Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Imaginarium za každou cenu?


ikona
st39.6
heath ledgerterry gilliam
 

Všemožným spekulacím o tom, jak dopadne Gilliamovo Imaginarium of Doctor Parnassus jsme se snažili doteď vyhnout. Mluvit o tom, kým nahradíte zesnulého herce, je přinejmenším netaktní, zvlášť pouhý týden po této tragické události. S Imaginariem se ale nějak hnout musí, sám Terry Gilliam ho chce za každou cenu dodělat. Aby ne, ten člověk je ohromný smolař. Každý jeho film provází jeden problém za druhým (viz Ztracen v La Mancha) a smrt Heatha Ledgera s ním otřásla nejen z lidského, ale i z profesionálního hlediska. Ledger totiž zemřel dříve, než stačil Gilliam snímek dotočit a bez něj to teď prostě nejde. Spekulace o Deppovi šly stranou, oficiálně ho totiž nikdo nekontaktoval a on pokračuje ve spolupráci s Michaelem Mannem.

Christopher Plummer (který ve filmu také hraje) zmínil, že Gilliam přemýšlí o možnosti přejít na jedničky a nuly. CGI je dneska už na vysoké úrovni, ale tohle zní jako nadlidský výkon (zvlášt při tak nízkém rozpočtu). Plummer ale dodává, že ve filmu jde přeci o kouzla a tady vystrkuje růžky nějaká ta možnost, jak nepřítomnost hlavního protagonisty obejít. Alespoň částečně. V případě Deppa se např. spekulovalo, že hrdina v jedné scéně projde zrcadlem do jiného světa, jakési alternativní reality, a tím se změní i jeho vizáž. Gilliam by chtěl samozřejmě Imaginariem Ledgerovi složit poctu, o kompletním přetočení se proto vůbec neuvažuje. Nám nezbývá, než popřát upřímnou soustrast a doufat v nějaký rozumný kompromis. Scén totiž chybí mnoho, a tak je situace složitější než v případě skonu Brandona Lee (Vrána) či Olivera Reeda (Gladiátor), kdy došlo k víceméně kosmetickým úpravám. Jedním z nejnešťastnějších pokusů o nahrazení zesnulého herce je Game of Death s Brucem Lee, kde byl celovečerní film vystavěn kolem dvanácti minut akčních scén. Něco podobného by však dneska bylo nemyslitelné.

Nutno také podotknout, že Gilliam by konečně potřeboval pořádný film. Je jasné, že se na mediální vlně, která se kolem Ledgerovy smrti vzedmula, svým způsobem sveze, ať chce nebo ne. Pro filmovou komunitu to byl velký zásah a každý chce Ledgerovu poslední práci vidět. Ostatně v podobném duchu teď všichni spekulují o oím, jak se změní přístup Warnerů ke kampani na Temného Rytíře. Oba filmy tahle událost notně poznamená, Imaginarium ale samozřejmě silněji. Po zkušenostech s Bratry Grimmovými jsou navíc na místě i obavy, aby poslední kapitola Ledgerovy herecké kariéry neskončila absolutním debaklem. To by byla vůbec nejhorší varianta, se kterou při současných podmínkách a Gilliamově nevyzpytatelnosti musíme počítat. Ne každá pohádka totiž končí happy-endem. Tuhle by mohl zasáhnout pravý opak.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (40)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace