Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Gal Gadot sejmula Deppa, Wonder Woman vládne celému světu


ikona
TedGeorge
pirati z karibikutržbyvetřelec: covenantwonder woman
Režisérky v Hollywoodu jsou čtyřprocentní menšina. Změní to úspěch Wonder Woman, jíž kormidlovala Patty Jenkins? 

Ospalé tržby z prodlouženého Memorial víkendu vystřídalo nadšení u Warnerů, které má na svědomí režisérka Patty Jenkins. Na stomilionovou nálož Wonder Woman za první 3 dny v Americe totiž nebyl připravený skoro nikdo. V závětří plují pátí Piráti z Karibiku a animák studia Dreamworks. Co z toho vyplývá? Letní sezóna v kinech je v plném proudu a sledovat filmové tržby je zase jednou zábava. Pojďme si rozebrat TOP 10 nejúspěšnějších filmů za uplynulý víkend.

Gal Gadot je opravdu zázračná žena. Z trochu směšné hrdinky, kterou kdysi v televizi ztvárnila jistá Linda Carter, vytvořila novodobý sex symbol, který rozhodně dostane sequel. Pohled na tržby skoro až vyráží dech. Těch 100,5 milionů dolarů a dalších 122 mega ze světa sice rekordy netrhá, ale na komiksový origin to jsou fantastická čísla srovnatelná snad jenom s prvním Iron Manem nebo Strážci Galaxie. Vůbec bych se nedivil, kdyby současných 93% pozitivních recenzí na Rottenech (a áčkový Cinemascore vyjadřující spokojenost samotných diváků) znamenaly parádní výdrž v kinech a více než sedmisetmilionové výdělky.

 

Tržby ve světě jsou také luxusní. Těch 122 milionů totiž neobsahuje Německo, Francii a další trhy. Je tu tedy potenciál na nějakých 400-500 melounů jenom ze světa. Pecka! Začít musíme Čínou, která přispěla do pokladničky 38 miliony. Z dalších trhů stojí určitě za zmínku Mexiko, Jižní Korea a Brazílie, které přispěly shodně 8,1-8,3 mega. Británie hlásí 7,5 mega a nižší tržby jsou bohužel ovlivněny teroristickými útoky. KarelR vám vzkazuje, že má čelist také na zemi, ale do kina na film znovu nepůjde (pozn. KarlaR: Podruhý jsem byl včera s drahou, Tede!).

Warneři takový úspěch potřebovali jako koza drbání za ušima, začátek roku je totiž nezastihl zrovna v olympijské formě. Všechno vyvrcholilo Králem Artušem, nad kterým sice (skoro) celá redakce MZ slzela štěstím, ale svět v čele s Amerikou řekl rozhodné NE a legendárního rytíře kulatého stolu poslal vstříc ztrátám 200 milionů dolarů. Wonder Woman je s přehledem zaplácne a díky mocnému merchandisingu přidá pár set mega navíc. Ale teď vážně, vy jste takový úspěch čekali?

 

Co za ním hledat? Jedním z hlavních faktorů jistě byla již zmiňovaná Gal, která (nejenom pro mě) představovala jediný světlý bod útrpných dvou a půl hodin s potomky Mart. Dál je třeba zmínit povedenou reklamní kampaň, kterou odpálily velmi dobré trailery. Vyvrcholení pak obstarala izraelská bojovnice, která i přes problémy se zády obcházela každou talk-show, postavila se Jimmymu Fallonovi a tajtrdlíkovala s Conanem O´Brienem v tělocvičně.

Co se rozpočtu týče, tam jsou Warneři někde uprostřed. Necelých 150 mega plus stejná částka na reklamu, to jsou docela rozumná numera. Jenom blázni by do originu investovali stejnou půlmiliardovou částku jako do Batmana vs. Supermana. Deadline uvádí, že lidé blázní po merchandisingu a Wonder Woman letí i v hračkářstvích, respektive v tzv. "geek shopech". Warner Bros. prý vydělají každý rok 6,5 miliardy dolarů na cetkách souvisejících s jejich filmy a právě DC komiksy v čele s čerstvou superhrdinkou jsou zodpovědné za velkou část těchto obřích čísel. Nadávejte si na kvality snyderovek jak chcete, ale je naprosto jasné, že se legendární studio bez těchto snímků neobejde.

 

Pojďme ke stříbrné pozici. Na té trůní animák Captain Underpants a stačilo mu k ní 23,5 milionů dolarů. Animák, o jehož existenci jsem až do včerejška neměl nejmenší tušení, je překvapivý úspěch. DreamWorks se poučilo u Setha Rogena a nesvěřilo práci kvalitním a prověřeným animátorům z USA. Místo toho zamířilo do Kanady a zkrouhlo rozpočet na málokdy viděných 30 mega. Když se tak dívám na záběry z filmu, tak je ta lacinost vidět. Studio sice argumentuje šest let starou knižní předlohou, která k takovému jednoduchému stylu prý vybízí, ale zatímco u Rogenových Buchet a klobás to fungovalo, tady je to jenom levné.

 

Což očividně vadí jenom mě, protože animáky mívají velkou výdrž a vůbec bych se nedivil možným 100 melounům jenom z Ameriky. Captain Underpants tak dostane sequel a značka se bude ždímat tak dlouho, než se vyždíme do podoby „Direct to VOD“ sequelu. Napadla mě velká myšlenka – kdy naposledy propadnul hollywoodský animák v kinech? Není těch kreslených úspěchů poslední dobou nějak moc?

Bronz místo stříbra našel kapitán Jack Sparrow a jistě je kvůli tomu smutný. Vyloženě škaredý propad o 66% znamená, že pátí Piráti z Karibiku budou ještě rádi za celkových 160 mega z Ameriky. No řekněte sami. Tento víkend z toho bylo jenom necelých 22 mega a celkový účet ze země za velkou louží je prozatím vystaven na 115 milionů. Zábavná jednohubka mě v kině bavila a vlastně mě ten relativní neúspěch docela mrzí. Zatímco čtyřka si pro miliardu došla jenom ze setrvačnosti, pětka se jí dost možná vyhne.

 

Vzhledem ke konkurenci v čele s Tomem Cruisem ovládaným Mumií začíná být pravděpodobné, že Piráti miliardu prostě nedají. Po dvou týdnech v kinech jsme právě překonali půl miliardy dolarů a budeme končit někde kolem 900 mega. Pořád je to docela úspěch a pravděpodobně to bude stačit na další díl, ale trochu mě to mrzí. Velmi přesně jsem totiž tržby odhadnul už několik měsíců předem a mohl jsem se s Civalem vsadit. MovieZone kmet by měnil ikonku Supermana za usměvavého Tomáše Magnuska.

Bramborovou pozici obsadili druzí Strážci Galaxie a tady je to balada. Dalších deset mega znamená už celkových 355 milionů z Ameriky a tamní tržby rozhodně nejsou zklamání. Svět přispívá dalšími x miliony a brzdit budeme až u hranice 900 mega. Leckdo (i já) čekal miliardu, ale za neúspěch by dobrodružství vesmírných desperátů mohl pokládat jenom osel. Půjdete se mnou do trojky?

 

Páté místo? Pobřežní hlídka. Ta si připsala pokles o 54% a tím pádem dalších 8,5 mega. Celkem jsme tedy na 41 milionech z Ameriky, což je prostě zklamání. Po velmi dlouhé době narazil film, ve kterém hraje Dwayne „The Rock“ Johnson, ale neházel bych to na něj. Rádoby 21 Jump Street z reálií pláže Malibu se prezentovala rozpačitými trailery. Ty svojí lacinou vulgárností a nestydatou masturbací nad Alexandrou Daddario jistě vyděsily plno žen. Toť moje teorie, proč se film v kinech nezaplatí.

Šestku si uzmul Prometheus 2 aneb Vetřelec: Covenant. Řekněme si to ještě jednou a nahlas. Je to zklamání, které v Americe klesá rychlostí porouchaného Antonova. Znovu to je totiž o víc než 60% a další 4 miliony znamenají, že jsme na celkových 67 milionech. Zatím pořád čekáme na čísla ze světa, ale už teď je jasné, že mnou očekávaných 400 mega nepadne a Ridley tu trilogii rozhodně nemá jistou. Uvidíme, jak s celkovými tržbami zamávají očekávané premiéry v Číně a Japonsku. Ještě že Foxové šetřili a rozpočet zkrouhli na 100 milionů dolarů. Bez reklamy, samozřejmě.

 

Šťastnou sedmičku si vytáhnula teenage romantika ala Hvězdy nám nepřály jménem Všechno úplně všechno. Po desetimilionovém otvíráku to vypadalo na rychlé vyklízení pozic, ale diváci si chodí do kina pobrečet i třetí týden po premiéře a další 3,3 mega znamenají už celkových 28 kulatých. Slušná výdrž, díky které se desetimilionový rozpočet plus náklady na reklamu podaří v pohodě splatit.

No a zbývá nám závěrečná trojka. Osmé, deváté a desáté místo si rozdělily filmy se skoro shodnými tržbami 1,1 - 1,3 milionů babek. Až zítřejší přesná čísla nám ukáží, jak bude pořadí vypadat ve skutečnosti, ale řekněme, že na osmém místě je Dámská jízda, ve které sen všech gerontofilů Goldie Hawn zaučuje Amy Schumer do tajů flámování. Bude z toho celkových 45-48 mega v Americe a ani o píď víc. Průšvih to není, ale zklamání rozhodně ano.

 

Devítku má čtvrtý díl Deníku malého poseroutky a celkových 18 mega znamená ztráty pro všechny zúčastněné. Výčet zakončíme parádním dobrodružstvím (s fantastickou hudbou) od režiséra Guy Ritchieho. Král Artuš má jedinou chybu. Je to propadák, kvůli kterému Hollywood zase na nějaký čas stáhne ocas mezi nohy a nebude zdravě riskovat za velké peníze.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Tolik k číslům. Kdybych to měl shrnout, tak Wonder Woman to vyhrála na všech frontách a Piráti z Karibiku se kvůli ní (hlavně v Americe) docela trápí. Příští týden je ještě víc přidusí Mumie s kaskadérem Tomem Cruisem, mnou očekávaný atmosférický horor It Comes at Night a neznámé drama Megan Leavey s Kate Marou. Cruiseovi bych úspěch přál, ale trochu se bojím, aby Mumie v Americe nepropadla. Mějte se dobře.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (65)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace