Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Blu-ray vítězí!


ikona
imf
blu-rayhd-dvd
 

Nebudeme říkat, že jsme to říkali, protože to všichni vědí. Ostatně nová MovieZone byla modrá už od začátku. Toshiba oficiálně oznámila, že končí s vývojem a podporou HD-DVD formátu (stávající majitelé přehrávačů se samozřejmě nemusí bát, záruka platí nadále - Toshiba bude mít na skladě spoustu nových, neprodaných kousků ;), přičemž by vše mělo proběhnout bleskově. Do konce března už byste v krámech na přehrávače od Toshiby vůbec neměli narazit. Tedy... v amerických krámech. V těch českých budou strašit ještě dva roky jako pastičky na důvěřivé zákazníky.

Co tedy porážka rudých gigantů znamená? Všichni jsou teď modří - včetně Transformerů (Paramount) a Mumií (Universal). Jednoduše jim nezbývá nic jiného, protože na trhu je jen jediný formát. Pokud jste váhali s nákupem blu-ray mechaniky do PC nebo PlayStation 3, tak teď už nemusíte. Také by to mělo znamenat urychlenou finalizaci Blu-ray profilu, protože v tomto ohledu teď na Sony budou tlačit úplně všichni. Hollywood chce HOTOVÝ formát, nikoliv tunu věcí s číslovkami 1.0, 1.1. nebo 2.0.

Sony sice přišla o konkurenci, ale přesto jí ještě pořád čeká boj nejtěžší. Boj o podíl na trhu. Ten je momentálně ve srovnání s DVD technologií velmi zanedbatelný a není to jen o vyšší ceně médií a přehrávačů. Jindy lakomá Sony tady chtě nechtě bude muset krvácet a jít s cenou stolních playerů dolů, aby podnítila zájem mainstreamového segmentu. Co se týče cen samotných disků, tam pravděpodobně v následujících měsících k větším poklesům nedojde. Budou dražší než DVD, ale jen nepatrně a jistě budeme svědky rozsáhlých slevových akcí (tři za cenu dvou apod.). Přes vzájemné rafání HD-DVD a Blu-ray byl nástup next-gen formátů podpořen mnohem agresivnější cenovou politikou, doufejme, že teď Sony nezpomalí, protože nejtěžší výšlap začíná právě teď.

Druhá fáze je o tom, kdy se formát dočká větší podpory u nás. Některé Blu-ray disky už mají českou podporu (titulky i dabing), české authoringové firmy se zdárně připravují na výrobu Blu-ray disků, i když zatím asi jen do zahraničí, a v Praze už lze najít několik videopůjčoven, které do svých poliček modré disky sázejí. Stejně tak lze pořídit Blu-ray v krámech. To je dobré znamení. Uvidíme, jak na nastálou situaci zareagují ostatní distributoři (resp. studia, na kterých především závisí, zda čeština na disku bude či ne). I u nás snad můžeme očekávat pestřejší výběr, i když při průměrné ceně nového DVD 399,- a trafikoidních recyklacích za padesátku, se zatím Blu-ray s cenou kolem 799,- prosazuje pouze v domácnostech excentrických milionářů a všehoschopných geeků. Do roka a do dne by však mohlo být modro i u vás doma. A vaši peněženku to nebude bolet ani zdaleka tolik, jak si myslíte. 

Dalo by se ještě dlouho rozebírat, jak poslední dva měsíce Toshiba všechny vodila za nos a rozdávala přehrávače div ne zadarmo, ale stačilo se na věc podívat z prvního patra a bylo jasné, že všechny ty nabídky "pěti titulů zdarma ke každému stroji" byly jen poslední křečí před pádem do hlubin. Modrých hlubin. Pevně doufáme, že tenhle krok bude velkým třeskem pro novou válku, ve které budou z oken létat DVDčka, aby je podle Darwinovy teorie nahradilo něco lepšího. Pokrok nezastavíte, přátelé. Kovbojové smetení parní lokomotivou by o tom mohli vyprávět.

p.s. Ano, Michael Bay měl pravdu. Jako vždycky. A teď chci Mizery 2. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace