Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Žralok ještě nedožral


ikona
imf
megalodon
 

Některé projekty se zdají být nesmrtelné. A pokud v nich jde o megažraloky, můžete si být jistí, že budou kolem proplouvat tak dlouho, dokud je někdo neuloví. MEG: The Novel of Deep Terror poprvé vyšla v červenci 1997. Napínavá knížka o žralokovi, co měří třicet metrů a váží třicet tun, se okamžitě stala bestsellerem. Obrmrcha číhá v Mariánském příkopu, ale když ho tam na své tajné misi objeví potapěč Jonas Taylor, odstartuje tím běh událostí, který postupně velkého mořského dravce vyláká do mělkých vod oceánů. A tam začne žrát velryby, lodě a samozřejmě i lidi. Hrdina Čelistí proti němu vypadá jako neškodný pulec a hláška "Budete potřebovat větší loď" se mění na "Budete potřebovat Boeing". Hollywood ihned koupil práva, ale protože byl tenkrát ve vývoji thriller Útok z hlubin (v tom mají pro změnu žraloci velké mozky), bylo natáčení pozdrženo. V průběhu dalších let pak postupně přicházeli a odcházeli režiséři (Jan De Bont, Guillermo Del Toro), přičemž jen průměrné tržby Útoku z hlubin odradily hned dvě studia (Hollywood Pictures, New Line Cinema) od investic do trháku, který měl podle tehdejších odhadů stát kolem 120-150 milionů dolarů.

De Bont se svého času VELMI snažil, aby projekt dostal na plátna kin. Scénář Shanea Salerna (Armageddon) se z celé čtvrtiny odehrává pod vodou, ale De Bont nasadil do akce tým těch nejlepších fachmanů a nechal dokonce pro prezentaci v New Line vyrobit model žraloka v podživotní velikosti (měl asi dva metry). Všichni tleskali, ale v New Line tušili, že je to bude stát hodně peněz. V listopadu roku 2005 byl vynesen verdikt: Chceme 157 milionů. Plus mínus. Na vodě se nedá točit levně. New Line tedy nařídili snížení rozpočtu na 125 milionů. De Bont tedy škrtal a navrhnul přesun mořských scén z oceánu do megabazénu u Foxů (Cameron tam točil svůj Titanik).

Jenže New Line si mezitím své plány znovu rozmyslela a chtěla teď rozpočet dostat na hranici 100 milionů. Potíž byla v tom, že u New Line tehdy začali mít spoustu jiných starostí a všechno se protahovalo. De Bontův "all-star" tým se rozpadnul, protože nemohl jen tak přešlapovat na místě. Celý projekt mířil pomalu ale jistě k ledu.

Dnes by šel prehistorický žralok pravděpodobně pořídit za menší peníze a tak si nedávno propadlou licenci obstarali další odvážlivci. Rozpočet i scenář zůstávají, o De Bontovi se dá pochybovat, stejně jako o obsazení (původně byl naznačen jen Ken Watanabe jako kapitán japonské superponorky), takže jsme pořád ještě hodně daleko od první klapky, ale producenti si jistě licenci nekoupili proto, aby s ní dalších deset let šachovali. A já musím říct, že od Sommersovy Chobotnice mi ti mořští zabijáci tak trochu chybějí. A vážně se nechci spoléhat na klony od nechvalně proslulých céčkařů. I když tenhle klip, ve kterém přerostlý žralok polyká kopie Jamese Bonda je celkem legrační.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace