Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

DiCaprio kutí Atari


ikona
imf
leonardo dicaprio
 

Životopisem na stříbrném plátně se dneska mohou chlubit i staromódní spisovatelky příběhů o plyšových králíčcích, tak proč by si na své nemohl přijít i guru videoherního průmyslu? Mladší ročníky musíme upozornit, že řeč není o Johnu "měl jsem víc Ferrari než pánbů" Carmackovi, ale o Nolanu Bushnellovi. Kdo to sakra...? Bacha na vychování, zelenáči. Bez Bushnella by zřejmě komerční videoherní scéna neexistovala. Od opravování pinballových mašin se dostal až k návrhu vlastního automatu. To se ale musíme vrátit do roku 1971 na univerzitu ve Stanfordu. Dva studenti (Bushnell a Ted Dabney) tu postavili prototyp automatu, na kterém jste si mohli zahrát klon jednoduché střílečky Spacewar!

Následovala dohoda s firmou, která zajistila hardware (coin-op automat) v počtu 1500 kusů. První pokus skončil krachem, především díky mizernému marketingu, ale Bushnell a Dabney se poučili a založili firmu Atari. Ta byla v sedmdesátých letech hlavní hybnou silou západního trhu (zatímco Japonci o něco později vyrukovali se Space Invaders, nejúspěšnější hrou své doby). Už v roce 1980 se objevila hra, které se prodalo 100 tisíc kusů (Pac-Man). Pak už byl vývoj tak překotný, že mu stěží uvěří i zastánci Mooreova zákona.

V roce 1976 přišel Bushnell s návrhem počítačového systému Atari 2600 (poté co předtím odmítnul Stevea Jobse, zakladatele Apple, který mu nabízel, že ze součástek Atari automatů postaví osobní počítač). Na rozjezd však potřeboval kapitál a tak se nechal za 28 milionů koupit firmou Warner Communications (dnes megaobří korporace Time Warner, jejíž součástí je i Warner Bros.).


Už v roce 1978 Bushnella hlavní akcionáři "vydědili", aby se Atari v roce 1982 stala s dvoumiliardovým kapitálem nejrychleji rostoucí firmou v historii USA. Videoherní bublina ovšem v polovině osmdesátých let praskla. To už se ale Bushnell věnoval úplně jinému byznysu. Nebudeme však prozrazovat všechny detaily ze života věčného hračičky, který měl nápady, ale neuměl je prodat.

Snímek bude pod záštitou Paramountu (nikoliv Warnerů, to by vyznělo velmi ironicky) produkovat DiCapriova společnost Appian Way, což tentokrát mj. znamená, že by si slavný trhač dívčích srdcí rád zahrál samotného Bushnella. Podoba tu sice není, ale DiCaprio vyrůstal na Atari, takže by se zřejmě rád odvděčil za ty roky probdělých nocí. Zní to celé velmi pozoruhodně, zvlášť kvůli tomu, že geeků nosících tričko se znakem Atari je ma světě až trestuhodně málo. V Americe možná snímek zaujme specifický okruh pamětníků, ve zbytku světa budou jen nevěřícně kroutit hlavami.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace