Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pacific Rim nepřesvědčil ani napodruhé


ikona
TedGeorge
alicia vikanderavengers: infinity warblack pantherjames mcavoyjohn boyegajohnny depppacific rimpacific rim 2ready player onetomb raidertransformers
Poslední obří roboti na dlouhou dobu?  

Asi nebudu jediný, kdo si po oznámení pokračování Pacific Rimu odfrkl a na druhou instanci pilotovaných robotů bojujících s mimozemskými monstry se vůbec netěšil. Zvlášť když si dokážu představit dobře 20 velkých sequelů, které by dávaly mnohem větší fiskální (nebo požitkový) smysl. Smutně koukám nejenom na Guye Ritchieho a vysněnou dvojku Krále Artuše... Jenomže jak už to v životě bývá, člověk míní a soudruzi z Číny mění. Vznikla tedy nikým nevyhlížená dvojka Pacific Rimu a dopadla přesně tak, jak se čekalo.

Rozpočet byl o 40 mega menší než u jedničky - tedy 155 milionů babek. Podobné peníze stála celosvětová reklamní kampaň. Tím pádem je americký otvírák 28 mega vyloženě slabý. Nenaplnily se sice nejčernější prognózy, které predikovaly méně než 20 milionů dolarů za první 3 dny v zámořských kinech, ale stejně je to velmi málo. Jak takové drahé dobrodružství mohl někdo odsouhlasit, ptáte se? Za vším hledejte Čínu, respektive Asii.

Právě na zemi s velkou a dlouhou zdí bylo pokračování mířeno. Film totiž z 90 % financovala společností Wanda vlastněná a počínštěná produkční dílna Legendary. V kolonce distributor je sice uvedeno studio Universal, ale to v Pacific Rimu: Povstání zahučelo jenom z 10 %. V Číně prostě viděli, jak si vedla jednička, do rovnice přidali hlad po obřích robotech, podporovaný hlavně Michaelem Bayem, a vyšlo jim, že je potřeba zafinancovat dvojku. Vyplatí se jim to?

V tuto chvíli těžko říct. Za prvních pár dnů vydělala nejlidnatější země světa 65 milionů dolarů a podle mne se čekalo trochu víc. Ve světě z toho díky tomu bylo 122 melounů. Včetně USA jsme tedy na 150 melounech a je na čase počítat. Celkové americké tržby se zastaví někde u 80 milionů dolarů. Svět má to nejlepší za sebou a těžko si teď představit, že by dvojka v tržbách překonala čtyřsetmilionovou jedničku. Spíše to vypadá na finiš u hranice 350 milionů dolarů. Souhlasím s vámi, papírově by to mělo znamenat jasnou ztrátu. Jenomže...

 

Podle (většinou dobře informovaného) webu Deadline bude právě 350 milionů dolarů stačit na splacení nákladů. Musíme prý operovat s velkými zisky z prodeje merchandisingu, domácí zábavou a dalšími proměnnými. Přesto si troufnu tvrdit, že trojka už nezvnikne. Čínský otvírák 65 milionů dolarů vyloženě bledne v konfrontaci s rekordními stovkami milionů generovanými Transformery a byť má Pacific Rim 2 za sebou Wandu (tudíž v tamních kinech ještě nějaký ten pátek pobude), na víc jak celkových 150 milionů bych to neviděl.

Každopádně po šesti týdnech v americké distribuci opouští piedestal Black Panther, ale u Marvelů se kvůli tomu nikdo věšet nebude. Právě naopak. Vůbec bych se nedivil, kdyby pod dojmem současných 630 milionů babek z Ameriky (pokles o 37 % znamenal dalších 16,7 mega do jejich bezedné šrajtofle) otevírali další kamión narvaný šampaňským Dom Perignon. Nemluvě o světě, který přidává jenom o pár mega nižší cifru a tím pádem jsme už na dohled neuvěřitelné miliardě a čtvrt.

Žebříček nejvýdělečnějších filmů za rok 2018 celosvětově

 

Z téhle suveréní jízdy vládce Wakandy bude už za pár týdnů benefitovat napjatě očekávaná trojka Avengers. V nich se T´Challa samozřejmě objeví a první odhady hovoří ještě o větších předprodejích, než tomu bylo u rekordního Panthera. Vůbec bych se tedy nedívil útoku na rekordní první víkend Star Wars 7. Lidé jsou po povedeném dobrodružství cool černochů "Marvel pozitivní" jako nikdy a komiksová továrna ovládaná Kevinem Feigem to dobře ví. Jenom se modlím, aby to neznamenalo hned čtyři Marvelovky ročně. Už letos mi ten Ant-man přijde jaksi nadbytečný.

Bronz bere náboženstvím a srdceryvným popíkem provoněný doják I Can Only Imagine a já si opravdu dovedu představit, o čem ten film bude. U představ však v naší kotlině pouze zůstane, protože podobné křesťanské agitky jsou šité na míru právě zámořskému publiku. Kalkul se vyplatil, jelikož ultralevný snímek klesá o neskutečných 19 % a připisuje si dalších 14 mega. V Americe jsme na 38 milionech a pokud budou podobné žně pokračovat i další týdny, nevylučoval bych ani to kilo.

Bramboru vypěstovali trpaslíci namluvení takovými esy jako Johny Depp, James McAvoy, Emily Blunt a další. Sherlock Koumes je pokračování úspěšného Gnomea a Julie. Tentokrát to však nevyšlo podle představ všech zúčastněných, protože otvírák jenom těsně překračující hranici 10 milionů babek je prostě špatný. Propadák financoval Paramount a pokud alespoň trochu sledujete tržby, tak vás to nemůže překvapovat.

Pětku tento týden dostává Tomb Raider. Pokles o 56 % na 10,5 mega je moc a současných 41,7 milionů babek z Ameriky se nepovede rozmnožit na víc jak 70. Vše zachraňuje svět hlásící průběžných 170 milionů (celkem jsme tedy za 210 melouny) a relativně rozumný rozpočet 94 mega. Bude to stačit na pokračování? Vzhledem k finiši pod hranicí 300 milionů dolarů bych na to nevsadil ani Lařinu podprdu. Śkoda, ty první spokojené dojmy KarlaR a Mr. Hlada mě snad donutí jít do kina a film podpořit.

Tržby filmů založených na počítačových hrách

 

Zbytek startovního pole si projedeme v rychlosti. Šesté místo má sci-fi pohádka V pasti času. Díky dalším osmi milionům přepočítává celkových 73 melounů z Ameriky. Co se světa týče, tak tam na film není nikdo zvědavý a Disney bude po dlouhé době odepisovat (minimálně) desítky milionů dolarů. Koho z toho vinit? Nejspíš režisérku, která prý natočila nudnou slátaninu. Na sedmém místě je gay romance Já, Simon - stačilo jí k tomu necelých 8 mega. Průběžných 24 mega je vzhledem k sedmnáctimilionovému rozpočtu fajn.

Osmý plac bere Paul, Apostle of Christ. Premiéra v necelých 1 500 kinech znamenala otvírák pět mega a málokdo čekal od nízkorozpočtové pohádky s Jimem Caviezelem víc. Peloton pomalu zakončuje devátá Noční hra (tento víkend 4,1 miliónů), na kterou se pořád chodí a průběžných 61 mega ukazuje, že sem se svým tipem na celkových 80 nebyl úplně mimo. Akorát ten svět by mohl ještě zabrat. Warneři by si jistě představovali víc než průběžných 34 mega. No a pro úplnost ještě zmíním desáté místo, kde trůní béčková romantika Midnight Sun. Ty slabé 4 mega nikoho asi nepřekvapují. Tohle mělo jít rovnou na Netflix a smutný kukuč Belly Thorne na tom nic nezmění.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští týden se do kin konečně podívá Ready Player One a já se bojím, že to nevydělá a navíc se mi to nebude líbit. Rád se nechám příjemně překvapit. Drama Tylera Perryho Acrimony by klidně mohlo překvapit. Stejně tak další z řady křesťanských agitek God´s Not Dead 3. Už v neděli večer vám Cival napíše víc.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace