Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Všechno zmodrá... už brzy!


ikona
imf
blu-ray
 

Před týdnem jsme vás informovali o tom, že Warner Bros. přechází exkluzivně k blu-ray. Pro modrý next-gen formát od Sony to byla velká výhra a dost možná rozhodující krok ve válce formátů. Podle šeptandy posledních dnů a hodin však můžeme prakticky s jistotou potvrdit, že je dobojováno.

Odpůrcům technických serepetiček se omlouváme, ale i díky scenáristické stávce je poslední dobou velkých novinek jako šafránu a tady se navíc rozhoduje o budoucnosti našich domácích kin, která zasáhne v delším horizontu všechny příznivce filmů, ať už chtějí nebo ne. Říkáte, že si necháte své DVD sbírky? Kolik z vás má ještě doma VHSky? A kolik z vás na ně opravdu kouká? Tak vidíte. To co přednesu v následujícím odstavci je v podstatě takový výtah z diskuzního klubu Domácí kino, ve kterém to teď opravdu žije, a chtěl bych za dobrovolný sběr těchto informací poděkovat mihhimu, velkém fandovi obou formátů. Ušetřil mi hodně práce. :)

Rozhodnutí Warnerů totiž přišlo před CES, největší americkou výstavou spotřební elektroniky. Následky byly zajímavé. HD-DVD konsorcium zrušilo svou tiskovku a vzalo si čas na rozmyšlenou, Microsoft neohlásil očekávanou verzi Xbox 360 s integrovanou HD-DVD mechanikou (tzv. Ultimate verze však mohla být jenom vykonstruovaný blaf) a Paramount spolu s Universalem, poslední dvě hollywoodská studia stojící za HD-DVD, zarytě mlčela. Toshiba se sice jako kapitán HD-DVD formátu vyjádřila ve smyslu toho, že litují Warneřích kroků, protože HD-DVD "...se daří jako nikdy předtím", ale přečíslení a odchod nejsilnějšího hráče (Warneři předtím podporovali obě platformy) donutil k jistým krokům i zbývající opory tábora červených.

U Paramountu se začalo mluvit o jisté klauzuli v osmnáctiměsíční exkluzivní smlouvě, která se objevila loni v srpnu a sebrala modrým z pekáče Bayovy Transformery. Teď to ale vypadá, že Paramount si vydupal, že v případě útěku Warnerů může i on sám vydávat tituly pro oba formáty. Zatím ale žádné nemá vyrobené a u blu-raye bude až do přehrávačů se softwarovým profilem 2.0 potíž s některými nadstandardními funkcemi (PlayStation 3 a interní počítačové mechaniky jsou díky snadnému upgradu jištěné, koupě mechaniky je navíc o to výhodnější, že existují i region-free verze), takže neočekávejte bleskurychlý přechod. V obchodech by však červené krabičky mohly vyklidit pole až nečekaně rychle. Universalu totiž podle všeho končí podobná exkluzivní smlouva (o které se toho příliš nenamluvilo, protože se řešila někdy v začátcích bojů, kdy se zkrátka Universal nekompromisně postavil na stranu červených) a studio ji nehodlá obnovit.

Momentálně se tedy nacházíme v patové situaci. Nikdo nechce utéct první, ale nikdo nechce zůstat na potápějícím parníku poslední (tahle role ovšem stejně připadne Toshibě, která bude za své dítě bojovat do posledního dechu). Všeobecně se odhaduje, že do čtvrt roku bude po všem a v obchodech se rozlije už jen modrá barva. Je to dobře? Jak se to vezme. Žádný monopol ještě zákazníkovi neprospěl, ale Sony naštěstí licencovala hardware dostatečnému množství výrobců, takže ceny přehrávačů by měly díky konkurenčnímu boji klesat uspokojivým tempem. S cenami disku to bude horší, ale snad můžeme doufat v další slevové akce, ke kterým dnes dochází, aby se podnítili ti odvážnější z kupců. Sony ví, že musí trh otevřít. Teď když budou mít zákazníci jistotu, že na novém formátu budou k dispozici v podstatě VŠECHNY filmy, začnou sahat do kapsy. Budete mezi nimi, nebo ještě počkáte? A na jaký film se v novém formátu s vyšším rozlišením a hlasitějším zvukem těšíte nejvíc? Prozraďte nám to v komentářích.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace