Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jak se Disney chystá na devátou epizodu Star Wars?


ikona
imf
disneyj. j. abramsrian johnsonstar wars
Poslední z Jediů ještě neřekl poslední slovo. S jeho příchodem na knižní pulty se totiž dočkáme několika drobných vylepšení. 

Nehodlám tu znovu a znovu zabrušovat do subjektivního názoru na dějovou linku osmé epizody, protože skvadry obhájců a žalobců v diskuzi pod recenzí (i všemi následnými Star Wars články) pořád ještě svádějí boje slovními plamenomety. To je ostatně důvod, proč jsem se po ostré recenzi už nepouštěl do dalších dlouhých rozborů, protože to byla jízda na kolotoči bez konce. Od premiéry v kinech uplynuly tři měsíce a mezitím se vyrojila celá řada zajímavých informací. A teď s releasem DVD a Blu-raye vychází i knižní novelizace Posledního z Jediů. Je tedy na čase shrnout marketingovou kampaň, která má za úkol jediné - udržet všechny fanoušky v napjatém očekávání. Včetně těch, jež v prosinci neodcházeli z kina zrovna spokojení.

A obávám se, že z Riana Johnsona už dělá Disney obětního beránka. O jeho vlastní Star Wars trilogii, pár let v budoucnu, už se moc nemluví, jeho přezdívka Ruin Johnson se objevuje v komentářích pod každým článkem na zahraničních webech, a teď se navíc spustila stavidla dalších spekulací, protože řada scén je v knižní verzi děje trochu jiná. A trochu lepší. Víc prostoru tu dostává Luke, konečně se dozvíme něco o Snokeovi, přičemž Andy Serkis prozradil, že celou Snokeovu backstory dobře znal ještě před natáčením a samotného ho překvapilo, že z ní ve scénáři nakonec nic nezůstalo. Další dramaturgické přehmaty naznačuje i zveřejněná vystřižená scéna s Phasmou, jejíž duel s Finnem mohl být o pár cenných sekund delší a šťavnatější. Tady se skutečně stříhalo na nesprávném místě. Po zhlédnutí podobných drobků si člověk znovu a znovu říká, že se po téhle stopě vydávat nechce.

Jenže pak se objeví Daisy Ridley a znovu připomene, že je Rian sice vizionář a ona ho vždy poslouchala na slovo, ale že jí bylo trochu divné, když v jeho scénáři Posledního z Jediů nezůstala ani řádka z not, které pro snímek připravil J. J. Abrams. V mnoha textech jsme si z Disneyho dělali legraci pro absolutní absenci jakéhokoliv plánu, ale vždy jsme trochu tušili, že existuje nějaká základní kostra. Abrams měl po Star Treku pověst hitmakera, ale hlavně člověka, co umí dát nové trilogii jasný směr. Proto také kromě sedmé epizody napsal i premisu osmé a deváté. A absolvoval několik schůzek s Johnsonem i Trevorrowem, aby byli všichni tzv. na stejné stránce. Můžete si být jistí, že se k těm podkladům už nikdy nedostaneme, protože by pravděpodobně vyšlo najevo, že Johnson zneužil důvěry studia i Abramse a všechno přeškrtal. I Trevorrow měl rozepsanou vlastní verzi scénáře. Bylo by extrémně zajímavé vidět, jestli se lišil od původního Abramsova plánu víc než Johnson, a jak vlastně všichni tři spolupracovali.

Je to jen zbožné přání, protože jak zástupci Disneyho, tak Abrams se zmůžou jen na široké úsměvy a slova chvály. Marketingové motto jest "Vše jde podle plánu včera, dnes i zítra". Studio nemůže připustit jakýkoliv průšvih, takže se informuje jen o pozitivních milnících. Třeba o tom, že má Abrams hotový scénář a že v létě začne točit. Až za necelé dva roky se dozvíme, jak moc práce dá přehodit ve světě Star Wars výhybky, ale vezměte jed na to, že bude Disney v následujících týdnech a měsících salámovou metodou zkoušet měnit status quo jednotlivých zvratů i postav. A vsadím se, že to couvání ze slepých uliček bude nepřehlédnutelné. Jak to vlastně máte s Posledním z Jediů čtvrt roku po premiéře vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (105)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace