Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hollywoodské kauzy: Od sestřelení Wonder Woman k sexuálnímu obtěžování


ikona
KarelR
andy signorecasey affleckdevin faracihadrian beloveharry knowlesharvey weinsteinjames cameronjoss whedonnate parker
Kdo se (nevinně) navezl do slavné superhrdinky a kdo přišel o práci, protože je prase? 

Jak určitě víte, MovieZone se soustředí hlavně na klasické filmové zpravodajství, recenze a pravidelné jásání z ranku "na tohle se fakt těšíme" a "tohle musíte vidět". V posledních měsících jsme ale dost zkroušeně sledovali, jak se objevují tuny článků na citlivá témata (záhy bude osvětleno) a konec je prakticky v nedohlednu. Asi nejmírnější (pseudo)kauzou bylo sestřelení Wonder Woman od Jamese Camerona. Železný Jim prohlásil, že se mu film líbil, ale nepřišel mu příběhově a hrdinkou ničím revoluční, za což samozřejmě dostal od fanynek (a režisérky) pořádnou sodu. Cameron od té doby neuhnul - jen se znovu nechal slyšet, že je třeba Sarah Connor mnohem zajímavější postavou než Diana Prince. A ačkoliv by s ním kdekdo souhlasil, sáhnout na první úspěšnou superhrdinku je v tuhle chvíli bohužel kacířství.

Dalším pánem na holení byl Joss Whedon (a odtud už stojíme na straně žen, vážně). Slavný tvůrce Buffy nebo Firefly a režisér Avengers je možná nejvýraznějším hollywoodským feministou, jemuž Zack Snyder svěřil dokončení Justice League a DC s ním chystá sólovku Batgirl. Všechny tak zaskočilo, když Whedonova bývalá žena Kai Cole odhalila, jak mu pomáhala v těžkých začátcích jeho kariéry, za což se jí odměnil 15 lety podvádění.

Od natáčení Buffy Joss tajil aféry s herečkami, fanynkami nebo kamarádkami a ve finále se Kai přiznal s tím, že prostě nemohl odolat - producentská moc a láska k ženám, k níž byl vychován, byly silnější než on. Jeho feministická fazóna tak rychle zmizela, fandové ze dne na den zavřeli slavný web Whedonesque a není těžké pochopit, proč Joss vůbec nepropaguje Justice League.

 

Cameron a Whedon ale s problémy posledních měsíců souvisí jen velmi vzdáleně - ačkoliv si vysloužili řadu nadávek, rozhodně neudělali nic, za co by je mělo čekat rande s policií. Ty opravdové problémy se týkají hlavně sexuálního obtěžování ve filmovém světě, jež se konečně dostává i do médií. Ne, nemáme iluze o tom, že jím Hollywood i zbytek světa není prolezlý odshora dolů. Takovou sérii kauz ale filmová blogosféra nepamatuje a je nejvýš čas si je proběhnout.

Na "začátku" víceméně stálo loňské obvinění Natea Parkera a Jeana McGianniho Celestina, kteří měli na vysoké znásilnit spolužačku. Režisér a scénárista filmu Zrození národa tvrdili, že se dotyčná sexu nijak nebránila. Když však v roce 2012 spáchala sebevraždu kvůli posttraumatickému stresu, nikdo jim už moc nevěřil a média se toho chytila o 4 roky později, když se Zrození národa dralo k oscarovým ambicím. Ovace ze Sundance, kde se film prodal za rekordní sumu 17,5 milionu dolarů, rychle vzaly za své. Místo úspěchu pak přišlo totální vyhoření v pokladnách (americké tržby 15 milionů a jinam film nešel), jež samozřejmě zabilo i šance na zlaté plešouny.

Komu se naopak povedlo všechno zamést pod koberec tak, aby mu Oscar neutekl? Caseymu Affleckovi, který měl v roce 2010 obtěžoval producentku a kameramanku filmu I'm Still Here. První z nich prý opakovaně dělal sexuální návrhy a druhé vlezl opilý do postele, načež se s oběma ženami (za vytrvalého tvrzení, že si vymýšlejí) mimosoudně vyrovnal. Na letošních Cenách akademie mu sošku za Místo u moře předala Brie Larson, která tu svoji získala za drama Room, v němž hrála oběť sexuálního násilí. Nikdo se tak nedivil ani jejímu zklamanému výrazu, ani tomu, že Affleckovi nezatleskala.

 

Média začala Afflecka řešit až po jeho výhře, takže všechno po chvíli utichlo bez nějakých důsledků. Což se (naštěstí) nedá říct o ostatních letošních kauzách, jež končily rezignacemi a vyhazovy. V srpnu bylo největší horko v nezávislém losangeleském kině Cinefamily, které opustil jeho výkonný ředitel Hadrian Belove. V mailu, jenž obletěl tamní filmovou komunitu, se mluvilo o mimosoudním vyrovnání z roku 2014, jímž Belove pořešil obvinění ze sexuálního obtěžování kolegyně. Ještě hůř na tom ale byl viceprezident Cinefamily Shadie Elnashai, jenž měl znásilnit několik žen a poté jim vyhrožovat, aby o tom nikde nemluvily. Elnashai stejně jako Belove okamžitě rezignoval a v Cinefamily zřídili horkou linku pro nahlašování nevhodného chování zaměstnanců.

Další (relativně) známou tváří, která se zapletla do sexuálního obtěžování, je Devin Faraci. Jeden z nejslavnějších filmových bloggerů se loni na Twitteru pohoršoval nad tím, jak mohl Donald Trump někoho chytat za vagínu. Jedna žena na to reagovala příběhem, jak jí Faraci před 10 lety provedl to samé, a ještě se s tím chlubil kamarádům. Faraci v podstatě napsal, že si to nepamatuje, ale že jí prosí o odpuštění, a opustil web Birth.Movies.Death, jenž financuje slavné kino Alamo Drafthouse. Co se dělo dál? Zakladatel Alama Tim League Faraciho potají najal zpátky, protože mu prý chtěl pomoct s léčbou z alkoholismu. A když se to zhruba před měsícem provalilo, byl z toho další poprask, po němž (znovu) odešel nejen Faraci, ale také Todd Brown, programový ředitel Fantastic Festu, jenž pořádá právě Alamo.

A u Alama ještě zůstaneme. V reakci na Faraciho se totiž ozvaly 4 ženy, které sexuálně obtěžoval Harry Knowles, zakladatel webu Ain’t It Cool News a možná nejslavnější filmový blogger vůbec. Knowles se posledních 20 let opakovaně otíral o návštěvnice kina, osahával je a nabízel jim místa na speciálních projekcích za to, že ho políbí, ukáží mu prsa nebo se svléknou před ním a jeho ženou. Jedné dokonce napsal, že si kdykoliv může dát jeho "vídeňskou klobásu", a asi vás nepřekvapí, že Knowlesovo chování nebylo zas tak šokující (lidé prý na nařčení obvykle reagovali slovy: "To je prostě Harry, no, nevšímej si ho.") a že Ain’t It Cool News právě přišlo o šéfa. Po Knowlesově rezignaci bohužel odcházejí i další bloggeři - především Eric Vespe (Quint) a Steve Prokopy (Capone), kteří už nechtějí mít s jeho webem nic společného. Dva týdny zpátky se tak víceméně rozpadla jedna z nejslavnějších filmových stránek, která funguje od roku 1996.

 

Doplní pád Ain’t It Cool News pád The Weinstein Company? To ukáží až další měsíce, dalším odhaleným sexuálním predátorem je každopádně Harvey Weinstein. Jeden z nejmocnějších hollywoodských producentů je proslulý tím, že dokáže vzít malý film a dovést ho až na Oscary. Za kariéru mu vděčí minimálně Kevin Smith, Quentin Tarantino nebo Robert Rodriguez, jak ale možná víte, Harvey je známý bouřlivák, který vás klidně pohřbí za to, že mu na Oscarech zapomenete poděkovat.

Už řadu let se mluví o tom, že Harvey není tak úplně slušňák a gentleman, ačkoliv to o sobě rád tvrdí a mimo jiné hlasitě podporoval prezidentskou kampaň Hillary Clinton. Celou skládanku dal ale dohromady až čtvrteční článek od New York Times, kde se detailně rozebírá, jak chtěl po mladých herečkách, aby se od něj nechaly namasírovat nebo ho sledovaly nahého ve sprše. Schůzka s Harveym obvykle znamenala návštěvu laciného hotelu, nechutné návrhy a posléze mimosoudní vyrovnání v rozmezí 80 až 150 tisíc dolarů. A přestože to bylo desítky let veřejné tajemství, osazenstvo The Weinstein Company ho poslalo "na dovolenou" až nyní.

Harveym by tenhle článek velmi pravděpodobně končil. Dnes ráno ale lavina pokračovala a tentokrát je ze sexuálního obtěžování obviněn Andy Signore, tvůrce známé webové série Upřímné trailery. Zaměstnanec Screen Junkies žádal svoji podřízenou, aby přišla k němu domů a pózovala, zatímco by si udělal dobře (doslova jí napsal: "Klidně si u toho můžeš číst knihu, je mi to jedno."). Další pak pozval na velkou párty, ale byl v hotelovém pokoji sám, snažil se jí vnutit sexuální pomůcky a následně ji umlčel výhružkami, že jí zlikviduje kariéru.

 

Tyhle příběhy dva jsou samozřejmě jen špičkou ledovce. Signore stejně jako Faraci, Knowles nebo Weinstein obtěžoval ženy mnoho let, a přestože se řada z nich snažila bránit a celou záležitost nahlásily, obvykle byly umlčeny nezájmem, nedostatkem důkazů nebo klasickým: "No jo, on už je takovej, nech si to pro sebe a vyhýbej se mu." Řešení podobných kauz na veřejnosti je většinou výjimečné, protože nikomu není příjemné být obětí, která se ve finále ještě dozví, že se neměla tak vyzývavě oblékat. Poslední týdny to ale vypadá, že mlčení pomalu končí a řada úchyláků by na svoje činy konečně mohla doplatit.

Nejsem si úplně jistý, co vám má tenhle článek dát zrovna tady na MovieZone. V Česku bude situace trochu jiná než v prudérnější Americe, nikdo ale nepochybuje o tom, že bychom nějaké to shnilé jablko (ať už ve filmové sféře nebo mimo ni) našli i u nás. Pointa tak asi spočívá v tom, aby obtěžované ženy (zas a znova) viděly, že v tom nejsou zdaleka samy a že někdy není od věci promluvit. Muži se zvládají chovat jako idioti všude a já akorát doufám, že je podobných chudáků a vyděračů co nejméně, a že budou jejich řady jen a jen řídnout.

---

P.S. Snad nemusím extra zdůrazňovat, že budou stupidní a urážlivé komentáře smazány.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (66)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace