Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Nejlepší nepřítel člověka


ikona
Mr. Hlad
 

Existuje spousta způsobů, jak si to vyřídit se šikanujícím spolužákem, afghánským teroristou nebo úředníkem z berňáku. V okamžiku, kdy dojde na násilí (a ono na něj dojde), je dobré být připravený. Dobrá výbava je základ a my jsme pro vás ve spolupráci s největšími akčními ikonami připravili 10+1 osvědčených tipů. Všechno se nám sem přirozeně vejít nemohlo, takže vynecháváme mimozemské artefakty, japonské libůstky a další exotiku. Vaše favority můžete představit v diskuzi.

Nože
Nejslavnější řezníci: John Rambo (Rambo), MacGyver (MacGyver), seržant Zim (Hvězdná pěchota), Mick Dundee (Krokodýl Dundee), Casey Ryback (Přepadení v Pacifiku), bezejmenný mexický vrhač nožů (Desperado)

I v době, kdy dokáže člověk stisknutím jednoho jediného tlačítka odpálit raketu, která by zlikvidovala středně velký stát, mají chladné zbraně a především nože svoje využití. Seržant Zim z Hvězdné pěchoty člověku velmi rychle a efektivně vysvětlí, jaké že mají výhody. Nepotřebují náboje, nedostane se do nich písek, spolehlivě fungují i pod vodou a když s nimi majitel umí alespoň trochu zacházet, prokáží mu mnohdy větší službu než sebelépe seřízený raketomet. Ono počíhat si na barmského vojáka a pěkně zezadu si pohrát s jeho krkem má také něco do sebe. Méně militantní šikula z kultovního seriálu MacGyver navíc dokázal s pomocí obyčejného švýcaráku, roličky toaletního papíru a napůl sežvýkané žvýkačky vyrobit vysílačku, vařič nebo jadernou střelu středního doletu. Nože jsou zkrátka fajn, bylo by tedy nefér na ně zapomínat.

Luky
Nejslavnější řezníci: John Rambo (Rambo II, III a IV), Legolas (Pán prstenů), Robin Hood (Robin Hood: Král zbojníků), Vilém Tell (stejnojmenný televizní seriál)

Pokud je váš nepřítel na dohled a vám se nechce házet nůž (museli byste pro něj dojít), můžete využít pokročilejších fyzikálních zákonů. Z praku už jste vyrostli, takže je na čase přejít k luku. Historické postavy si vystačily se základním modelem, ten elfí střílí šípy nadzvukově a Rambo se pochlapil a přidal výbušné hlavice, které udělají hromadu haraburdí i ze zánovní ruské helikoptéry. Pohodlní lidé s třesavkou pak jistě ocení kuš, což není jen okřiknutí, ale také pokročilejší způsob jak prohánět lidem šípy hlavou. Ocenil ho např. jeden ze záporáků v Živém terči, ale opravdu kultovní se tato zbraň stala díky seriálu Vilém Tell. Vzpomínáte na scénu s jablkem? Všichni víme, že ve skutečnosti mířil mezi oči, ale i tak. Šípy umí chytat jen princezna Xena a pár dalších drsňáků, takže si radši dejte pozor.

Beretta
Nejslavnější řezníci: John Woo (téměř všechny jeho významné filmy), Martin Riggs (Smrtonosná zbraň), John McClane (Smrtonosná past), spousta dalších...

Není nad klasiku. Patnáct nábojů v zásobníku, přesnost, spolehlivost a nadčasová elegance v ceně. Když nadřízený inspektora Tequilly z Hard Boiled mluvil o jeho nadprůměrném bodycountu, řekl „:Dej mu pistoli a je z něj Superman. Dej mu dvě a je bůh.“ A je to pravda. Chow Yun-Fat dokázal s dvojicí těchto krasavic rozpoutat peklo a spolu s kolegou pobil více než tři stovky padouchů. S Berettami člověk může sjíždět po zábradlí, stylově se zpomaleně otáčet (je k tomu potřeba ale sako nebo delší kabát) a především vypadat jako personifikace boha smrti (tmavé sluneční brýle dojem ještě umocní). I Mel Gibson věděl, že tahle hračka má svoje kouzlo a v rukou někoho, kdo se o ní umí postarat, se stává opravdu smrtící zbraní. Tohle je zkrátka pistole pro moderního likvidátora. A nejspíš to bude platit i v příštích několika letech.

Magnum
Nejslavnější řezníci: Harry Callahan (Drsný Harry), Ivan Danko (Rudé horko)

Jestliže člověk potřebuje vyřešit sousedkou hádku tak, že ze souseda nic nezbude, je tohle volba číslo jedna. Magnum  je sice na první pohled poměrně těžkopádná hračka, která trochu kope, ale jestliže má majitel dostatek síly na to, aby mu při výstřelu zpětný ráz neutrhl zápěstí, nemá smysl přemýšlet o alternativě. Bubínkové revolvery sice mají možné oficiálně odzvoněno, ale na druhou stranu tohle staromódní příruční dělo udělá ve společnosti podobný dojem, jako kdyby člověk přijel na sraz majitelů aut Porshe s klasickým Mustangem. Je to zkrátka stařík, ale většina konkurenčních filmových kanónů k němu může i dnes obdivně vzhlížet. Navíc když ho má v ruce Clint Eastwood nebo Arnold Schwarzenegger, začínají filmoví lumpové přemýšlet o tom, že by pro ně bylo možná jednodušší, kdyby si kulku hlavou prohnali sami. Alespoň by z ní něco zbylo.

Bezbolestná
Nejslavnější řezníci: Blain a Mac (Predátor), Terminátor (Terminátor 2: Den zúčtování)

Bezbolestná nebo-li minigun je zařízení, které se původně montovalo jako kulomet na helikoptéry. Ale tvůrcům Predátora nejspíš došlo, že na to je téhle krasavice škoda. V džungli s ní člověk může likvidovat tábor povstalců nebo kácet stromy, každopádně kadence téhle berušky by dokázala zredukovat menší armádu na minimum během několika vteřin. No popravdě – přiznejte se – kdo si při prvním shlédnutí Predátora nechtěl na tuhle krásku alespoň sáhnout? Jediná škoda byla, že si ji do ruky nevzal samotný Arnold, ale to by film o lovci z vesmíru byl asi velmi krátký. Naštěstí si to vynahradil alespoň v druhém Terminátorovi, kdy nepřímo zapříčinil urychlenou výměnu vozového parku americké policie. Bezbolestná zkrátka ze dne na den poslala klasické kulomety do důchodu. Od Predátora totiž platí, že jestli hrdina chce udělat něco pořádně, musí si na to vzít mašinu, která se při střelbě točí. Jinak je to poloviční práce.

Rakev s překvapením
Nejslavnější řezníci: Django (westernová série Django), T-850 (Terminátor 3: Vzpoura strojů)

Django vypadá možná jen jako další mlčenlivý drsňák ze spagetti westernů. Když se na něj ale člověk podívá pořádně, zjistí, že i když smrdí jako mrtvola a vypadá, že se holí vždy jen před Štědrým dnem, něčím se od Clinta Eatwooda liší. To něco je rakev. Django ji s sebou netahá kvůli tomu, aby pohřbíval lidi, co se mu postaví do cesty (jedna by mu totiž nestačila), ale aby si dokázal poradit i v případě početní nevýhody. Jeho rakev totiž skrývá něco, co možná do westernového filmu nepatří, ale když se to objeví, na tváří každého fanouška žánru se náhle rozzáří možná až dětinský úsměv. Bohužel prozrazení obsahu Djangova neobvyklého zavazadla se považuje skoro za stejnou prasárnu, jako vyzrazení pointy v Impérium vrací úder. Takže pro ty, kdo film nenají – je nám líto.

Kytarové pouzdro
Nejslavnější řezníci: El Mariachi (El Mariachi, Desperado, Kdysi dávno v Mexiku)

Obsah zavazadla dalšího hrdiny je ale notoricky známý, takže není důvod ho tajit. Antonio Banderas a Marco Leonardi umějí velmi dobře válet na šest strun, když je ale potřeba pomstít smrt přítelkyně, je nutné vyměnit hudební nástroj za něco, čím se argumentuje důrazněji. Jejich zavazadla v tomhle případě neskrývají  libozvučné kytary, ale zbraně všech možných kalibrů, se kterými se umí ti dva zatraceně rozehrát. Jsou tu pistole, které umí oběť vystřelit do vzduchu a udržet ho tam, jsou tu brokovnice, jejichž jediná střela dokáže udělat do břicha takovou díru, že by jí člověk i prolezl, jsou tu granáty, odstřelovací pušky, nepřesné ale rychlé samopaly, prostě všechno, co dobrý mexický muzikant potřebuje ve městě, kde o jeho hudbu nikdo nestojí, ale kde na každém rohu číhá padouch, který si vyloženě říká o to, aby do něj Banderas nastřílel čtyři zásobníky.

Čtyřhlavňový raketomet
Nejslavnější řezníci: John Matrix (Komando)

Když středoamerický diktátor a jeho psychopatický poskok unesou dceru člověku, který nosí na zádech čtyřmetrové kmeny stromů a jeho nos je vycvičený tak, že protivníka ucítí na stovky metrů, zadělávají si na pořádné problémy. Závěrečná půlhodinka z Komanda je něco, co už v budoucnosti zkrátka nemůže být překonáno. Nic akčnějšího prostě neexistuje. Schwarzenegger tu masakruje vojáky vším možným, ale jeho čtyřhlavňový raketomet, u kterého je dost těžké poznat, jestli raketa vyletí zepředu nebo zezadu, byl asi nejpůsobivější. Rambo měl obyčejnou protitankovou střelu, ale John Matrix mohl vystřelit čtyřikrát, aniž by se musel ohýbat pro náhradní munici. Tenhle raketomet je zkrátka praktický, ať už se člověk chystá nakupovat zbraně ve velkém, nebo se chce dobýt do pevnosti v jakési banánové republice. Navíc s ním umí zacházet i ženy. Skoro.

Obrněný mikrobus
Nejslavnější řezníci: Ray Tango a Gabriel Cash (Tango & Cash)

Na českých silnicích člověk obyčejně potkává policejní auta v podobě škodovek, v Americe to bude s největší pravděpodobností podobně, jen místo Škodovky půjde o tamní ekvivalent. Tango a Cash ale nejsou obyčejní policajti, takže nemohli mít obyčejné policejní auto. To, s čím tahle dvojka vyrazila do ulic, totiž spíš připomíná malou pevnost na kolech. Kompletní pancéřování, neprůstřelné sklo, pohon na kysličník dusičný (nevím, co to je, ale asi to bude hodně dobré) a především na řidičově straně půvabný rotační kulomet. Tenhle brouček projede zdí jako nůž máslem a v případě potřeby během několika chvil rozstřílí cokoliv a kohokoliv, co by mu stálo v cestě. Bohužel palbu stovek žoldáků a nárazy několika bagrů byly i na něj moc. Je to škoda, člověk by snad i porušil zákon, jen aby ho policie v téhle lahůdce svezla.

Tank
Nejslavnější řezníci: John Rambo (Rambo III), James Bond (Zlaté oko), Dáda Patrasová (Choking Hazard)

Válečná bestie, kompletně neprůstřelná, rychlá a smrtící. Jen nohy si v ní člověk nenatáhne. Tanky patří do každé správné války a když se nějaký z nich náhodou dostane do ruky pořádně naštvanému agentovi MI6 nebo ještě naštvanějšímu válečnému veteránovi, měli by se protivníci velmi rychle někam schovat. Ovládat tuhle obří potvoru sice není žádná legrace, ale proč se zabývat řízením, když přes překážející auta stačí jednoduše projet a pevnější zdivo se dá rozstřelit? Ti největší borci si to na afghánských pláních klidně rozdají i se sovětským vrtulníkem nebo se projedou centrem Petrohradu. Každopádně i když mívají majitelé tohoto obříka občas problémy při hledání parkovacího místa, málokdo na něj nechá dopustit. I majitelé Ferarri totiž nechají řidiče tanku při závodu zvítězit, protože dobře vědí, že když by si tankista shodou okolností „ucouvnul,“ mohlo by to pro ně mít fatální následky.

Cyborg
Nejslavnější řezníci: T-800 a T-850 (Terminátor, Terminátor 2: Den zúčtování, Terminátor 3: Vzpoura strojů), Robocop (1-3)

Kdo by nechtěl svého vlastního robota? Jako dítě o něm snil snad každý. Po shlédnutí Terminátora už úplně každý. Rakouský kulturista v životní formě tu zprvu šel po jedné vystrašené ženské a potom poslouchal na slovo desetiletého fracka. Bez odmlouvání zachraňoval matky z blázince, bojoval s technologicky mnohem pokročilejšími soupeři, hláškoval jako o život a střílel granátometem jednou rukou. Tohohle robota chtěl snad každý. Sice je jeho vlastnictví spojené s nepříjemnou povinností stát se budoucím vůdcem lidského odporu ve válce proti naštvanému počítači, ale to je zkrátka život. Za tu srandu to ale stojí. Pokud byste chtěli model, který slouží výhradně dobru, můžete si opatřit Robocopa. Jen se trochu pohrabejte v paměťovém čipu, protože Murphymu se často honí kovovou hlavou chmurné myšlenky. Ale když je v ráži, nic ho nezastaví.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace