Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rychle a zběsile 8 rekordní! Zdolalo i Star Wars a Jurský svět!


ikona
Cival
dwayne johnsonjason stathamrychle a zběsilerychle a zběsile 8tržbyvin diesel
Vin Diesel se nemá čeho bát. I bez Paula Walkera totiž jeho parta nezvedených řidičů parádně řádí a těší se obrovské přízni diváků. Rekordní přízni! 

Rychle a zběsile v Americe zpomalilo. Už dopředu bylo jasné, že tady se masakrální tažení sedmičky opakovat nebude – a není se co divit, protože Paul Walker podruhé neumře a jeho dojemná rozlučka tudíž napodruhé lákat davy slzících diváků nemůže. Tenhle srdcervoucí podtext studio Universal zvládlo s pomocí Vina Diesela vytěžit u sedmičky na maximum, takže teď se série musela trochu pokorněji vrátit tam, kam patří.

Jenže i tady lze předvádět ohromující obchodní kousky. Mocné výnosy z prvního amerického víkendu studio spočítalo přesně na sto milionů dolarů, což je cifra krásná, ale dost možná je o těch pár melounů vyhnaná nahoru, aby mohl být otvírák devíticiferný. 

 

Je to sice citelný pokles oproti minule (to padlo 147 melounů), ale uvážíme-li, že jde o osmý díl vysokooktanové ságy s polodementními zápletkami, jejíž styl se logicky už docela okoukává, je kondice téhle značky pořád obdivuhodná. Zámořské tržby se budou tlačit ke čtvrtmiliardě a osmička se tak utká se šestkou o stříbrnou medaili v rámci série.

TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE RYCHLE A ZBĚSILE

Universal ale může jásat hlavně při pohledu na globální zisky, které jsou prostě kolosální. Studio v tomhle směru dělá marketingově maximum, obíhá vytrvale celý svět, jak v příbězích, tak v castingu (hádám, že do devítky nastoupí pár Asiatů), tak i v rámci propagace frančízy samotné… a nese to svoje ovoce! Celosvětový atak kin se náramně vyplatil, protože Rychle a zběsile 8 hlásí už po prvním víkendu půl miliardy, přesně 532 milionů dolarů, což je nový absolutní rekord!

 

Maximum doteď držely sedmé Star Wars s 528 miliony (a těsně předtím Jurský svět s 524), a i když bych se i tady malinko bál, že jde o lehoulince přestřelený výpočet, který má Universalu přinést další mediální pozornost, půlmiliarda je na rozjezd prostě fantastická. Filmu se vede dobře prakticky na všech trzích, šílených je ale hlavně 190 mega z Číny – v tomhle sprintu za miliardou jde o rozhodující doping.

Diesel, Rock, Statham a spol. tak můžou dál čile a v klidu vymýšlet, jaké blbiny do nás nafutrují v devítce a desítce. My jim u toho budeme nepokrytě fandit, protože osmička se v rámci své popcornové škatulky náramně povedla. A svoje blockbusterové dolary si rozhodně zaslouží. Takže klobouk dolů a pedál dál až na podlaze.

 

Jinak úspěšný animák Mimi šéf si pod koly rychlých aut musí připadat jako chuďas. Přitom dalších 15 milionů ho vytlačilo na sympatických 116 mega z Ameriky a skoro už čtvrtmiliardu celosvětově. Foxové můžou být v klidu a čekat na další přísun chechtáků.

V Americe už konečně trochu brzdí Kráska a zvíře, které na bronz stačilo dalších 13 melounů. Doma nová verze animované klasiky napočítala už neskutečných 454 milionů, sny o půlmiliardě ze zámoří ovšem bude muset Disney nejspíš zaplašit. Těsně, ale přece. Nikoho ze studia to ale trápit nebude, protože globální výnosy jsou kolosální – viz článek o miliardovém triumfu – a čistě z obchodního hlediska nastoupený směr geniálně produktivní. A Emma Watson má teď na stole nepochybně desítky náramných nabídek.

Mimochodem, Kráska nejspíš způsobila symbolické předání žezla pro nejžádanější herečku současnosti mezi Scarlett Johansson a právě odrostlou Hermionou. Star-power Emmy Watson bude muset Hollywood ještě pořádně otestovat, že má ale Scarlett to nejlepší za sebou a hlavní role v blockbusterech k ní kdovíjak nepoletí, naznačuje fakt, že Ghost in the Shell už vypadl z první desítky žebříčku a globálně přepočítává jen 152 milionů dolarů…

 

Šmoulové na čtvrtém místě jsou slušným fiaskem a je celkem zřejmé, že Sony ty modré šášuly pár let vpustí v Americe leda na video. Rozčarování ze zámořských 24 milionů trochu zmírňuje zbytek světa, ale i průběžných 95 milionů celosvětově je pořád bídných.

Slabé mi přijdou i výnosy pro důchodcovskou komedii Going in Style, protože z průběžných 23 milionů se Caine, Arkin a Freeman nedohrabou ani ke čtyřicítce. U nás má Loupež ve velkém stylu premiéru ve čtvrtek.

Na pátém fleku je dojemné drama Gifted s Chrisem „Kapitánem Amerikou“ Evansem. I z pouhých jedenácti stovek kin jsou tři vytěžené miliony nic moc - osobně bych tyhle usedlé hluboce lidské příběhy do kin ani nevpouštěl, pokud zrovna nemají oscarové kvality a parametry. Což tenhle průměrně hodnocený doják zjevně fakt nemá…

 

Do desítky se vešel ještě fenomenální horor Uteč, který pět milionů z rozpočtu přetavil už ve 167 mega jen z Ameriky, i filmový restart Power Rangers, jemuž strašně rychle došla šťáva a s globálními 128 miliony propadl.

Devátá je po všech stránkách nevýrazná náboženská verbovačka The Case for Christ a za ní řve mocný Kong, jehož 552 milionů mě těší z hlediska budovaného monstruniverza, ale filmu samotnému bych je úředně odebral.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se do kin chystá přírodopisný dokument Born in China, sci-fi horor Phoenix Forgotten a erotický thriller Unforgettable. Takový volný víkend před blížící se letní smrští…

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace