Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ramba pobili blbí Sparťani


ikona
Cival
tržby
 

Nejslavnější zabiják filmové historie se vrátil. Jenže doby, kdy jeden jeho film vydělal 300 milionů dolarů jsou už dávno pryč. Tahle stará páka už nepatří do první ligy. Sylvester Stallone sice nemusí na rozdíl od svých konkurentů z osmdesátých a první půlky devadesátých let leštit regály videopůjčoven, do kin ovšem s kdovíjak halasnými fanfárami vstoupit nemůže. Poslední Rambo je proto vlastně takový malý nezávislý filmeček, v němž jeden agresivní důchodce dává zdarma hodiny anatomie – a z tohohle pohledu není 18 milionů dolarů utržených za první víkend vůbec k zahození. Rambo Slyovi neprodělá, podle většiny diváků se důstojně rozloučí a podle některých z nich snad i luxusně završí svou pouť. Jediná věc mu zkazí náladu: To, že jej trumfla imbecilní parodie Meet the Spartans ...

Nad novou vlnou parodických fekálií tu lamentujeme na počátku každé sezóny. Marně. Prostoduchý systém „dělání srandy“ bohužel „dvěma ze šesti scenáristů Scary Movie“ pořád vydělává, a tak se těchhle rychlokvašných srágor nezbavíme ani pro příští roky. Nejspíš. Koho totiž zajímá, že tenhle laciný parazit na Třístovce vydělal o prvním víkendu míň než Děsnej doják? Kdo se pousměje nad tím, že Sparťané nakonec - podobně jako Velkej biják - nepřelezou ani čtyřicet milionů dolarů? Nikdo. Další výpotek z nevábné komediální dílny se prostě sluní v záři reflektorů, za svých 18,7 milionů si užívá prvního místa a tvůrci se musí cítit fajn. Zanedlouho jim totiž někdo odklepne další „důvtipný“ projekt (počítám, že v tomhle případě není třeba hledět na stávku scenáristů ... stačí říct, že jde kompletně o improvizaci, on tomu beztak každý uvěří) a s kinematografií to půjde definitivně k šípku. Ano, jsem zaujatý, ale Kevina Sorba a retardovanou karikaturu Britney Spears bych si na plátně doopravdy odpustil.

Na bronzový stupínek se kouká o poznání příjemněji, milostné patálie na něm totiž řeší Katherine Heigl navlečená do 27 šatů. Není to ani měsíc, co nám doják P.S. Miluji Tě připomněl, že romantiky mají výdrž a už tu sbírá dolar k dolaru další cukrkandl zacílený na divačky - navíc mnohem úspěšnější. Čtyřicetiprocentní pád tržeb dovedla „Šaty“ k líbezným 13,6 milionům, které zaokrouhlují průběžné skóre na 45 melounech. Před Katherine se muselo sklonit i Monstrum, které se vybarvilo do podoby blockbusteru pro jeden víkend: Propad o 68% sice vypadá hrozivě, stačí si ale uvědomit, jak pečlivě tým okolo J. J. Abramse šponoval očekávání, jak tutlal informace a jak nás vším tím humbukem vybízel k co možná nejčasnější návštěvě kina. Monstru to sice vyneslo rekordní otvírák, daní za nahánění davů o prvním víkendu se však stal (docela logicky) strmý pokles zájmu. Nic extrémního se tudíž neděje. Páteční tržby možná byly o 75% nižší než před týdnem, v sobotu však Monstrum tratilo už „jen“ poměrně standardních 60% a nebýt toho, že minulá neděle předcházela svátku, byla by i včerejší čísla o poznání pozitivnější. Na definitivní soudy proto počkejme ještě pár týdnů, až dorazí i data ze zbytku světa.

Pátý skončil hi-tech thriller Untraceable s Diane Lane a úvodními jedenácti miliony. Úspěch to není, ale podle vlažného traileru bych tipoval ještě mnohem nižší sazbu a urychlenou dezerci mezi DVDčka. Šestá naopak září Juno, jíž oscarový doping znovu (pokolikáté už?) dopomohl k nulovým ztrátám a udržení na hranici deseti milionů. Nezávislá nízkorozpočtová lahůdka díky tomu čerstvě překlenula stomilionovou hranici a momentálně trůní na 62. místě mezi filmy, které „nikdy nestanuly na prvním místě kasovního žebříčku“ (mimochodem, vévodí mu Moje tlustá řecká svatba a ... Alvin a Chipmunkové!). Jen o pár desítek tisíc míň než Juno nastřádala penzistická road-movie Než si pro nás přijde, nás ale mnohem víc zajímá osmé Andersonovo drama Až na krev, jež si z osmi stovek kin vyhmátlo čtyři miliony. S osmi oscarovými nominacemi se to zkrátka střádá jedna báseň. Desatero uzavírají Lovci pokladů a lupičky z Mad Money, bohužel se slušným náskokem na expandující Pokání (až 13. místo), z něhož se po vzoru Sweeneyho Todda a Soukromé války Charlieho Wilsona žádný komerční hit nevyloupne. Škoda, přál jsem mu.

Za týden se v promítačkách rozsvítí Oko Jessicy A, nekrofilní romantika Over Her Dead Body s Evou L a Strange Wilderness Steva Z. To bude P.

 Kompletní pořadí hledejte tady.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace