Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Mumie s Tomem Cruisem


ikona
KarelR
mumieprvni dojmy
Egyptská princezna Ahmanet vstala z mrtvých a chce z Londýna (a potažmo i ze zbytku světa) udělat kůlničku na dříví. Měli byste pátrat po tom, jestli se jí to povede? 

Mumie má nakopnout nový filmový vesmír s klasickými monstry, v první řadě ale chce být povedeným hororovým dobrodružstvím. Upřímně jsme se trochu báli, jestli nezkušený Alex Kurtzman takovou výzvu ustojí. Teď už ale můžeme prozradit, že vás bolestivé zklamání určitě nečeká.

Jak to vidí Cival

Tom Cruise sračky netočí. Nebo jen nerad. Mumie potvrzuje, že málokterý herec si tak umí pohlídat svou kariéru, takže i když z Mumie nebude velký hit, minimálně jsme se dočkali solidní a produkčně řádně odbavené dobrodružné popcornovky. A to se počítá. Úvod dává v dobrém vzpomenout na Indyho, celkem funguje i rozbíhání se vstříc dalším filmům nově budovaného monstruniverza – v tom řemeslně fajnovém blockbusteru tak chybí akorát opravdu kulervoucí scény a velká digitální lákadla, ze kterých byste si sedli na zadek jako u Sommersovy Mumie. Výsledek je ale pořád lepší, zábavnější, strašidelnější i vtipnější než ve sterilních trailerech.

 

Jak to vidí KarelR

Kdyby takhle nějak dopadlo Uncharted, vůbec bych se nezlobil. Mumie k němu má na začátku docela blízko, pak ale sympaticky uteče k dobrodružnému hororu a už v tomhle žánru (naštěstí) zůstane. Z Alexe Kurtzmana se vyklubal překvapivě dobrý řemeslník, který z PG-13kového ratingu vážně ždíme maximum. Mumie je tak působivá, napínavá i vcelku svižná, přičemž servíruje jednu dobrou akční scénu za druhou. Možná to chtělo víc momentů, které by šlo vypíchnout, a vůbec bych se nezlobil, kdyby se vystříhal Cruiseův vtipkující kámoš. I v téhle podobě se ale jedná o poctivou blockbusterovou jízdu, které rozhodně přeju finanční úspěch.

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Vlastně dobrý. Mumie má svoje mouchy, ale charisma Toma Cruise, rychlé tempo a snaha představit nový svět na dvě hodiny bez problémů zabaví. Úvod připomene Indyho nebo herní Uncharted, hororové vložky překvapivě fungují a občas se Mumie pohybuje na hranici mezi PG-13 a eRkem. Vyloženě bát se asi nebudete, řeči o hororovém dobrodružství však nejsou přehnané. Víceméně pořád se tu něco děje, a jakmile se tvůrci přestanou snažit o legrační vložky, fakt to šlape přesně tak, jak byste po trailerech čekali a doufali. Nakonec trochu zamrzí, že je Mumie sice poctivá dobrodružná podívaná, bohužel ale nenabízí žádnou scénu, kterou byste kamarádům nadšeně popisovali a posílali je do kina. Jako start potenciálně zajímavého filmového universa ovšem funguje bez nejmenších problémů a rád u toho budu i příště.

 

Jak to vidí Rimsy

Cruise vedle nešlápnul. Sázka na nové temné univerzum vyšla a svižná Mumie vykopla hned několik postav, o kterých se rád dozvím víc. Zároveň však funguje i sama o sobě, a to je dobře. Rozumná stopáž zajišťuje, že se na nic zbytečně nečeká a i mých oblíbených, do očí bijících logických přešlapů jsem si všímal mnohem méně než v blockbusterech za poslední dobu. Herci jsou fajn, kombinace dobrodružství s trochou humoru a hororu docela taky. A hlavně se tvůrci drželi nohama na zemi a nepouštěli se do barevně či digitálně přeplácaných orgií, v důsledku ubírající na osudovosti vyznění. Nic hlubokého samozřejmě nelze čekat, ale v rámci žánru a popcornové vůně je nová Mumie sázkou na jistotu, která funguje.

 

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (41)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace