Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Piráti odstartovali bez fanfár


ikona
Cival
tržby
 

Piráti z Karibiku si to přitáhli do kin s vizitkou třetí největší štiky nedávné filmové historie. Miliarda dolarů pro Truhlu mrtvého muže a skvělé openingy Spider-Mana i Shreka namlsaly prognostiky, diváci ale tolik natěšení nebyli. Přeci jen, od Truhly uplynulo teprve deset měsíců (srovnejte s tříletým čekáním na Spideyho, Shreka nebo Bournea) a Truhla loni v létě určitě nepotěšila všechny své návštěvníky. Samozřejmě že druzí Piráti neodřízli ze svého koláče tolik hlav jako Matrix Realoaded, vyvrcholení (vlastně docela volné) trilogie ale ani tak žádnou hysterii nevyvolalo. Piráti ustavili rekord pouze v kategorii nejvýnosnější Memorial Day víkend, když za čtyři dny, počítaje v to i sváteční pondělí, utržili pěkných 142 milionů dolarů. Jinak ale žádná euforie - za klasické tři dny si chlemtači rumu přišli „jen“ na 115, což dělá bezmála o čtyřicet melounů míň než fenomenální Spidey, který měl přitom k dispozici míň kinosálů.

Piráti ale smutnit nemusí, protože na svých 350 milionů si výhledově celkem jistě přijdou. A dojde i na bitku s Pavoučím mužem. Ten o třídenním víkendu propadl o dalších 52% a jen tak tak překlenul hranici tří set milionů utržených v severní Americe. Podařilo se mu to za čtyřiadvacet dní... jen pět titulů v historii bylo rychlejších. Spidey se ovšem valí rychle, leč neperspektivně: Další mety mu zůstanou utajeny. Totéž platí i o Pirátech, kteří se Spider-Manem otevřeli válečné pole i ve zbytku světa. Spidey si tam sice uhájil rekordy za první víkend (230 vs. 205 milionů), Jack Sparrow ale dostojí své celosvětové popularitě o následujících víkendech, kdy jej oproti Peteru Parkrovi nebude handicapovat méně výhodné nasazení do kin ve zbytku světa.

Celkově vzato, léto ještě zdaleka neurčilo své vítěze. Samozřejmě že rekordy na rychlost udrží ještě nějaký ten pátek Spider-Man 3, do hry o nejlepšího amerického zlatokopa se však pořád derou všechny tři květnové trojky, nenasytného Shreka Třetího nevyjímaje. Zlobr už dosáhl na 200 milionů, a teď čeká, jak mu publikum promine ubohou kvalitativní úroveň v kontrastu s notorickou oblibou animovaných komedií. A ani Transformeři a Harry Potter nemusejí stahovat kalhoty, soutěž zůstává otevřená.

Pro úplnost, druhá novinka týdne, Friedkinův odkládaný thriller Hmyz, se prodrala na čtvrté místo pořadí. Stačily jí k tomu bídné čtyři miliony za čtyři dny.

Kompletní žebříček najdete tady, přikládáme i několik názorných žebříčků.

Největší první víkendy

Nejvýdělečnější sobota a neděle

Nejvýdělečnější jednotlivé dny

Trilogie o Pirátech

Trilogie o Shrekovi

Trilogie o Spider-Manovi

Nejrychlejších 100 milionů

Nejrychlejších 200 milionů

Nejrychlejších 300 milionů

Největší víkendy ve zbytku světa

Největší Memorial Day víkend

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (39)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace