Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Armády jednoho muže


ikona
Mr. Hlad
iron man
 

Tony Stark má pověst superhrdiny, který často zasahuje do ozbrojených konfliktů cizích států a armád. Když prodáváte zbraně a zmocní se jich někdo s úmyslem pocuchat Americe účes, musíte holt sáhnout po té nejvýkonnější a naučit ho dobrým způsobům. Iron Man je schopen srovnat do latě roty plné tanků, zatočit s kompletní leteckou podporou a k večeři si dát čtvero pěchotních pluků. A pak si ještě zajít na cheeseburger. Jeho kolegové z dnešního článku jsou mu v mnohém podobní, ale často nepotřebují ani plechovou fazónu a zbraně s letošním datem výroby. Posílat lidem granáty s vlastní vizitkou je zkrátka baví a jsou v tom setsakra dobří. Vítejte ve společnosti elitních strojů na lidské karbanátky. V supermarketu vypadají jako chlápci, co to přehnali se steroidy, ale zkuste je předběhnout ve frontě a začnou se dít věci. Velké věci.

Jméno: John Matrix (Arnold Schwarzenegger)
Film: Komando (1985)
Důvod: Unesli mu dceru
Body Count: 81

Kým jiným začít? Jedna z životních rolí Arnolda Schwarzeneggera a nejlepší výkon jinak notorického béčkového režiséra Marka L. Lestera. Komando je synonymem „hloupého filmu pro hloupé diváky“ a právě za to ho milujeme. Kritici filmového násilí ho i po třiadvaceti letech používají jako hlavní argument v hádkách o nesmyslnosti akčních filmů, ale milovníci kalifornského guvernéra vědí, že jakmile si John Matrix nasadí digitální hodinky, pomaluje tvář a vyzbrojí se polovinou muničního skladu průměrné středoamerické země, začnou jatka, jaká ve filmu nemají obdoby. Zkrátka a dobře doby, kdy jeden americký hrdina s rakouskými předky dokázal vybít celý ostrov padouchů, už se asi nikdy nevrátí. S Johnem Matrixem se na ně ale vždycky bude vzpomínat velmi příjemně. Poslední dvacetiminutovka Komanda si zkrátka místo v síni slávy akčního filmu bez debat zaslouží.

Jméno: John Rambo (Sylvester Stallone)
Film: Rambo: Do pekla a zpět (2008)
Důvod: Barmští vojáci zajali americké misionáře
Body Count: 236

Když se řekne A, musí se říct i B. Když se řekne Arnold, musí se říct i Sly. Stallone nám letos dokázal, že i ve dvaašedesáti může člověk vypadat k světu a bez problémů může redukovat řady barmské armády. Poslední Rambo je čistočisté násilí v té nejryzejší podobě, ale to, co stařík Rambo předvede v poslední dvacetiminutovce, už jsme dlouho neviděli. Sólo pro jeden těžký kulomet a dvě stovky komparsistů patří k tomu nejdrsnějšímu, co se za posledních pár let v kině objevilo. Vybuchující hlavy, utržené končetiny, proděravěné plíce a řev umírajících obětí přehlušený nekončící palbou třímetrového kanónu. Stallone se zkrátka hodlal se svou nejslavnější postavou i se svými fanoušky rozloučit stylově. Doufejme, že případné pokračování mu to nepokazí.

Jméno: J. J. McQuade (Chuck Norris)
Film: Osamělý vlk McQuade (1983)
Důvod: Nevyřízené účty s obchodníkem se zbraněmi
Body Count: Všichni, kdo si to zasloužili. A David Carradine zvlášť.

Dnes se o Chucku Norrisovi vypráví vtipy, ale v osmdesátých letech to byl ten nejvousatější borec v Hollywoodu. A J. J. McQuade byl jeho dost možná nejslavnější postavou. Na první pohled odporný a propocený chlap, který musel smrdět víc než týden stará mrtvola, byl největším drsňákem mezi texaskými rangery. A když mezi kovboje zavítal evropský překupník zbraní Rawley Wilkes, bylo jasné, že tady poteče krev. McQuade a pár jeho věrných přátel se po několika bezvýznamných potyčkách sebralo a vymlátilo celou padouchovu armádu a polovinu mexických žoldáků. A aby si předchůdce rangera Walkera dosyta užil, rozdal si to ve finále s Wilkesem hezky po chlapsku. A roztrhal ho granátem na kusy. Jo, Chuck Norris je borec. A umí mluvit Brailovým písmem.

Jméno: Neo (Keanu Reeves)
Film: Matrix (1999)
Důvod: Záchrana mentora a kámoše
Body Count: celkově stovky, ale při téhle akci asi dvacet

Ještě než se stal vyvoleným, byl obyčejným programátorem se sklonem k nelegálním aktivitám. Potom opustil Matrix, naučil se střílet a kopat tak, že by složil k zemi snad dokonce i toho J. J. McQuadea a rozhodl se otestovat svoje schopnosti při sebevražedné misi. Morfeus byl uvězněný v budově narvané příslušníky speciálních jednotek, ale to je něco, co nemůže člověka v dlouhém kabátě a ve stylových černých brýlích rozhodit. Zvlášť když umí běhat po zdech a ve zpomalených záběrech střílet obouruč. Neo od té doby pobil stovky dalších padouchů, ale už nikdy to nebylo tak stylové a tak ďábelsky kulervoucí, jako při „přestřelce v lobby.“

Jméno: John Preston (Christian Bale)
Film: Equilibrium (2002)
Důvod: Prosté prozření
Body Count: 118

John Preston byl ideální voják. Chladný, nelítostný a nemyslící. A pak přestal brát prášky a jeden krutý diktátorský režim budoucnosti to mohl v klidu zabalit. Nedokázal ho zastavit jeho kolega, nedokázali ho zabít jeho nadřízení a neporadila si s ním ani jedna soukromá armáda. Preston totiž umí pistolemi nejen střílet, ale i mlátit. A tváří se u toho tak, že by člověk při scéně, kdy v chodbě postřílí více než padesátku záporáků, začal mít pocit, že se Preston jen rozehřívá. Možná, že tenhle sympaťák v dobře střiženém obleku na to nevypadá, ale jakmile začne cítit, milovat a především nenávidět, stojí to za to.

Jméno: Django (Franco Nero)
Film: Django (1966)
Důvod: Tak nějak se to prostě seběhlo bez jeho přičinění
Body Count: 138

Pokud člověk chce zlikvidovat armádu, nemusí na to mít nutně nejmodernější vybavení. Stačí rakev, která ukrývá překvapení, proti němuž nemá šanci ani stovka naštvaných krvelačných Mexičanů. Django je sice na první pohled drsňák z krve Clinta Eastwooda, ale nač likvidovat nepřátele po jednom, když si to člověk může ulehčit? Ve střelbě z obyčejného šestiranného revolveru je sice Django také profík, ale vybít nepřátelský gang během jedné minuty a ani se nezamazat od krve, to je také frajeřina. Když zkrátka tenhle málomluvný drsňák přijde do města a táhne za sebou rakev, je lepší prodat barák a odstěhovat se někam mezi tuleně a tučňáky. Člověk si alespoň bude moci s někým povídat.

Jméno: Alex J. Murphy (Peter Weller)
Film: Robocop (1987)
Důvod: Policejní předpisy a tak trochu pomsta
Body Count: 30

Býval dobrým policistou, ale spáchal ten nejhorší hřích, když svědčil… Ne, to je blbě. Býval dobrým policistou, ale nechal se rozstřílet na kusy psychopatickým magorem Boddickerem a jeho gangem. Avšak i když si to možná nemyslíte, u policajta je nejdůležitější mozek. A ten doktoři zachránili. Mysl Alexe Murphyho teď obývá několikasetkilovou kovovou schránku, kterou neprostřelí ani minimet a navíc ve své noze skrývá příruční dělo. Robocop – i když by oficiálně myslet neměl – si ale na svůj minulý život vzpomíná. A než si podá toho, kdo ho poprvé zabil, zemře ještě hodně lidí. A to je proti druhém dílu ještě rozjezd. Tenhle kovový policajt se zkrátka do akce nasazuje jen v případech, kdy se i armáda vzdává, nebo když premiér potřebuje do Brna na tenis.

Jméno: Inspektor Tequila (Chow Yun-Fat)
Film: Hard-Boiled (1992)
Důvod: Pomsta za smrt kamaráda
Body Count: 307

Nejdrsnější hongkongský policajt má rád jazz, bouchanou tequillu a svého parťáka. A když o něj přijde, rádně ho to rozhodí a z manželek stovek obchodníků se zbraněmi se stanou vdovy. S pomocí nového parťáka a dvou pistolí se vydává do ulic najít si každého, kdo je zodpovědný za smrt jeho kamaráda. A místním členům triády brzy dojde, že naštvat tohohle policajta byla ta největší chyba, kterou mohli udělat. Hong Kong se mění ve válečnou zónu a místní novorozenci, hned, co se na světě rozkoukají, mají před sebou akční inferno, které dodnes v jistých směrech zůstalo nepřekonané.

Jméno: Buddy (Jeffrey Falcon)
Film: Six-String Samurai (1998)
Důvod: Snaha stát se nejlepším kytaristou na světě
Body Count: nepočítaně

Svět, jak ho známe, skončil a po vyprahlé poušti se pohybují všemožné existence, na nichž je jasně vidět, že rozdíl mezi člověkem a zvířetem padne po třech dnech bez jídla. Šílené „harmonické“ rodinky, v podzemí žijící rádoby vědci, psychopatické hudební trio, čtyři jezdci apokalypsy a zapomenutá ruská armáda. A Buddy. Skvělý kytarista a ještě lepší zabiják, který to s mečem umí jako nikdo v okolí. Jeho cílem je Las Vegas, jeho parťákem je němý klučina a jeho nepřítelem je každý, kdo se mu postaví do cesty. Je fuk, jestli půjde o férový souboj jeden na jednoho nebo o vyhlazení stovky ruských vojáků. Buddy zkrátka míří do Vegas. Jděte mu z cesty.

Jméno: Topper Harley (Charlie Sheen)
Film: Žhavé výstřely 2 (1993)
Důvod: Zničení Saddama Husseina
Body Count: nejkrvavější film na světě (114)

Jako pilot byl skvělý. Jako Rambo je neporazitelný! Topper Harley se vrací do akce, když jeho starý přítel padnul do zajetí samotného Saddama Husseina. A v takových případech by se člověk měl hlavnímu hrdinovi klidit z cesty. Nejen že umí zabíjet lidi pouhým hozením kulky a je neprůstřelný, ale navíc umí střílet slepice a záda mu kryje samotný prezident USA. Násilí na každém kroku, absence lidskosti, opovržení lítostí a výsměch poraženým. To jsou druhé Žhavé výstřely. Nejkrvavější film všech dob s nejdrsnějším zabijákem, jaký kdy chodil po planetě Zemi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace