Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Blu-počasí: Slunce v duši


ikona
st39.6
blu-ray
 

O tom, že rok 2008 bude pro HD trh zlomový si už vyprávějí i vrabci na střeše, zvlášť v souvislosti s přechodem bratří Warnerů pod Blu-ray se zdá být vše rozhodnuto. Modří za to Warnerům skládají oslavné písně, letos ale mají ještě jeden důvod k oslavám: studiu je totiž rovných pětaosmdesát let, na plodnosti se to však nikterak negativně neprojevuje, na letošek nám proto za odměnu připravilo dlouhatánský seznam titulů, které se dočkají nových speciálních edic, a to jak na DVD, tak na Blu-ray (včetně některých dosud nevydaných archivních snímků). Z toho mála, co Warneři zveřejnili, se můžeme těšit na kompletní balení filmů s Drsným Harrym, všechny čtyři Batmany a speciální edici Batman se vrací, nebo třeba Casablancu, Dobrodružství Robina Hooda, Souboj Titánů a Excalibur. Některé z těchto titulů už vyšly na HD-DVD, takže je potěšující vidět, že Warneři urychleně nabídnou i modrou alternativu (V for Vendeta i Matrixy během roku také budou, nebojte se), jelikož je studio vázano smlouvami, pár filmů (např. Bonnie a Clyde) se objeví na obou formátech. Hlavně během druhé poloviny roku se však podle všeho můžeme očekávat další posily, tentokrát komplet v modrém trikotu. A filmů bude ještě mnohem, ale mnohem více!

Letošní blockbustery (nezapomínejme, že kromě Temného Rytíře Warnerům patří třeba Speed Racer, 10.000 B.C., nebo další Harry Potter, což je pro modrou placku HODNĚ silná zbraň) budou trhat rekordy, ale studio nezapomíná ani na rodinné stříbro z let dávno minulých. U Warnerů se totiž rozhodli, že pokud odteď vydají nějakou speciální edici na DVD, která projde remasterem, vyjde automaticky i na Blu-rayi. Na rok 2009 je zatím přislíben např. Jih proti Severu, Woodstock, Na sever severozápadní linkou nebo Čaroděj ze země Oz a Ben Hur, který oslaví padesáté výročí.  Souběžný release DVD a Blu-ray verzí u všech klíčových filmů je pro trh důležitým posunem, divák už se konečně nemusí bát, že bude muset chtě nechtě krmit přehrávač "obstarožními" DVDčky. Všem zatím pouze hypotetickým fanouškům modrého paprsku pak konečně Warneři nabízejí dost důvodů k přestupu do vyšší ligy.

Na druhé straně barikády je přitom podezřelé ticho. Ano, hardware HD-DVD neustále zlevňuje, se softwarem to ale není žádná sláva. Paramount ani Universal zatím nemají připravené nějaké silnější kousky (krom Amerického Gangstera, Pokání, Soukromé války pana Wilsona a Sweeneyho Todda mě nenapadají žádné další exkluzivní tituly), přitom modří teď zbrojí jak o život: Zlatý Kompas, druzí Lovci pokladů, Letopisy Narnie, Alvin a Chipmunkové, Vetřelec vs. Predátor 2, trilogie Ramba ... to jsou jen namátkou vybrané filmy, jimiž Blu-ray hodlá atakovat trh a které mají slušný komerční potenciál. Vypadá to, že Warneři opravdu zasadili poslední hřebíček do rakve HD-DVD, teď už zbývá jen doufat, že rudým chlapcům rychle dojde pára.

Se staršími filmy je svízelné. Studio se musí potýkat s tím, že ať se při remasteringu snaží, jak chce, dříve narozené kousky nikdy nebudou vypadat tak dobře jako ty nové. Hodně se také mluví o tom, že na discích s vysokým rozlišením jsou vidět i technické chybky, hlavně u trikového zpracování (odfláknutý bluescreen je nejčastější vadou, jsou vidět dvojité kontury), kterých si dříve divák nepovšiml. Do úprav obrazu proto tečou ohromné peníze, přičemž starších klasik se samozřejmě prodá řádově méně než aktuálních blockbusterů. O to záslužnější je odhodlání Warnerů pečlivě oprašovat i archivní skvosty. No řekněte, není na čase zmodrat závistí? Vylepšení se kromě obrazu dočká i zvuk. Slíbeno je konečně i PCM audio, což byl dlouho trn v uchu spousty AV freaků: Warner většinu titulů vydával pouze s DD/DTS stopou. Teď už můžeme jen doufat, že jejich disky zůstanou region-free a my budeme moci vesele pokračovat v superlevném importu ze zahraničí. Nic totiž není lepší než pocit, když do schránky dorazí film na Blu-ray a vy ho další den vidíte v kamenném obchodě o stovku dráž na DVD. Ale nebojte, i u nás se blýská na lepší časy: ve většině Electroworldů už se dají Blu-ray tituly sehnat za 599,-, což prý není jednorázová sleva, ale trvalá cena. Přičtěte si k tomu čtvrtletní přílohu časopisu Stereo & Video a nakonec jsme na tom vlastně celkem dobře. Jen trochu vylepšit portfolio titulů. Kromě Bontonfilmu se bohužel nikdo jiný výhledově nechystá na next-gen trh vstoupit. Tuzemským zákazníkům je tedy souzeno obrnit se trpělivostí. Nebo od banky konečně vyžebrat embosovanou platební kartu.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (46)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace