Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Vetřelec: Covenant


ikona
Mr. Hlad
alienprometheusprvní dojmyridley scott
Skupina kolonistů vs. nejnebezpečnější potvory vesmíru. Vetřelec se vrací a s ním i jeho tvůrce. Jak to dopadlo?  

Vetřelčí sága se řadí mezi klasiku a před pár lety jsme s velkým očekáváním vyhlíželi Promethea. Nakonec z toho vylezl hezký, ale zmatený a poměrně hloupý film, který svým předchůdcům nedělal zrovna dobrou pověst. Ridley Scott to teď zkouší znovu a jeho Vetřelec: Covenant měl jít víc ve stopách původních filmů a sliboval pořádnou hororovou podívanou. Jak to dopadlo?

Jak to vidí Cival:
Lidi nadšený z Promethea blahem zešílí. Na druhou stranu žádnýho člověka, kterej by byl nadšenej z Promethea, osobně neznám. Frčí si na něm asi zjevně jen Ridley Scott, jenž si na sklonku kariéry může točit o všem, bohužel se ale rozhodl pídit po podstatě naší existence a ohledávat zázraky zrození... a bohužel tak dělá zrovna skrze vetřelčí sérii. Na ní přitom lidé milovali přesný opak než velké filozofické úvahy - právě tu zemitost, děsivost, buď syrová akční jatka, nebo hororové peklo s bubákem ve strašidelném domě uprostřed vesmíru, kde vám poldové nepíchnou. Ridley Scott pohříchu nechápe sílu látky, kterou stvořil.

 

A tak se zase noříme do podivné filozofující sci-fi, která je často banální, povrchní a strašně nelogická z hlediska chování astronautů, zároveň je ale řemeslně velmi silná a místy co do krvavosti a sexuálních podtextů slušně oplzlá. Problémem tak nejsou jatka, ale spíš ansámbl plný nevýrazných postav, který zlotřilý Fassy masakruje v jedné z nejméně pochopitelných úloh své kariéry. Nebaví mě ten koncept, nebaví mě tyhle dva filmy a irituje mě, že někdo przní Vetřelce zrovna tímhle směrem, že jsme si za dva Promethey poctivého vetřelčího masakru skoro neužili a místo toho se tu mění různí xenomorfové a licituje se s podivnostmi o stvoření života a světa. Nový Vetřelec není špatný film, Ridley u něj ale strašně plýtvá potenciálem látky i svým vlastním kreativním časem.

Jak to vidí Mr. Hlad:
Tak takhle fakt ne. Ridley Scott nenatočil dalšího Vetřelce, ale dalšího Promethea. A to, co nefungovalo v prvním, tu nefunguje pořád a možná ještě víc. Hrdinové jsou ještě tupější, půlka z nich je tu prakticky jen kvůli tomu, aby umřela a o tom, že by měli osobnost, se mluvit fakt nedá. Katherine Waterston je navíc naprosto unylá a nenápaditá hrdinka. A bohužel Ridley nechává celou tuhle nudnou partu blábolit, čuchat k věcem na neznámé planetě, ztrácet se, rozdělovat se a umírat tak nedůstojným způsobem, že slovo „klišé“ to snad ani nevystihuje. Scott se pořád pokouší o film s přesahem. Filozofickým, náboženským a myšlenkovým, ale opět je to celé přinejlepším nudné a obvykle směšné, stejně jako záporák David. Jako horor to nefunguje. Ani moc nechce a celé mi to připadalo jako film, ve kterém se Vetřelci objevují víceméně jen proto, že se to nesmí jmenovat Prometheus 2. To, co máte u Vetřelce rádi, tady nedostanete. Senilní Scott jde totiž hlavou proti zdi a nejspíš se rozhodl, že svou ságu Prometheus dovypráví navzdory tomu, že o to vlastně asi nikdo nestojí. 

 

Jak to vidí KarelR:
Kdybyste o tom náhodou pochybovali: Nový Vetřelec je převlečená dvojka Promethea se všemi klady i zápory. Jaké jsou ty klady? Scottovsky opulentní scenérie a Fassbenderův David, který mě svojí vyndaností prostě bavil a fandil jsem mu od začátku do konce. A co zápory? No… v podstatě všechno ostatní. Covenant je přesně tak pitomý jako Prometheus a má i podobně nezáživné hrdiny, jimž (možná s výjimkou Dannyho McBridea) přejete akorát co nejkreativnější a nejděsivější konec. Asi není potřeba zdůrazňovat, že se tu ani jednoho moc nedostává. Scott sice rozjíždí solidní krvavé lázně, postavy do nich ale lezou tak idiotsky, že nehrozí ani napětí, ani nadšení z toho, že starý dobrý xenomorf (respektive jeho předchůdce) řádí jako pominutý. Další díl bych si klidně odpustil. Už kvůli úplnému konci, který se mi (navzdory tolika scenáristickým failům) vlastně docela líbil.

Jak to vidí Rimsy:
Tolik avizovaný horor to moc není. Spíše se připravte na nepřiznanou dvojku Promethea s pár nechutnými momenty, jež dají zavzpomínat na jedničku. Scott zůstává jménu svému i celé značky dost dlužen, a oproti prvním čtyřem dílům je tohle pokračování určitě nejslabší. Přesto však pro mě některé momenty fungovaly o poznání více než před pěti lety u Promethea. Ridley se pouští i do drsnější akce a některá je opravdu brutální. Jenže to je tak všechno. Postavy jsou nesympatické, tupé (proč proboha manželské páry?!), xenomorfové nad rámec prvoplánových jatek nevyužití a celý příběh vlastně nepřekvapí nikoho, kdo si ještě pamatuje Promethea. Takže jako slušná akční sci-fi by Covenant možná obstál, ale nároky jsou (po právu) vyšší. Nelámu nad Scottem hůl, ale kdyby nechal alienovský vesmír už na pokoji, nezlobil bych se.

 

Jak to vidí Imf: 
Ridley sám sobě hrobníkem aneb Darwinovy ceny: The Movie. Demence posádky vás bude drásat ještě dvakrát tolik, co v Prometheovi, částečně i proto, že během hodinové expozice, kdy se nic neděje, si stihnete všimnout, že postavy jsou nejen hloupé, ale vlastně i dost nesympatické. Co Ridley Scott neuplácal z předchozích vetřelčích klišé (drsňačka á la Ripley ze dvojky, hláškující pilot, vetřelčí... ehm... vetřelci), to si půjčuje z klasického umění a literatury, což znamená, že pokud nejste a) čerstvý absolvent humanitních studií, b) android, budete se chtít většinu času knokautovat prudkým nárazem na držáček nápojů. Rádoby chytré cinty o zrození a stvořiteli jsou konfrontovány s neuvěřitelně naivními a často až sebevražednými pokusy posádky ukončit stopáž dříve, než je nutné. Bohužel se jim to nějakou záhadou nedaří a dostaneme se přes dvě hodiny. Vetřelčí sága tak v tomhle pokračování Promethea (proč si něco nalhávat) letí z okna a zůstává jen hořká pachuť tvůrčí neschopnosti poznat, že sál je třeba opustit, když publikum tleská a nikoliv bučí.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (82)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace