Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kong ovládl pokladny, Logan a Uteč ale dál válí


ikona
Cival
king kongkonglogantržbywovlerine
Jak zatočila přerostlá opice s Wolviem? 

Velkej opičák se ještě pořád neokoukal. Plátna si podmanil už před osmdesáti lety, neobjevoval se na nich ale tak často, aby přestal být opravdu vééélikánskou atrakcí, takže každá jeho nová navštívenka vzbudí spoustu zájmu. Warneři by teď monstrózního chlupáče rádi ukazovali mnohem častěji v rámci budovaného univerza s obřími příšerami a prďáckou Godzillou. V roce 2020 se mají tihle titáni porvat a nejspíš i spřátelit – a po tomhle víkendu už víme, že obchodnímu úspěchu jejich rande nic nebrání.

Po kasovní trefě s restartovanou Godzillou a po nakročení vstříc druhému dílu s touhle ještěrkou se totiž komerčně prosadil i Kong: Ostrov lebek. Jeho start za 61 milionů dolarů sice je o třetinu pod Godzillou, pořád ale překonává odhady a předpoklady studia i expertů před premiérou.

Kong má určitě nevýhodu v tom, že v jiných letech prázdný březnový termín je najednou plný parádních hitovek, i tak by se ale měl odpíchnout k víc jak 150 milionům jen z Ameriky. A to se cení. V Americe ho recenzenti podpořili jen opatrně, divácké ohlasy jsou taky akorát lehce nadprůměrné, ale ekonomicky určitě neuškodí.

TRŽBY FILMŮ S KING KONGEM

A jelikož na tyhle obludky dobře slyší i ve zbytku světa, bude finanční doping nejen z Asie rozhodně vydatnější, než kolik obnáší aktuálně přisypaných 81 mega. Pohled na průběžných 142 milionů po premiérovém víkendu nicméně může Warnery naprosto uklidňovat a nechat je v klidu pracovat na dalších monstrjízdách.

 

Ani jinde ovšem smutek nehrozí. Konkurenční studio Fox musí pohled na výnosy Logana dostávat přímo do euforie. A nutit je rychle přemýšlet o dalších eRkových comicsech, které by nasytily krvelačné/hláškolačné diváky i po uvedení Deadpoola 2.

TRŽBY FILMŮ HUGH JACKMANA

Loganův propad o 57% sice není vyloženě nízký, ale po parádním otvíráku z minulého týdne a při silné konkurenci (za týden to nebude o moc lepší) je dalších 37 mega pro Wolverina velmi fajn.

TRŽBY FILMŮ S X-MENY

 

Americký mezisoučet je totiž po pouhých deseti dnech promítání na luxusních 152 milionech, což by se u nepřístupné comicsárny zdálo ještě před pár měsíci jako částka zcela nedosažitelná – minulý Wolverine nastřádal v zámoří za celou svou pouť americkými kiny 132 melounů, u Logana tedy vidíme parádní upgrade a zasloužené slízávání dolarové smetany u výborného a řízného blockbusteru.

Platí to i v globálním měřítku, protože 373 milionů jedničky a 414 dvojky zvládl teď Wolvie překonat už po dvou víkendech, když aktuálně hlásí 438 mega! Náramná práce a zasloužená odměna pro všechny zúčastněné!

 

Naprostým fenoménem se pak definitivně stává hororový debut Jordana Peela Uteč, jenž si i o třetím víkendu připsal víc jak dvacet milionů, přesně 21, a to znovu při pouze čtvrtinových poklesech! Žánrovka s kousavým společenským rozměrem o utlačovaných i mizejících černoších má na RottenTomatoes pořád neskutečných 99% pozitivních recenzí, takže i když divácké ratingy nejsou úplně vysoké (že by protestní hlasy bílé síly?), šeptanda funguje parádně.

Universal trefil neskutečné terno, protože film za necelých pět milionů jich nastřádal už 111! A pojede suverénně dál – tady je nakročeno na víc jak 170 milionů jen z Ameriky! Neskutečná šleha. Ano, chtěl bych být u tohohle projektu investorem a akcionářem u distributora… Jordan Peele se o další režijní šance fakt bát nemusí, protože finanční bilanci má skoro cameronovskou.

 

Další novinky se nekonaly, takže na následujících místech nic moc nepřekvapí. Snad zarazí jen výdrž bohabojného dráma The Shack, z jehož traileru jsem se málem pozvracel v newyorském biografu. Sladkobolná křesťanská agitka úspěšně ždíme slzy z dalších diváků, což se projevuje na pouze třetinovém poklesu výnosů a připočtení dalších deseti melounů. Aktuálně jich je 32, celkový účet ale bude klidně dvojnásobný. Sam Worthington se může radovat, že jeho kariéra neskončí dlouhé roky před Avatarem 2, Octavia Spencer má pak ve filmografii další úspěšný doják.

Pátý se drží Lego Batman, který sice splnil předpoklady v Americe, kde si započetl už 159 milionů, jen něco přes stovku ze zbytku světa ale není kdovíjak úžasná bilance. Pořád ovšem tyhle kostičkové veselohry musí dávat Warnerům i Legu jasný smysl.

 

Po třech milionech si připsaly tři projekty úplně odlišné průraznosti: Teenagerská romance Before I Fall je těžkým fiaskem, i když adaptuje bestseller Chvíle před koncem, retro Skrytá čísla zámořským megahitem, který se protlačil už na 162 mega, a John Wick 2 parádní nadějí pro čistokrevnou akci. První díl si vystřílel v Americe 43 míčů, dvojka je už na 87. Luxus!

Desítku uzavírá kolosálně úspěšný La La Land (416 mega celosvětově) a stále velmi profitabilních 50 odstínů temnoty (368 milionů). Škoda že jakési pokračování uvidíme jen u druhé zmíněné srágory, zatímco muzikálový žánr bude dál mrtvý.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se předvede hraná verze legendární fantasy Kráska a netvor (moviezoňácké první dojmy zde), které náš analytik TedGeorge předpovídal miliardu spíš než Pirátům z Karibiku 5 a já se mu za to vysmál (Sparrowa totiž nikdy nepodceňovat, ten je mocnější, než by se nám líbilo). Tak už se těším na první část budoucího rozsouzení… V kinech se objeví i hororový The Belko Experiment a britská dvojka Trainspottingu.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (12)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace