Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

40 let se Star Wars: Co znamenají pro redakci MovieZone?


ikona
Cival
anketahvězdné válkymoviezoneredakcestar wars
I Love You. - I Know. 

O Star Wars píšeme hodně a rádi. Takže jsme logicky museli anketní otázky položit i redakci. A protože jsme kluci odvážní a psaví, byly ty otázky rovnou čtyři:

1. Co pro tebe znamenají Star Wars?

2. Vzpomínáš si na moment, kdy jsi poprvé viděl Hvězdné války nebo se setkal s tímhle fenoménem?

3. Chystáš se do kina na Epizodu 8? Pokud ano, s jakým očekáváním?

4. Na jaký budoucí Star Wars film se nejvíc těšíš? Co bys teoreticky chtěl na plátně vidět?

CIVAL

1. Celoživotní láska. Popkulturní bod nula, od kterého se to všechno odpichuje. A kromě desítek fetišů - od té krásné zlaté VHSkové speciální edice, světelného meče v obýváků a plakátů v chodbě, až po Imperial March jako vyzvánění na staré Nokii - hlavně fantastická původní trilogie, z níž zejména Impérium vrací úder nikdy žádná další epizoda nepřekoná.

2. Asi v osmi letech v kině, ale moc rozumu jsem z toho nepobral. Jen jsem věděl, že se mi to líbilo víc než Měsíc 44 a Total Recall, které mi nedbalý tatínek dovolil taky sledovat. Stěžejní pro mě ale bylo až zhlédnutí někdy v devadesátém čtvrtém na Nově, v sobotu v poledne, kdy jsem nemohl uvěřit tomu, že opravdu koukám na ty Hvězdné války - protože ty by přeci v tak podřadný čas nevysílali. A pak Impérium na videokazetě, kdy jsem se do té rodinné ságy naplno zamiloval.

3. Bojím se retro vyměklosti v duchu Epizody VII, ale věřím. Věřím Johnsonovi kvůli Looperovi a jeho audiovizuální suverenitě z předchozích počinů a v duchu se modlím v posunutí příběhu do nového kontextu - třeba ta relativizace temné a světlé strany Síly, narušení černobílého dělení na Sithy a Jedie, to by mě moc lákalo...

4. Na Epizodu VIII se těším víc než na Han Sola, ještě víc bych se ale těšil na ryzí spin-off s Darth Vaderem. Nějakou roztomilou misi, ve které by třeba vybil kompletní planetu Ewoků nebo něco podobně radikálního.

 

MR. HLAD

1. Skvělá dobrodružná podívaná a dost možná nejlepší produkt, jaký kdy v Hollywoodu vznikl. Filmy, které si vychutnají dospělí i děti, dovedou strhnout skvělý designem, zábavnými postavami, napětím, efekty i osudovostí. Byl jsem u toho, jak se v kinech objevil Jurský park, Matrix i Avatar, ale Hvězdné války mají v sobě na rozdíl od nich i tu správnou hravost, díky níž stárnou pomaleji a obstojí i v očích dnešních diváků. A s největší pravděpodobností i u těch, kteří ještě nejsou ani na světě.

2. Ke Star Wars jsem se dostal někdy ve třetí třídě na základní škole. Doma se objevilo první video, spolu s ním hromada filmů, které rodiče na tip prodavačů nakoupili pro děcka (kdo z vás má doma dodnes originálku Kačenka a strašidla?), ale pak jednou táta přinesl od známého dvě pirátsky zkopírované VHSky, na kterých byly čtyři filmy. Hlava 22 a kompletní sága Star Wars. Naštěstí nadepsaná „Star Wars 1 až 3“, takže jsem v tom číslování neměl bordel. Kolikrát jsem ty kazety cpal do videa, fakt nevím, ale určitě by to bylo dvojciferné číslo. A taky jsem vstával do školy dřív, abych mohl alespoň chvilku koukat. Jo, tahle sága, to je pro mě trošku osobní záležitost.

 

3. To je chyták? Samozřejmě, že se na Epizodu 8 chystám a těším. Hlavně proto, že si myslím, že ten film bude úplně jiný než to, co jsme viděli v sedmičce a co lidi čekají. Abrams musel minule světu ukázat, že ví, jak se Star Wars pracovat a že to umí. Musel dodat fanouškům „správný“ film a přesvědčit studio, že ta značka má opravdu takovou sílu, jak si u Disneyho mysleli. To se mu povedlo. Teď se můžou filmaři vyblbnout a já věřím, že naschvál půjdou úplně jinou cestou, než fandové čekají. No a jestli ne, furt to bude hodně fajn sci-fi. 

4. Jsem zvědavý vlastně na všechno, co se chystá. Po sedmičce mě nejméně lákalo Rogue One, protože o Edwardsových režisérských schopnostech mám své pochyby, ale Johnsonovi s osmičkou věřím, protože se mí líbily všechny jeho filmy, Lord, Miller a jejich Han Solo slibují něco trošku jiného a navíc dostanou na blbnutí nejzábavnější charakter z celé série a devítka je příliš daleko na to, abych se začal o něco bát. A co bych rád viděl? Vlastně moc nevím - to, co Disney se značkou dělá, mi vyhovuje. Příběhy, které byly ve starších filmech jen naťukuté, jsou potenciálně hodně atraktivní a určitě by mě bavilo vidět, co dělal Obi-Wan mezi třetí a čtvrtou epizodou, případně jak Darth Vader ve stejné době lovil zbytky Jediů a jak vznikal odboj. Co absolutně nechci vidět, to jsou příběhy ze staré republiky, respektive z doby, kdy každý druhý hrdina byl Jedi nebo Sith. Chci, aby tihle borci se světelným mečem byli totální řezníci, na které nikdo v okolí nemá. Aby byli takoví, jako Vader na konci Rogue One. Aby byli výjimeční. Takže příběh z doby, kdy se světelný mečem uměl i vrátný na Coruscantu, fakt vidět nechci. 

 

IMF

1. Star Wars jsou určitě jedna z těch královských sérií, takové to hollywoodské rodinné stříbro, nezašpiněné remaky a rebooty. Líbí se mi, že se to teď rozvíjí nejen po linii těch tří trilogií, ale jede se i trochu bokem a vesmír expanduje. A zatím se dá říct, že tu nikdo neudělal krok vyloženě špatným směrem. Jednou k tomu rozhodně dojde, ale zatím pro mě tahle značka představuje jasný nákup lístků do kina a zimomriavky při trailerech.

2. Viděl jsem to naštěstí ve správném pořadí, cca v roce 1992, kdy mi to spolužák ze třídy dal na VHSce a o přestávce mi servíroval recenzi. Jsou tam rytíři a takovej kouzelnej dědeček s laserovým mečem. Jo, a roboti na poušti a takovej kovboj s vesmírnou lodí. Fantazie pracovala na plný obrátky, ale odpoledne jsem vůbec nelitoval, že rytíři neměli brnění, kovbojové klobouky a dědečkové nebyli kouzelní. Kouzelný totiž bylo všechno ostatní a já začal rychle shánět další díly. V roce 1997 jsem si je pak dal ve Special Edition poprvé na velkým plátně.

3. Sedmička se mi moc líbila a občas mne v diskuzích překvapují hlasití trollové, kteří z ní dělají největší průšvih posledních let. :) Osmičku rozhodně vyhlížím s nadějemi, ačkoliv s Rianem Johnsonem si ne vždycky tykáme. Star Wars jsou ale větší než nějaké osobní sympatie. Tam kde ostatní vidí u sedmičky opatrnost, tam já vidím citlivou péči o značku, což se rozhodně nedalo tvrdit o nové trilogii od Lucase, která byla diplomaticky řečeno svéhlavá. Disneymu se každopádně povedlo restartovat zájem o Star Wars neuvěřitelným způsobem, takže kdo říká, že se netěší, nebo alespoň nezajímá, ten si lže do kapsy.

4. Já jsem tradicionalista, moc mě neberou ty animáky, co rozšiřují universum o spoustu barevných a všehoschopných postav, ale vlastně ani videohry nebo starší romány (které beztak nová trilogie trochu opouští). Z případných adaptací mne asi nejvíc láká nějaký ten návrat ke "kouzelnému dědečkovi" Obi-Wanovi. Vždyť i McGregor říkal, že by si ho znovu zahrál. Rozhodně nechci vidět jeho teenagerská léta, spíš mě zajímá, kde se poflakoval mezi třetí a čtvrtou epizodou.

 

KARELR

1. Na nočním stolku mám Malého sokola z Lega, na polici s Blu-rayi Hvězdu smrti z Lega a comicsy mi střeží X-Wing z Lega, takže se dá říct, že jsem Lucasovou ságou maličko posedlý. Tahle velkolepá sci-fi zábava je pro mě alfou a omegou filmového světa, onou definicí nesmrtelné legendy, jíž se rád obklopuji, jak to jen jde. Někdo ve Star Wars vidí jen pár hodně povedených filmů, které obdivuhodně vzdorují zubu času. Za mě je to ale rozlehlý, neuvěřitelně vymakaný svět, jenž jsem hodně nasával i z videoher (Jedi Knight a Jedi Academy!) a vlastně ani nečekám, že bych ho někdy chtěl opustit.

2. Jako většina našinců jsem Star Wars poprvé okusil na VHSce, která v dabingu ještě nabízela "rytíře jedy". Po opakovaném sjíždění čtyřky, na níž se záhy nabalily pětka se šestkou, mě však definitivně sejmula až Skrytá hrozba. Jistě, starší fandové o prequelech nechtějí ani slyšet. Já si ale budu do smrti pamatovat, jak jsem s tátou a ségrou vyrazil do multikina Galaxie, kde jsem ve dvanácti letech poprvé zažil prostorový zvuk. Stíhačky Obchodní federace mi nejdřív letěly vpravo za hlavou, aby se (s patřičně hlasitým švunkem) až o pár vteřin později ukázaly na plátně. Tenhle magický moment mi Star Wars navždy zacementoval do paměti a odtud byl už jen krůček k tomu, abych s nimi strávil celé dospívání.

3. Nebýt druhého Blade Runnera, od kterého chci přinejmenším další filmový milník (chudák Villeneuve...), byla by Epizoda VIII mým nejočekávanějším letošním filmem. Takhle se holt musí spokojit s druhou pozicí, pořád bych ale nejradši postavil stroj času a skočil s ním do půlky prosince. Už Epizoda VII je podle mě famózní, Abrams v ní ovšem musel našlapovat velmi opatrně, aby do předaleké galaxie natáhnul jak nováčky, tak i nostalgiky. Teď jsou ale všichni stoprocentně na palubě, Rian Johnson tudíž nemá (obzvlášť po miliardovém úspěchu Rogue One) jediný důvod nezkusit něco, co by Star Wars posunulo zase o úroveň dál.

4. U filmové větve Star Wars se těším hlavně na sólovku Hana Sola (čistě kvůli Lordovi a Millerovi, geniálním režisérům Trakařů, nového Jump Streetu a LEGO Příběhu) a rozhodně doufám, že se dočkáme nějakých spin-offů s Jedii. Víc než co jiného mě totiž baví scény, v nichž chrabří rytíři bojují s protivníky bez světelných mečů (nebo se rovnou potloukají v epických bitvách!), čemuž se nové filmy bohužel dost vyhýbají. Mimo celovečeráků pak napjatě vyhlížím i další videohry. Nový Battlefront se totiž nedá hrát věčně a rád bych něco o úroveň lepšího - ideálně starwarskáckého bratránka Uncharted!

 

K0C0UR

1. Nejsem fanboy až na kost, necituju hlášky a z mytologie bych rozhodně nedostal za jedna. Filmy si rozhodně užívám, ale Star Wars cením spíš z hlediska "celkového přínosu společnosti", fascinuje mě, že už 40 let spojují tolik lidí tak silným poutem, stále vznikají nové teorie atp. Nevím, jestli to vůbec jde k něčemu přirovnat. Navíc je to fenomén, kolem kterého nevnímám jakékoliv negativní emoce. Star Wars jsou "čisté" a nemají tábor haterů - ti, kteří je nesledují, je přesto respektují. I moje máma!

2. Psal se rok 1988, bylo mi 6 let a koukal jsem u kamaráda na pirátěnou Epizodu IV, kterou pravděpodobně daboval František Fuka, a když Luke dokončil závěrečný průlet koridorem Hvězdy smrti, měl jsem pocit, že dokážu všechno na světě. Je to jedna z prvních "velkých" emocí, které si vybavuju, a dost pravděpodobně ve mně zažehla hlubší lásku k filmům obecně.

3. Chystám, ale nehltám každý nový detail, trailer, plakát. Až film dorazí, tak dorazí. Johnsonovi plně věřím (natočit Loopera jen za 30 mega, to by dal málokdo) a Abramsovi bych fakt svěřil úplně cokoliv, jediný režisér současnosti, který mi stále plní dětské sny. Vše je v dobrých rukou, nemám nejmenší obavy.

4. Teď určitě na Epizodu VIII, na Hana Sola určitě zajdu, ale zatím nevnímám žádný velký hype. Co bych chtěl na plátně vidět? Vždycky jsem nejvíc miloval Yodu (i když v Epizodě V zjevně hrozně fetoval). Když tenkrát na konci Epizody II v kamerovém obletu zažehl meč v boji proti Dookovi, řval jsem štěstím. Dělal jsem shodou okolností v kině a tuhle scénu jsem na plátně viděl reálně tak 30x a nikdy se mi neomrzela. V podstatě u toho i dneska vnímám to samé jako kdysi v roce 1988 u Epizody IV. No prostě... vrátit Yodu na výsluní v nějakém originu by mi udělalo fakt radost. Frank Oz by si to taky určitě ještě dal!

 

SHUSHIKA (emeritní člen)

1. Star Wars jsou jeden z úhelných kamenů popkultury, který je v ní zasazen tak pevně, že snese jak tisíce parodií, tak slzičky při vypjatých rodinných tahanicích. A furt to působí autenticky. Je to vlastně hrozně jednoduchý vypravěčský model, ale zatím se ho stále daří variovat, takže s námi ještě pár dekád zůstane. Samozřejmě je tu velký korporátní tlak shora, ale primárně je nesený zespoda armádou kluků a holek, kteří to jako tátové a mámy a dnes už i jako dědové a babičky posílají další generaci.

2. SW jsem  viděl poprvé někdy v roce 1987-1988 na videu u kámoše, jehož movití rodiče si jako první v širém okolí sehnali video a napojili se na tehdejší pirátské kanály. Takže moje první zážitky se světem  Galaxie Far Far Away jsou spojeny s rychlodabingem, monozvukem a výpadky barev. Ale stejně to bylo super. Novou naději jsem pak viděl na plátně v srpnu 1991 v tehdejším pražském kině Alfa, kdy přišla v první vlně zápaďáckých blockbusterů. Jen ten Mekáč ještě na Václaváku k plné popcornové spokojenosti chyběl...

3. Ano, jdeme se synem samozřejmě regulérně do kina s plnou parádou. Poprvé spolu na Star Wars.

4. Určitě mě zajímá Epizoda VIII, protože Rian Johnson dokáže své filmy natlakovat nostalgií i popcornovým drivem. A pak spin-off s Hanem Solem. Ne snad, že by byl mou nejoblíbenější postavou (a aktuální castingová volba mě úplně neuchvátila), ale Lord s Millerem jsou pro mě zárukou, že by to tentokrát mohlo mít navíc i koule. E VII a Rogue One pro mě byly jen OK filmy. Vlastně se mnohem víc než na své vlastní zážitky těším na jejich sdílení s naším Jáchymem, který má slíbeno, že v září v první třídě se bude moct na ty "mýtické Hvězdné války" konečně podívat. Ten oblak očekávání je přímo hmatatelný.

 

TEDGEORGE

1. Hvězdné války jsou pro mě i po těch 40 letech zárukou kvalitního dobrodružnýho filmu ve vymakaných kulisách. Kdybych se mohl na skok vrátit v čase do doby jedné kinopremiéry, byla by to Epizoda IV. v roce 1977. V kinech to tenkrát musel být neuvěřitelnej zážitek.

2. Abych řekl pravdu, tak nevzpomínám. Respektive ne přesně. V hlavě se mi slévá letní kino na začátku devadesátých let a posvátné sledování Epizody IV. ve výborném dabingu v televizi. Rodiče mi po skončení řekli, že to má další dva díly a já jim asi měsíc odmítal uvěřit. Vždyť má ten film tak pěknej konec, říkal jsem jim.

3. Chystám se na ní a těším se. Abrams mi sice Epizodou VII dech nevyrazil, ale rozhodně položil pevné základy pro nadcházející Impérium vrací úder režiséra Riana Johnsona. Jestli mě zklame, tak odjedu na rok meditovat do Tibetu.

4. Nejvíc se těším na Epizodu VIII. V těsném závěsu je sólovka mladého Hana Sola. Poprosím o to cameo Harrisona Forda.

 

RIMSY

1. Nejvýznamnější sci-fi fenomén (omluva trekkies). Původní trilogie nenechala ve filmové historii kámen na kameni a Lucas se s ní trefil do černého jako málokdo. Pro mě jsou Star Wars zárukou řemeslně kvalitní a upřímně zábavné sci-fi, která má minimální přesah, a proto ho od nich ani nechci. Prostě vesmírná pohádka, která si na nic víc nehraje.

2. Ne. Vážně. Nejspíš jsem v dětství viděl nějakou ze starých epizod v televizi, ale to si jen tak domýšlím. Fakt nevím.

3. Určitě. Očekávám nejlepší díl nové trilogie, a to z jednoduchého důvodu – může se stát cokoli. Johnson má před sebou otevřený prostor a rozehrané postavy, které může využít v podstatě libovolně. Věřím, že to nepokazí, připraví starwarsovsky kvalitní zábavu a dovolí si i nějaký ten nečekaný zvrat, jak už to ty prostřední epizody umějí.

4. Vlastně se těším na obě velké epizody i origin Hana Sola. U osmičky a devítky věřím, že dostanu přesně to, co čekám, což mi úplně stačí. Doufám, že Solova sólovka bude tak trochu deadpoolovsky frajerská a ukáže mladého pašeráka v nekompromisním mixu drsnosti a humoru. Naplnit moje představy se asi nepovede, tak odvážní tvůrci nebudou, ale hlavně ať to není další opatrná přízemnost ve stylu Darebáka Jedna…

 

A jak byste na tyhle čtyři otázky odpověděli vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace