Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trikové orgie


ikona
imf
oscar
 

Prestižní oscarová kategorie konečně nabízí širší nominace a my vám je přinášíme ještě teplé. O sošku pro adepta s nejlepšími vizuálními triky sezóny se bude ucházet hned patnáct filmů a ano, Transformeři patří k největším favoritům. Mezi zmíněnou patnáctkou je však i pár překvapivých účastníků.

300: Bitva u Thermopyl
Beowulf
Bourneovo ultimátum
Božský Evan
Harry Potter a Fénixův řád
Já, legenda
Smrtonosná past 4.0
Lovci pokladů 2: Kniha tajemství
Piráti z Karibiku: Na konci světa
Ratatouille
Spider-Man 3
Sunshine
Transformers
The Water Horse
Zlatý kompas

Klíč podle kterého Akademie vybírala můžeme rovnou zahodit. Všeobecně se ví, že producenti dodají patnáctiminutový sestřih "toho nejlepšího", ale tentokrát vedle sebe stojí "skoroanimovaný" Beowulf, totálně animovaný Ratatouille a pak hraná konkurence, u které se hraje buď na trikovou nálož (Transformeři, Piráti, Spidey) nebo na čistě praktické efekty (Bourneovo ultimátum, Smrtonosná past 4.0), které chtějí vypadat pokud možno realisticky. Předem však můžeme vyškrtnout The Water Horse, levně vypadající upíry v Já, legenda (stěžuje si na ně každý) a možná i trochu neobratné zacházení s triky v pátém Potterovi a Zlatém kompasu. Byli jste dobří, ale finále vám pravděpodobně o vlásek unikne. Na druhou stranu pokud budeme škrtat i Johna McClanea a Jasona Bournea, má tu Zlatý kompas pořád ještě škvírku, kterou by se mohl protáhnout...

Je totiž velkou otázkou, zda na Akademii udělala dojem armáda postprodukčních filtrů v Třístvoce nebo známí herci transferovaní do jedniček a nul v Beowulfovi. V obou případech by to mohly být nominace za technologický přínos, nikoliv ovšem za nejvyšší možnou kvalitu. Na stejných vážkách bude i Ratatouille, který by zasloužil titul nejlépe vypadající virtuální jídlo všech dob. Bude mu to však na postup stačit? Podle tradičních měřítek mají postup jistý Transformeři (o tom snad nikdo nepochybuje) a snad i třetí Piráti (dvojka minule vyhrála nad Poseidonem a novým Supermanem). Co se týče pavoučí trojky, tam už by mnozí mohli vyčítat nesourodost trikové stránky, která je často pro hodnotíci komisi nejdůležitějším aspektem. To by mohlo nahrávat Sunshine. Klidně přiznám, že bych to Britům zatraceně přál, protože předvedli hodně muziky za málo peněz a chytrými hrátkami s optikou dokázali obejít drahé počítačové špásy (absolutním opakem tohoto myšlení je pak 180 milionová "komedie" Božský Evan).

Jak to dopadne si netroufám odhadovat. Teď tedy mluvím o nominacích (velmi pravděpodobně se budou vybírat pouze tři snímky), o vítězství Transformers tak nějak nepochybuji. ILM odskočilo všem o pořádný kus a pokud Akademie tuhle skutečnost nepotvrdí, bude to největší trapas od doby, kdy se v trikových kategoriích zapomnělo na sequely k Matrixu (pravda, to není zas tak dávno :). Nezbývá než na závěr položit klasickou otázku... jak to vidíte vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (62)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace