Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

FilmAsia 2007: Pozvánka


ikona
imf
festivalfilm asia
 

A je to tu zas. Pražáci mohou jásat, protože českými distributory všelika utlačovaná asijská kinematografie si už potřetí našla skulinku a bude na přelomu listopadu a prosince okupovat kina Světozor a Aero. Po mě vzdálenějších končinách tentokrát organizátoři akce jménem FilmAsia zavítali do Hong Kongu, což známená, že jsem zas jednou na koni. Z logistického hlediska by zřejmě bylo vhodnější, kdyby vybírali každoročně asijskou všehochuť, ale nač to pitvat. Program je bohatý a pestrý, přičemž se startuje už zítra, nejnovějším filmem Johnnieho Toa, jehož jméno má díky Exiled zvuk i u tuzemských festivalových strávníků. Takže na co jít a o co nepřijít?

 Neviditelný terč (trailer) :: Souboj stratégů (trailer) :: Dvě esa (trailer)

Programy Světozoru a Aera jsou proti sobě důmyslně posunuty tak, abyste opravdu o nic nepřišli. V obou případech lze rezervovat lístky předem a nabídka je skutečně lákavá. Ze starších kousků je to mrazivá kriminálka Jedna noc v Mongkoku, za kterou dostal režisér Derek Yee hned několik cen. Mladičký Daniel Wu se tu jako najatý vrah (za dva pytle rýže) z čínské pevniny toulá nejrušnější hongkongskou čtvrtí a místo rozbalování dárku leští pistoli. Hodně nervózní thriller má nezaměnitelnou atmosféru, ale možná až příliš pomalé odvíjení. Doporučeno především labužníkům, kteří chtějí poznat slavné město z odvrácené, až noirové stránky.

Naprosto neočekávané je divokou žánrovou kombinací z produčkní dílny Milky Way. Vlastní ji Johnnie To a funguje tak trochu jako Jerry Bruckheimer, takže i když film zrovna nerežíruje, hodně si dává záležet na tom, aby nesl jeho rodové znaky. Co to znamená? Že ve filmu hraje Simon Yam a že je to podle všech zvěstí docela zábavná gangsterka. Vzhledem k tomu, že i zbytek pátečního večera se ve Světozoru ponese v Johnnieho duchu, může jít o zajímavý start.

V osm startuje chválený a veleočekávaný režisérský triptych Železný trojúhelník. Johnnie To, Tsui Hark a Ringo Lam spojili síly, aby vznikl kasařský thriller. Zajímavostí je, že nejde o tři uzavřené příběhy, ale režijní styly se přelévají podle toho, kdo zrovna točil tu kterou scénu. Může to být psycho, ale první recenze spíš svědčí o povedeném experimentu. Podržtaška Simon Yam samozřejmě nemůže chybět.

 Železný trojúhelník (trailer) :: Šílený detektiv (trailer) :: Touha, opatrnost (trailer)

A večer můžete zakončit asi největším trumfem celého festivalu, ještě žhavou novinkou Šílený detektiv od Johnnieho Toa (a jeho odvěkého spolupracovníka Wai Ka-Faie). Lau Ching-Wan (přiznám se, že ho skoro vůbec neznám) tu hraje detektiva, který disponuje nadpřirozenými schopnostmi. Díky tomu vyřeší všechny případy, ale užívání těchto vychytávek ho stojí duševní zdraví. Tentokrát jde o charakterově laděný film, kde záleží na hereckých výkonech, takže je jasné, proč v něm nehraje Simon Yam. :)

Velmi zajímavě vypadá i sobotní program - Čtyři nebeští králové se dotýkají ožehavého tématu všeumělů - Příběh popové chlapecké kapely Alive, která vznikla, aby poodhalila fungování dnešního hudebního byznysu, ve kterém je hudební talent až na posledním místě. Paradokumentární film s klipovými animovanými vložkami sleduje čtyři herce – zpívající hvězdičky (včetně režiséra) od prvních tragických pokusů ve studiu přes produkčně a mediálně ošetřenou cestu nahoru až po rozpad kapely. Je to zajímavé zejména proto, že v Hong Kongu hraje A zpívá úplně každý (výjimku tvoří snad jedině Jet Li, Chow Yun-Fat pak pro změnu zpívá jen ve filmech a většinou příšerně). Režisérem, scenáristou a jedním z hlavních představitelů je Daniel Wu. Ten kluk je vážně šikula.

O Neviditelném terči jsem psal kdesi kdysi v blogu. Tahle akční parádička běžela přímo proti Flash Pointu od zavedeného týmu Wilson Yip / Donnie Yen a... uhrála to na remízu (minimálně). V režii Bennyho Chana (New Police Story) vzniknul lehce přefintěný a předrátovaný policejní thriller s báječnými akčními scénami a překombinovaným příběhem. Pokud chcete vidět to nejlepší ze současné hongkongské akční školy, která nám přinesla všechny ty hollywoodské kopající Asiaty, neváhejte ani minutu. Drtivá většina filmů na FilmAsii je navíc na 35mm kopiích... v téhle kvalitě už je nikdy neuvidíte.

Špinavé ulice (Dirty Carnival) je asijskou variací na Scorseseho... Špinavé ulice (Mean Streets). Podivuhodný snímek s atmosférou filmu noir vypráví příběh mladíka, který se díky své finanční situaci dostane do skupiny mafiánů. Když mu pak jeho šéf dohodí kšeft, který by ho na dlouhou dobu dopředu zabezpečil, je nasnadě, že komplikace na sebe nenechají dlouho čekat. Na rozdíl od banálních gangsterek je hrdina tohoto filmu v opravdu tíživé situaci. Stará se o dva sourozence a těžce nemocnou matku. Režíroval Yu Ha, zodpovědný za další sociálně laděné filmy jako např. Once Upon a Time in High School.

 Čtyři nebeští králové (trailer) :: Jsem cyborg, ale to nevadí (trailer) :: Špinavé ulice (trailer)

A teď pozor. V sobotu v noci máte první (v neděli odpoledne pak druhou) šanci vidět válečný film Souboj stratégů (A Battle of Wits). Asijská megahvězda Andy Lau tu jako superbojovník a mistr taktiky odolává útoku mnohonásobné přesily, vypadá hrozně drsně a vůbec to celé připomíná korejskou Musu. Jedná se o adaptaci comicsu a když si hrábnete lžící, dostanete všechno... dechberoucí akční scény, chytré dialogy, vynikající herecké výkony. Snímek, který je NUTNÉ vidět na velkém plátně. Snímek, který je NUTNÉ vidět.

Blázen a strážci pořádku. Policisté v hongkongských filmech zpravidla figurují jako nadlidští superhrdinové, jenže realita není tak vzrušující. Alespoň to říká jeden z hrdinů tohoto filmu, o ideály připravený pochůzkový policista. Namísto krkolomných honiček a divokých přestřelek ukazuje turistům cestu k památkám, vyrovnává se s opovržením okolí a musí usměrňovat svou novou agilní parťačku. Ale i na tohoto zhrzeného a vyhořelého pochůzkáře čeká jeho velký případ. Úsměvné melodrama zasazené do poklidných postranních uliček jinak hektické obchodní čtvrti Wanchai zaujme nejen jako cílená opozice drsným akčním snímkům o policistech, ale také zakomponováním spousty motivů odrážejících detaily každodenního Hongkongu. Zní to zajímavě, ale vůbec nic mi to neříká (v obou smyslech tohoto rčení). Od režiséra Jamese Yuena jsem nic neviděl (ani celkem znamý Driving Mr. Wealthy), takže asi jen na vlastní nebezpečí. Třeba někdo v komentářích poradí.

Copak tu máme dál? Dva velké filmy od velkých režisérů. Park Chan-wook (Old Boy) se vrací a přináší s sebou příběh z psychiatrické léčebny Jsem cyborg, ale to nevadí. Young-goon je tam novou pacientkou, a to z toho důvodu, že si prostě myslí, že je cyborg. Místo jídla si dobíjí baterie pomocí tranzistorového rádia a konverzuje se svými spolupacienty. Ti mají všechny možné psychické problémy, jako např. Oidipův komplex, přehnaně kladný vztah k plastické chirurgii apod. Jednoho dne se do ústavu dostane i mladík Il-soon a naprosto jí změní život. Násilí, tolik příznačné pro režisérovy předchozí filmy, zde nenajdeme. Zato se můžeme opájet hudebními čísly a až mysteriózní atmosférou podporovanou nečekanými vizuálními kotrmelci. Pro mě osobně příliš šílená zápletka (i na Asiaty) a příliš podivný trailer. Adrian, toho času člověk, co viděl všechnu šikmookou tvorbu, dává pět hvězdiček, ale já si raději počkám na DVD. Můj nabitý program preferuje spíš akční nářezy, které je potřeba vychutnat v kině.

Stejně tak se vyhnu novému počinu Anga Lee, tentokrát čistě proto, že o měsíc a půl později dorazí i do českých kin. Touha, opatrnost se odehrává v Šanghaji v roce 1942 během japonské okupace města. Hlavní hrdinkou je mladá žena, jež je vybrána, aby jako úspěšná herečka a zpěvačka infiltrovala kolaborantské struktury a pomohla zavraždit jednoho z hlavních představitelů okupační moci. Právě s ním však hrdinka prožije nečekaný a o to víc smyslný vztah. Film je nejen bravurním historickým dramatem, ale především napínavým příběhem o ženě, která se ocitá ve velmi nepříjemné situaci mezi životem a smrtí.Vítězný film letošního jubilejního benátského festivalu... a tím je asi řečeno vše. Adrian opět v extázi a v hlavní roli Tony Leung Chiu-Wai. Fandové jistě skáčou do stropu a já jsem si jistý, že o tomhle filmu ještě uslyšíme.

Dost možná ale nikdy neuslyšíte o Dvou esech. Tahle korejská nezávislost vyfasovala Černého Petra, ale po zhlédnutí traileru se na ní musím vypravit. V hlavní roli sám režisér a jeden z vrchních korejských choreografů (oba spolu dělali na Plačící pěsti), ve vedlejší roli digitální kamera a celé to vypadá jako neuvěřitelná pomsta všem, kteří říkají, že taekwondo se hodí jen na přerážení balzových destiček.

Táák... snad už máte z čeho a podle čeho vybírat. Za sebe musím říct, že mě výběr VELMI potěšil a chtěl bych organizátorům vyseknout poklonu. Sám přispěji do kasičky minimálně v případě Šíleného detektiva (čtvrtek), Dvou es (sobota) a Železného trojúhelníku (pátek). Když zbude čas, možná bych skočil na Neviditelný terč a Souboj stratégů. To neříkám kvůli autogramům, ale čistě jako osobní tipy. Z předchozích odstavců je ale zřejmě jasné, že většina uváděných filmů stojí za vidění. Tak rezervujte, valte oči a pak vesele komentujte. Podobný výběr tu dlouho nebyl a dlouho nebude.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace