Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tucet oscarových animáků


ikona
imf
animovanýoscar
 

Sezóna nominací a metálů nám začíná ve velkém stylu, rozšířenými námluvami na nejlepší animák roku. Na červený koberec již osmdesátého předávání cen Akademie se ovšem dostane jen čtvrtina z titulů v širší nominaci, takže mezi sebou tvůrci svedou kruté boje v očích pečlivě vybrané poroty. Bude to o hloubce palety nebo hloubce samotného filmu? Pojďme se podívat na dvanáctku šťastlivců:

Alvin a Chipmunkové :: Aqua Teen Hunger Force Colon Movie Film for Theaters :: Pan Včelka :: Beowulf :: Robinsonovi :: Persepolis :: Ratatouille :: Shrek Třetí :: Simpsonovi ve filmu :: Divoké vlny :: Tekkoninkreet :: Želvy ninja

Následující rozbor je samozřejmě velmi subjektivní a měl by být spíš úvahou nad šancemi jednotlivých titulů. Alvina a Pana Včelku jsme ještě neviděli, nicméně opravdové ambice má spíš Seindlerův hmyzí animák, než škatulkovití Chipmunkové - veverky v kapucoidních ohozech z osmdesátých let, to na Akademiky nezapůsobí, stejně jako Aqua Teen, film s příliš šílenou duší a příliš dlouhým názvem, než aby se vůbec do nějaké škatulky vešel. Ne, tohle nebude druhý South Park. Když už jsme v tom vyhazování, zřejmě nedojde ani na infantilní Želvy ninja a poměrně šablonovité Robinsonovi, tedy pokud Akademikům doma nevisí plakát s Trhačem. Tím spíš by však Želvy ostrouhaly, protože oblíbený záporák v celovečerním zpracování nefiguruje. Zelenou dnes nemají korytnačky, veřejnost totiž miluje... tučňáky!

Ano, tím se dostáváme k vážným favoritům. Divoké vlny překvapily zatraceně hodně lidí a Akademie by se mohla zařadit do dlouhého zástupu. Je to přesně ten druh oddechového, ale skvěle fungujícího animáku, který by se do nominací hodil jako úlitba běžným fanouškům, kteří nepotřebovali oduševnělou grotesku s krysím kuchařem. Nebudeme si však namlouvat, že Ratatouille nesahá po Oscarovi. Kdybych chtěl být drzý, rovnou bych mu ho přiřknul, Pixarové ostatně mají předplaceno a Akademie má ráda tradici. Ze stejného důvodu bych však neopomíjel Simpsonovi. Všichni je znají, všichni je milují a v kinech se objeví jednou za dvacet let. Navíc je to 2D kačátko v rybníku trojrozměrných štik. Staly se i divnější a neprůhlednější věci. Pokud však Oscara získá někdo jiný, můžeme se alespoň těšit na nějakou štiplavou Homerovu hlášku (je jisté, že animované postavy budou opět sedět v publiku).

Hmm... koho jsem ještě nejmenoval? Zemeckisova Beowulfa. Ač s rozpačitými recenzemi, má tenhle "triumf" technologie poměrně solidní šance na nominaci. Akademie ráda postrkuje kupředu nové věci, bez ohledu na jejich skutečnou kvalitu. Chtěji, abychom věděli, že oni ví, že se na poli animáků něco děje. Proti Beowulfovi mluví fakt, že už to není úplná novinka (capturing herců a jejich přenos do digitální podoby použil Zemeckis už v Polárním expresu), na druhou stranu do Beowulfa se nechalo zlanařit několik slavných herců a především to není animák pro děti, což by mohlo na Akademii dostatečně zapůsobit. Zemeckis rozhodně není bez šancí.

Ty bych naopak sebral třetímu Shrekovi (sequely jsou obecně neoblíbené, zvlášť ty prachmizerné) a velmi pravděpodobně i zahraničním importům. Francouzský Persepolis je příliš divný (a černobílý), ačkoliv zpracovává palčivé téma, japonská anime Tekkoninkreet pro změnu příliš agresivní (má eRko!). Její recenze jsou velmi přesvědčivé, ale obávám se, že titul zloděje sošek má jenom Miyazaki a v dohledné době se na tom nic nezmění. Takže... krysa, tučňáci a souboj mezi Homerem a Beowulfem. Nechť Spider-vepř zvítězí. Jaké jsou vaše tipy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (31)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace