Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Dalí & Murphy


ikona
imf
al pacinocillian murphy
 

Namaloval slavné rozteklé hodiny, choval se občas jako blázen a teď má za kamaráda Cilliana Murphyho. Kdyby tak Salvádor Dalí věděl, co ho čeká, možná by tu s námi ještě byl. Surrealistický malíř, výstřední osoba s arabskými předky (alespoň to tvrdil) a zálibou v křiklavých oblecích. Jeho díla měla miliony obdivovatelů, jeho životní styl si vysloužil stejně hlasitou kritiku. Zvlášť koncem šedesátých let už bylo Dalímu jasné, že to nejlepší má za sebou a tak se trochu utrhnul ze řetězu. Bohatě vyžil z prodeje svých starších děl a toho, že sem tam navrhnul nějakou tu plastiku nebo nakreslil plakát k důležité akci. Ve Figueres si postavil vlastní muzeum a hodně se tehdy kamarádil s mladíkem Stanem Lauryssensem, který taky nebyl úplně nešikovný. Lauryssens tak byl svědkem mistrova úpadku v 80. letech, kdy se šlechtickým titulem obdarovaný Dalí stáhnul na svůj vlastní zámek a pokusil se tu o několik sebevražd. Mezitím stihnul črtat a předávat moudra, dokud nezemřel na prachobyčejný srdeční infarkt.

To všechno uvidíte v dramatickém životopise Dali & I: The Surreal Story. Slavného malíře si zahraje Al Pacino (to budou mít maskéři radost, podívejte se na obrázek Dalího u článku), jeho "žáka" Lauryssense pak právě Cillian Murphy. Největší naděje však vzbuzuje režisérský post. Andrew Niccol má za sebou Gattacu nebo Obchodníka se smrtí a ve svých filmech nejen plýtvá kamerovými filtry, ale především vlastní fantazií. To je u Dalího životopisu v podstatě nutnost, takže to vypadá na správný výběr hráčů. Natáčet se bude už na jaře ve Španělsku a v New Yorku. A teď hurá do galerií, musíte přece Dalího nejdřív poctivě "nakoukat". :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace