Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Miliardy plachtí vzduchem


ikona
imf
hollywood
 

O znuděných miliardářích, které nudilo každý den pozorovat na burze cenu zmražené pomerančové šťávy, a tak začali investovat do filmů, už jsme psali. Legendary Pictures, Virtual Studios a další... tahle uskupení vznikla za účelem toho, aby se do hollywoodského studiového systému mohlo nalít o pár miliard víc. Teď se však začal lámat chleba po skončení první fáze projektu Gun Hill. Ten spočíval v tom, že se do sedmnácti vybraných filmů od Universalu a Sony nalil poloviční produkční podíl (půlku zajistilo studio, půlku fond) v celkové výši 600 milionů dolarů (celkem už bylo ze strany Wall Streetu proinvestováno nějakých deset miliard!). A jak to tedy skončilo?

Relativním úspěchem. Okamžitá návratnost 13%, s navýšením na 18% během dvou let. Fondu to vyhovuje, protože obecně u podobných experimentů počítá s výdělkem 15-25%. V druhé fázi zainvestuje dalších osmnáct filmů (resp. už se tak děje, mezi vybranými byla třeba sandlerovka Když si Chuck bral Larryho nebo propadák Božský Evan), třetí fáze se právě vyjednává a tam už by mělo jít o rovnou miliardu dolarů.

Jakým filmům pomohli finančníci na svět? Mezi propadáky patřily Doom, Horší už to nebude, Prázdniny, Království a především Všichni královi muži (prodělek 28 milionů), naopak se hodně vydělalo na Štěstí na dosah (52 milionů čistého zisku), Ghost Riderovi, V tom domě straší! nebo Rychle a zběsile: Tokijská jízda. U drahých projektů nebyl podíl padesátiprocentní, studio si projekty jistilo, aby Wall Streetu předvedlo dobrou vůli a minimalizovalo risky. Pro investory bylo důležité mít alespoň desetiprocentní zisk okamžitě, samozřejmě je těší, že z dalších příjmů (DVD, TV licence) jim půjdou peníze, které ještě procentuální návratnost značně navýší. Všichni jsou značně "happy" a nenadálé úspěchy filmů jako 300: Bitva u Thermopyl lákají k filmovým investicím další bohaté a báječné lidi. Kde jinde můžete během dvanácti měsíců vydělat velké peníze nebo přijít na buben? To druhé naštěstí, díky všežravému americkému publiku a rozpočítání ztrát mezi členy fondu, nehrozí. Jak se říká, prvních dvacet milionů je nejtěžších. Udržet je bývá legrace, stačí investovat do něčeho rozumného. A Hollywood přes všechny své nářky rozhodně nezpomaluje. Vzpomeňte si na to, až mu zase v pátek přihodíte do tlamy další šesták. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace