Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Apple jde do filmů!


ikona
imf
apple
 

To, co jsme předpovídali, se konečně stalo. Po takřka dohraném zápasu next-gen formátů se Apple konečně odhodlal a spouští veleúspěšné iTunes i pro filmové tituly. Dalo se očekávat, že firma vyčká až jeden z formátů vyhraje, aby se pak mohla svést na vlně zájmu o High Definition video a svou roli jistě hrají smělé plány Microsoftu na ovládnutí tohoto segmentu trhu (zatím pouze skrz XBox Live, ale i zde se plánuje expanze do domácností). Apple Movie iTunes nabídne jak filmy ve standardním rozlišení (startuje se v únoru s tisícovkou titulů a rychle by měly přibývat další), tak v tom vysokém (pro začátek rovná stovka), přičemž má nasmlouvána všechna studia. Jen naivka by si ostatně takovou šanci nechal ujít, Apple slibuje velkou marketingovou kampaň a tlačení nové služby horem spodem. V jejích začátcích to ale jako obvykle odnesou pionýři, protože ceny nejsou zrovna lidové.

Za filmy ve standardním rozlišení dáte tři (katalogové tituly) nebo čtyři dolary (novinky), za vysoké rozlišení je v obou případech ještě dolarový příplatek. Samozřejmostí je užití Apple přehrávače a třicetidenní lhůta na zhlédnutí vypůjčeného snímku (poté co ho rozkoukáte, máte 24 hodin na jeho absolvování, pak se promítací licence automaticky deaktivuje). To jsou všechno povědomé cifry známé už z pokusů Microsoftu, kterému se v Americe služba celkem osvědčila a tak s ní nedávno expandoval i do vybraných evropských zemí. Movie iTunes bude zatím pouze americká záležitost, ale tento krok Applu by mohl na trhu způsobit definitivní posun k online distribuci. Jakmile se začne prát Nakousnuté jablko s Pánem Oken, můžeme si být jistí pádem cen, který tahle legrace potřebuje jako sůl. Až bude půjčovné za jeden, dva dolary, už si i běžný Pepa rozmyslí, jestli chce dát za Transformery dvanáct dolarů na DVD nebo si je za desetinu ceny stáhne v HD a mrkne se na ně na svojí plazmě.

Ano, je to ještě hodně vzdálená budoucnost, k masovému rozšíření by podle mého přispěly až radikálně výhodnější ceny za online VLASTNICTVÍ filmové kopie. Deset dolarů v krámě v hmotném balení, šest dolarů na internetu za verzi, kterou si stáhnete (bez bonusů, s bonusy, s vybranými zvukovými stopami... čistě podle vašeho výběru) a můžete ji užívat bez omezení (pokud si ji smažete, budete si ji moci znovu bezplatně stáhnout). Pak bych se nebránil definitivnímu zrušení médií a klidně bych si stahoval filmy místo vršení krabiček. A ve skříních už by byly jenom ponožky. :)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (40)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace