolně změnil tým a stal se novou jedničkou mezi lidmi, kteří člověku podřežou krk jen proto, aby viděli, jak krvácí.

Jméno: Riddler
Skutečné jméno: Edward Nygma
Čím Batmanovi zatápí: Když Batman neuhodne jeho hádanku, mívá to fatální následky.

Edward Nygma je člověk, jehož IQ je tak dvanáctinásobně větší než u průměrného génia. A to je tlak, se kterým se dokáže málokdo vyrovnat. Nygma je sice génius, ale zároveň cvok, který se ve městě plném smrtelně nebezpečných magorů neztratí. Na rozdíl od konkurence si ale s Brucem Waynem hraje trošku jinak. S pomocí hádanek. Když ale člověk jeho hádanku neuhodne, ne jenom že se cítí jako hňup, ale většinou kvůli tomu někdo umře, což už je pro Temného rytíře výzva. V režii Christophera Nolana by tenhle milovník kvízů a křiklavě zelených kostýmů mohl být pro Batmana více než úctyhodným soupeřem.

Jméno: Ra's Al Ghul
Skutečné jméno: Ra's Al Ghul
Čím Batmanovi zatápí: Je prakticky nesmrtelný a navíc zná jeho pravou identitu.

Ra's Al Ghul je člověk, který má jasno. Aby na světě zavládla harmonie, je potřeba vyvraždit většinu lidstva. Na rozdíl od svých záporáckých kolegů není šílenec, ale chladně kalkulující člověk, který věří v to, za co bojuje a svého netopýřího protivníka nadevšechno respektuje. Při kontaktních soubojích se mu málokdo vyrovná a když už to pro něj dopadne špatně, stále se dokáže „znovuzrodit.“ A právě díky tomu je šance, že se objeví v některém pokračování, poměrně slušná. Krom toho má na Batmana a jeho město pořádnou pifku. Společná historie Bruce Waynea a Ra's Al Ghula by navíc celému konfliktu dodala hodně osobní rozměr.

Jméno: Talia Al Ghul
Skutečné jméno: Talia Al Ghul nebo Talia Head
Čím Batmanovi zatápí: Nemůže se rozhodnout, jestli bude fandit tátovi nebo Brucovi.

Dcera Ra's Al Ghula to má poměrně složité. Na jedné straně je její otec, který by rád vyvraždil většinu lidstva, na druhé milionář, který se v noci převléká do černého kostýmu a mlátí mafiány. Ti dva by se nejradši navzájem umlátili k smrti, ale Talia k tomu má také co říct. I když v životě pár průšvihů provedla, Bruce Waynea miluje stejně jako svého otce. Celá situace je navíc pro ni i pro gothamského hrdinu o to složitější, že Ra's Al Ghul by neměl nic proti tomu, kdyby se za něj provdala. Bohužel Wayne potažmo Batman se do rodinného podniku „vyvraždíme lidstvo a světu bude líp“ zrovna nadšeně nehrne. Její příchod do filmové série by mohl být velmi zajímavý.

Jméno: Catwoman
Skutečné jméno: Selina Kyle
Čím Batmanovi zatápí: Má drápy, chce škrábat a přitom mu nedovolí v noci spát na břiše.

Kočičí žena už se objevila u Tima Burtona ale bezpochyby je to velmi zajímavá postava, která navíc má navíc v batmanovském universu velmi silnou pozici. Dřív to byla obyčejná zlodějka, ale během let několikrát změnila strany, ale vždycky byla především na té svojí. Někdy si s Batmanem šli po krku, někdy společně čistili Gotham od špíny. Pro netopýřího muže je ale situace o to horší, že Catwoman pro něj není pouze protivnicí/parťačkou, ale něčím víc. A ono řešit každou noc dilema, jestli si udělat příjemný večer nebo si zlomit pár žeber, není žádná legrace. Oživit soukromý život Batmana i Bruce Waynea by mohlo být poměrně zajímavé.

Jméno: Killer Croc
Skutečné jméno: Waylon Jones
Čím Batmanovi zatápí: Je to dvoumetrový mutant krokodýla a člověka. Tak čím asi?

Waylon Jones se narodil se vzácnou nemocí, díky které se jeho tělo podobalo krokodýlovi. Byl nejen silnější než člověk, ale také mnohem zelenější a zubatější. Waylon pracoval jako wrestler, ale nakonec se rozhodl pro dráhu zločinu. Ono když se člověk nemusí bát kulek, jeho tělo se regeneruje a má takovou sílu, že si bez problémů pohazuje s auty, je to poměrně logická volba. Jako tahoun pro nový Batmanův film by ale asi nestačil. Killer Croc je spíše tupá síla, což Nolanovi vizi rozhodně nevyhovuje. Jako béčkový záporák, který by kryl záda někomu chytřejšímu, by ale fungovat mohl.

Jméno: Penguin
Skutečné jméno: Oswald Chesterfield Cobblepot
Čím Batmanovi zatápí: Svou inteligencí a deštníky s překvapením.

Zapomeňte na veselá zvířátka ze zoo. Oswald Cobblepot je jim sice podobný, ale rozhodně si jeho přátelství nezískáte syrovou rybou. V Gothamu platí za jednoho z nejchytřejších zločinců, ale na rozdíl od konkurence to není blázen, ale obyčejný mafián. A to z něj dělá ještě nebezpečnějšího protivníka. Cobblepot je inteligentní a dokáže svoje zločiny krýt tak, že na něj policie ani Batman většinou nic hodit nemůžou. Když už ale udělá chybu a na nějakou tu konfrontaci dojde, jeho deštníky skrývají překvapení, která mohou i Temnému rytíři pořádně zatopit. Penguin patří mezi nejslavnější Batmanovi protivníky a když už se objevil Joker, je možné, že se dočkáme i jeho.

Jméno: Poison Ivy
Skutečné jméno: Pamela Lillian Isley
Čím Batmanovi zatápí: Smrtící zálibou v botanice.

Velký vzor Greenpeace a všech ekologických aktivistů Pamela Isley začínala jako obyčejná studentka biologie, ale brzy se z ní stala nazelenalá ochránkyně všeho, co roste. Dokáže kontrolovat rostliny a s pomocí všemožných chemikálií dělá v Gothamu binec, který pak Batman musí uklízet. Navíc si dokáže omotat kolem prstu prakticky jakéhokoliv chlapa a ani Bruce Wayne není výjimkou. Pro filmy Christophera Nolana je však možná až příliš divná a nenormální, takže šance, že ji uvidíme na plátně znovu, je nejspíš poměrně mizivá. Zůstane nám tedy jen přehrávající ale sexy Uma Thurman.

Jméno: Mr. Freeze
Skutečné jméno: Victor Fries
Čím Batmanovi zatápí: Freeze nezatápí. Freeze chladí. A nikoliv příjemně.

Tady platí víceméně to samé, co v případě Poison Ivy. Victor Fries je až příliš divný na to, aby se tvůrci nové batmanovské série snažili procpat ho do filmu. Fries býval geniální vědec, který se rozhodl svou těžce nemocnou ženu zmrazit, dokud se nenajde lék na její nemoc. Bohužel ne všechno šlo podle plánu a z Victora Friese se stal člověk, kterému sluníčko nedělá dobře. Aby se zachovala jeho tělesná teplota, chodí teď ve speciálně upraveném chladícím obleku a protože je naštvaný, že musel skončit s opalováním, vyrobil si pušku, se kterou všechno okolo sebe mění v led. Uznejte, že tohle je na psychologizujícího Christiana Balea trošku moc.

Jméno: Deadshot
Skutečné jméno: Floyd Lawton
Čím Batmanovi zatápí: Střeleckými schopnostmi a nezájmem o vlastní život.

Floyd Lawton alias Deadshot si udělal ve svém oboru skvělé jméno. Je spolehlivý, výkonný, dokáže udržet firemní tajemství a pro svého chlebodárce je ochoten nasadit život. Bohužel jeho oborem jsou vraždy. Deadshot má pověst jednoho z nejlepších nájemných vrahů a umí zacházet s jakoukoliv střelnou zbraní. A navíc se o něm říká, že nikdy nemine cíl. To, co z něj ale dělá největší nebezpečí, je fakt, že mu nezáleží na vlastním života a v podstatě touží po tom, aby ho někdo zabil. I když je Deadshot neobyčejný zabiják, pro filmového Batmana by asi nebyl tím správným protivníkem, jako „padouch číslo 2“ by ovšem fungovat mohl.

Jméno: Harley Quinn
Skutečné jméno: Harleen Quinzel
Čím Batmanovi zatápí: Svou láskou. K Jokerovi.

Harleeqn Quinzel pracovala jako psychiatrička a měla za úkol dostat se do mozku zločinců. Bohužel při své práci si zapomněla držet profesionální odstup a zamilovala se do toho nejhoršího. Do Jokera. Teď je jeho pomocnicí a druhou rukou a navíc se hodně kamarádí i s Poison Ivy. Pro svého miláčka by byla ochotná udělat cokoliv, ale bohužel bez něj je poměrně nezajímavá. Ať už jako batmanovský protivník nebo jako postava. Po smrti Heatha Ledgera nikdo neví, jestli se Joker někdy znovu objeví a nasazovat Harley Quinn bez něho by nemělo ani ten nejmenší smysl.

Jméno: Bane
Skutečné jméno: ?
Čím Batmanovi zatápí: Nadlidskou silou a odhodláním ho zlomit. Doslova.

Bane utekl z pečlivě střeženého vězení v Jižní Americe z jediného důvodu. Postavit se Batmanovi. Jeho hlavní předností je nadlidská síla, ale na rozdíl od takového Killer Crocka není Bane úplně blbý a dobře věděl, že souboj s netopýřím mužem nebude žádná sranda. Nebudeme tu celou akci popisovat do detailů, ale řekneme jen, že Bane má přezdívku „muž, který zlomil Batmana.“ I když v comicsovém Gothamu má jistě své nezastupitelné místo, jako hlavní filmový padouch není bohužel příliš zajímavý. Možná, že se ho dočkáme za pár let, až bude série pořádně rozjetá. Teď je na něj ale ještě brzy.

Tak kdo to bude?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (93)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace