Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kingsmani srazili To z trůnu, velehit se ale nekoná


ikona
Cival
colin firthdarren aronofskyjake gyllenhaalkingsmankingsman: zlatý kruhlegolego: ninjagomatkamatthew vaughnmotherreese witherspoontotržbywind river
Jak se britský agentský import uvedl napodruhé v Americe? 

Kingsmani byli zprvu poměrně nenápadnou comicsovkou druhé obchodní kategorie, která se nemohla opřít o herecké superhvězdy, ani o ultraslavnou předlohu. Matthew Vaughn ale netočí špatné filmy, a tak z originální předlohy vydupal našlapanou popcornovku, rozkročenou mezi bondovkami a comicsovými originy, u níž si každý přál další nášup.

Dostali jsme ho, a dokonce i s Colinem Firthem, v jehož návrat jsme už ani nedoufali. Navíc se film vybavil novými populárními tvářemi (Channing Tatum a oscarové trio Julianne Moore – Halle Berry – Jeff Bridges) a přesunul se do Ameriky, což mělo zásadně posílit obchodní potenciál v zámoří – načež moudré hlavy tipovaly otvírák nad čtyřicet milionů.

 

Ten se skutečností ale nestal, protože natěšení trochu srazily první reakce kritiků i první ohlasy diváků, veskrze jen lehce nad průměrem a často zklamané. Proto nelze čekat kdovíjakou výdrž. Úvodních 39 milionů dolarů se ale v Americe zvládne nejspíš rozhojnit na pěkných sto mega a do plusu pak tuhle produkci pošle zbytek světa - díky němu už koneckonců na té stovce v globálním úhrnu film je.

I při jistých rozpacích zkrátka Vaughnovi tenhle počin neublíží. Zopakovat celkových 414 melounů jedničky ale nebude úplně sranda, protože renomé má dvojka horší a je zjevné, že v Americe utrží míň než první film. Na druhou stranu jak se těmhle elegánům bude dařit ve střednědobém horizontu třeba na asijských trzích, to si úplně dovozovat nedovolím.

 

Druhou příčku si v klidu drží To. Propad o 50% už není tak úžasný, ale třicet mega připsaných během třetího víkendu fantastických je. Stejně tak i americký mezisoučet 266 mega, který posouvá To nebezpečně blízko titulu nejúspěšnějšího hororu všech dob. Budou to už brzo velké oslavy… a až tahle warnerovská raketa podzimu dohmátne na nějakých těch 330 mega jen z Ameriky, ještě zesílí.

Na bronzové příčce konečně poprvé zklamává nějaký lego-film. Já fail avizoval už u Batmana, ten ale bodoval skoro tak suverénně jako první Lego příběh. Ninjago už ale vyloženě zklamává a jeho 21 mega je při nasazení ve víc jak čtyřech tisícovkách kin bídných. Uvidíme, jak zafungují kulturní stereotypy a jestli bijáku pomůže asijský trh, nad tímhle výsledkem se ale i tak budou studioví hlavouni fest zamýšlet – reklamu stavebnicím jde totiž udělat určitě efektivněji a levněji než natáčením průměrného animáku. Mimochodem, stejně nechápu, jak na tohle může někdo dobrovolně lízt do kina…

 

Na čtvrté příčce si dál mizerně vede Americký zabiják. Šest milionů pošouplo slabý akční thriller na 26 mega, což je prostě bída – a Lionsgate nepálí ještě víc jen díky skromnému rozpočtu.

Velmi nízké náklady zachránily od totálního pekla i romantickou komedii Který je ten pravý? s Reese Witherspoon. Aktuálních 22 mega je ale slabých a Reese určitě bude přemýšlet nad tím, jestli nekývnout na ten scénář na Pravou blondýnku 3 s podtitulem MILF a její mrtvá čivava.

Aronofskyho matka! pochopitelně pokračuje ve své kasovní tryzně, po mizerném otvíráku a zdrcujících reakcích diváků je i přisypání dalších tří milionů s poklesem o 56% ještě celkem úspěch. Průběžných 13 mega je ale s ohledem na první nadšené ohlasy a megahvězdné obsazení katastrofou.

 

Fiaskem ale skončilo i uvedení hororu Friend Request: Sedmý flek za necelé tři miliony? To je velká bída, která pochopitelně souvisí s tím, že To sice dotlačilo trh v září na takřka rekordní úroveň, poptávku po hororech ale naplno saturovalo… ale Friend Request je navíc i odkládaná srágora, jejíž nezajímavost dokonale vystihuje úvodních dva a půl milionu. Pohroma!

Desítku pak uzavírá skromná hitovka Zabiják a bodyguard i skvělý thriller Wind River, který bych rád viděl v oscarové soutěži. Mezi ně se na devátou pozici vklínilo drama Stronger. A taky půjde po Oscarech – minimálně nominaci bude totiž chtít Jake Gyllenhaal, jenž ve skvěle hodnoceném snímku režiséra Davida Gordona Greena zarputile bojuje se zdravotní indispozicí. Příběh beznohého doporučuje 96% amerických kritiků, tak bacha na to!

Kompletní žebříček tržeb zde!

Za týden zkusí zabodovat noví Hráči se smrtí a americké premiéry se konečně dočká Tom Cruise jako Barry Seal v povedeném krimiretru American Made. Uvidíme, jak se bude Tomovi poprvé po Mumii dařit.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (12)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace