Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel režisér Rockyho John G. Avildsen


ikona
Mr. Hlad
john g. avildsenkarate kidriprocky
V jednaosmdesáti letech opustil svět oscarový filmař a tvůrce Rockyho a Karate Kid John G. Avildsen.  

V pátek přišel svět o dalšího velkého režiséra. John G. Avildsen sice netočil jeden hit za druhým, ale to, že zanechal ve filmovém světě nepřehlédnutelnou stopu, je jednoduše fakt. Narodil se 21. prosince 1935 a do světa velkého Hollywoodu pronikl jako asistent režisérských klasiků Athura Penna a Otto Premingera. V roce 1970 slavil úspěch s dramatem Joe a o tři roky později pomohl Jacku Lemmonovi k Oscarovi filmem Zachraňte tygra. A v roce 1976 pomohl na svět legendě, když režíroval prvního Rockyho. Jeden z nejslavnějších nejen sportovních filmů všech dob mu vynesl Oscara za režii, následovalo bohužel několik průměrných a dnes už skoro zapomenutých kousků jako thriller Záhadný vzorec s Marlonem Brandem nebo komedie Sousedé s Danem Aykroydem a Johnem Belushim. 

 

V roce 1984 se Avildsen vrátil ke sportovní tématice a byla z toho další klasika. Karate Kid sice stačilo hodně zestárnout, ale snad každý dnešní třicátník vám potvrdí, že si doma v pokojíčku zkoušel minimálně jednou jestřábí kop. Z filmu se navíc stal obrovský hit, a tak se dočkal dvou pokračování. Dvojka byla ještě celkem fajn, třetí díl z roku 1989 však Avildesnovi zajistil nominaci na Zlatou malinu. Tu urval i o rok později s mizerným pátým Rockym, přesto se mu povedlo ještě pár věcí natočit. Vedle Karate Kid 3 v roce 1989 vzniklo i hodně povedené drama s Opři se o mě, kde ředitel Morgan Freeman hodně pevnou rukou vládne škole plné sígrů, a o tři roky později se se stejným hercem sešel Avildsen u boxerského dramatu Síla muže. Naposledy stál za kamerou v roce 1999, kdy natočil mizerné akční béčko Inferno s Jean-Claudem Van Dammem. Těch průměrných a někdy i mizerných filmů tedy nebylo málo, na druhou stranu za Rockyho a Karate Kid bychom Avildsena uznávali, i kdyby jinak točil jen epizody Soudkyně Barbary. V pátek 16. června však v nemocnici v Los Angeles prohrál svůj boj s rakovinou. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace