Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Ghost in the Shell


ikona
KarelR
ghost in the shellprvní dojmyscarlett johansson
Jak se nám líbila akční sci-fi s robotickou Scarlett Johansson? 

Od Ghost in the Shell má kupa lidí různá očekávání (hlavně v závilosti na tom, jaký mají vztah k předloze), my jsme se modlili hlavně za povedenou akční sci-fi. Co jsme nakonec dostali?

 

Jak to vidí imf

Ano, je to instantní kaše a nikoliv poctivé domácí jídlo od (japonské) babičky. Já se ale vlastně na tu Scarlett skoro až těšil - po letech odkládání a strašení s touhle adaptací jaksi vyprchalo to úvodní naštvání i následné zoufalství. Jeho místo zabrala naděje, že z geniální předlohy dovede Rupert Sanders citlivě a opatrně vyždímat alespoň ne úplně hloupou variaci na košatou mangu i následný film, seriál apod. A Sanders svým způsobem uspěl, protože servíruje neurážející řemeslo a rádoby rychlokurz nemastným-neslaným cyberpunkem. Místo úchvatných scén najdete jenom ty líbivé, místo filozofických hloubek dostanete jen tradiční dějovou kostru, která působí jako opatrný rozjezd do frančízy, nebo ještě spíš chystaného seriálu. Jenže i v televizním rajónu se dnes s roboty zachází komplexněji (Westworld) a neónové barvičky a trocha hi-tech gadgetů bohužel nedělají z Ghost in the Shell ani neo-noir, ani hardcore sci-fi. Tahle instantní kaše tedy neurazí, možná bude dokonce chutnat těm, kteří na podobné "pásové" výrobě vyrůstali. A když člověk vezme v úvahu, co všechno byl Hollywood schopen z japonských zdrojů opsat a vyprodukovat v devadesátkách, možná bychom producenty měli za tuhle bramborovou medaili vlastně poplácat po zádech.

 

Jak to vidí Cival

Dopadlo to trochu líp, než jsem čekal, ale pořád žádná hitparáda. Ale aspoň zmlknou všichni chytráci, kteří se strefovali do Matrixu za to, že vykrádá Ghost in the Shell - protože zjevně i když tuhle klasiku můžete vykrást komplet a obšlehnout, nemusíte se Matrixu ani přiblížit. A to po všech stránkách: Scarlett na to herecky nemá a její pózičky jsou křečovité, akce je rutinní a peníze sice jsou vidět, ale do futuristické metropole vás plnohodnotně nepřenesou, pořád je to až příliš umělý svět. A příběh se bohužel neopírá o nějaké progresivní cyberpunkové vize, ale je vlastně docela tuctovou a oldschoolovou story o jedné polorobotce. Fajn řemeslo, nic víc.

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Počítám, že hardcore fandové předlohy budou dost mrmlat a milovníci sci-fi taky nadšení úplně nebudou, ale že by Ghost in the Shell byl propadák, to říct nemůžu. Za dobrý film bych ho však nepovažoval ani omylem. Vypadá to skvěle, průjezdy městem plným obřích hologramů jsou nádherné, hodně se tu vyřádili i maskéři a výprava celkově je asi tím hlavním důvodem, proč vyrazit do kina. Jinak je to bohužel slabší. Scarlett Johansson většinu času divně čumí a tváří se hrozně vážně a o nějakém velkém sex-appealu nebo šarmu se tu mluvit nedá. I akce je spíš průměrná než zajímavá, a i když neurazí, nějak si pár hodin po projekci nevybavím žádnou scénu, kterou bych chtěl vidět znovu. Hlavní problém je ovšem v zoufale průhledné a nezajímavé zápletce, která je béčková a předvídatelná až hanba. Celkově tu máme vizuálně hodně atraktivní svět, ve kterém se však pohybují vcelku nudní hrdinové, dělají nepříliš zábavné věci a vy budete vždycky vědět čtvrt hodiny předem, co se bude dít dál. Nenudil jsem se, ale podruhé bych na to nešel ani omylem.

 

Jak to vidí Rimsy

Po nakonec trochu nejisté trailerové kampani nebyla velká očekávání na místě, ale stále jsem věřil, že z toho může vzejít něco zábavného. Něco, co se bude odchylovat od standardního proudu komiksovek či bezkrevných sci-fi pro děti. Anebo že aspoň Scarlett bude zatraceně sexy. No a nakonec jsem zdaleka nejzklamanější, na Ghost in the Shell totiž nic zajímavého není. Tuctový, předvídatelný, klišoidní, nudný a přitom tuze zdlouhavý příběh je protknut nenápaditou akcí a podivnými nelogičnostmi. Scarlett si celý film vystačí s jedním zachmuřeným výrazem, a ačkoli jsem to považoval skoro za nemožné, má tu téměř nulový sex-appeal. Sanders je packal, Takeši Kitano nevyužitý a Pilou Asbaek sice frajer, ale půlku filmu vypadá jak blbec. Ach jo, velké zklamání!

 

Jak to vidí KarelR

Animák jsem neviděl, takže po mě srovnávání nechtějte, možná proto mě ale Ghost in the Shell bavil. Jako futuristická detektivka totiž funguje celkem bez problému, a i když tu není nic, co by film vyhnalo na úroveň Blade Runnera nebo Matrixu, nuda v kině nehrozí. Kupodivu to není díky akci, která je od začátku do konce jen solidním hollywoodským standardem. Spíš mě bavilo Scarlettino pátrání po vlastní minulosti a hlavně její parťák Batou, který zvládá být cool s bouchačkou i bez ní. Jak asi tušíte, celý svět s umělými vylepšeními a pochybnou robokorporací už dnes nikoho nevytrhne. Rupert Sanders do něj ale vetknul dost snahy a žánrových libůstek na to, aby vás nejvíc trápil podivný whitewashing hlavní hrdinky.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace