Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Spider-Man: Homecoming


ikona
KarelR
iron manrobert downey jr.spider-manspider-man: homecomingtom holland
Peter Parker se po špásování s Avengers vrací k životu obyčejného newyorského středoškoláka. Měli byste být u toho? 

Zámořští kritici jsou z nového Spider-Mana nadšení (zatím má na Rottenech 30 pozitivních recenzí z 31 a průměrný rating 7,9/10). My jsme se na něj zase tolik netěšili, Marvel ale nemá ve zvyku vymýšlet blbosti, takže jsme se na druhou stranu ani nebáli. Jak to nakonec dopadlo? Cival nás po kině docela překvapil, tak se račte začíst… a těšte se na poslední dva odstavce.

Jak to vidí Mr. Hlad

Marvel jde zase trošku jinudy. Spider-Man hodně čerpá z teenagerských a středoškolských komedií z osmdesátých let a právě v momentech, kdy sympaťák Tom Holland řeší problémy obyčejného teenagera, je nejzábavnější. V akci Spider-Man malinko pokulhává, což je bohužel vidět hlavně ve finále, ale pořád je to solidní nadprůměr. Navíc se může opřít o výtečného Michaela Keatona, jehož záporák je zajímavější, než se na první pohled zdá. Společné scény obou hereckých hvězd jsou nejsilnějšími momenty celého filmu. O to víc zamrzí, že Jon Watts zbytečně přestřeluje délku a že v trikových scénách malinko nestíhá. Pořád je to ale velmi fajn marvelovka, která zase zkouší comicsový žánr pojmout malinko jinak než ty předchozí. A mně se to takhle docela líbí.

 

Jak to vidí Rimsy

Výsledný produkt je navlas stejný jako ukázky. Na jednu stranu tak sice nekoupíte zajíce v pytli, na druhou ale nový Spidey ničím nepřekvapí. Sleduje vcelku klasický origin (a v tomhle případě i reboot) pavoučího muže, navazující na jeho představení v loňském Kapitánovi Americe. Humor vcelku ujde, přestože vám bránici neroztrhá, a Hollandův Peter Parker jde tak trochu ve stopách hláškujícího a raubířského Deadpoola. Na rozdíl od něj se ale do žádných brutalit či sprosťáren nepouští a hladce tak zapadá do slušňáckého marvelovského univerza. Což není špatné, ale zároveň ani nebudete hýkat nadšením nad originalitou v jakémkoli slova smyslu. Snad jen Keatonův záporák je o poznání hlubší postavou než jeho zlovolní předchůdci, ale to je na skoro dvě a půl hodiny trochu málo. Co čekáte, to prostě dostanete. Ale víc radši nečekejte.

 

Jak to vidí KarelR

Zhruba to, co čekáte. Spidey je přízemní comicsovkou, která se snaží vecpat do žánru teenagerské komedie, bohužel tak ale činí trochu neohrabaně. Stopáž se vlastně dělí na oddechové superhrdinské blbnutí a klasický romcom o středoškolském loserovi, takže dostáváte dva filmy sešroubované do jednoho. Trpí tím hlavně tempo, které na těch 133 minut vážně není závratné. Jakmile se ale film (asi v půlce) dostane do Washingtonu, začne konečně šlapat a finále má několik vyložených highlightů. Bohužel mezi ně nepatří akce, která strhne jen výjimečně (nic na úrovni metra ze Spider-Mana 2 se prostě neurodí). Všechno tak musí odtáhnout Holland s Keatonem, kteří se obratně vyhýbají průšvihům minulé série a dělají z „Návratu domů“ hodně solidní žánrovku. Musíte na ní do kina? Žádná povinnost to rozhodně není. Pořád jsem se totiž nezbavil pocitu, že to celé mohlo být ještě dramatičtější, dojemnější a hlavně proboha kratší!

 

Jak to vidí Cival

V rámci Marvel Cinematic Universe má Spider-Man myslím nejpropracovanějšího záporáka. Nejlíp pracuje s jeho motivacemi, Keaton si ho adekvátně užívá a způsob, jakým je vpleten do příběhu, mě hodně mile překvapil. Stejně ale tak celý Spidey, jehož lehkost a teenagerská přímočarost jsou v jasné protiváze proti přebujelým, nabubřelým a digitálně přemrštěným týmovkám, jedno z jaké comicsové stáje.

Nový Peter Parker je díky Tomu Hollandovi v pohodě a svěží. A i když neoslní akcí, protože se finální fight drží hodně při zemi a tu hrdinskou štaci absolvuje víceméně v tradičních konturách, jako easy letní popcornovka obstojí naprosto bez problémů. Moc sympatičtějších filmů o teenagerech a pro teenagery v posledních měsících nevzniklo.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace