Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Před Loganem kraloval horor Uteč! Vydělá sto milionů?


ikona
imf
50 odstínů šedi50 shades of greybatmanjohn wicklegolego batmantržbyuteč
To jste určitě nečekali. A teď nemluvím o tom, že boxoffice report vychází ve čtvrtek. 

Tohle zpoždění tradičního reportu mne samozřejmě staví do blbé situace, protože vám budu vykládat o filmu, který nikdo ještě minimálně měsíc a půl neuvidí, zatímco na střechách už si vrabci štěbetají o tom, kolik asi vydělá Logan. Ale přesto to pojďme zkusit, protože horůrek Get Out (u nás poběží jako Uteč) je přesně tím jarním překvapením, na které se vyplatí nezapomenout. Zazářil už na Sundance, stejně jako další premiéra nadcházejícího týdne - teenagerská verze Na hromnice o den více s názvem Before I Fall, ale nikdo nečekal, že by mohl odnést z kin přes třicet milionů a udržet na Rotten Tomatoes 100% hodnocení. A vysoké tržby tu nejsou proto, že by šlo o dalšího Tylera Perryho, který natáčí filmy pro specifické a velmi věrné publikum. Jordan Peele, polovina komediálního dua Key & Peele, si dělá z rasových klišé a předsudků legraci, a pokud jste žili pár let na jiné planetě, doporučuji tohle duo vygooglit. Najdete řadu velmi břitkých a vtipných scének, které vás donutí do kina vyrazit.

 

Pro Peelea je to zasloužený úspěch, protože se konečně vrátil ke svému kopytu. Spolu s Keyem loni napsali a natočili parodii na akční filmy jménem Keanu, která si tak trochu utahovala z Johna Wicka. Hlavní roli totiž kromě obou výtečníků hrálo unesené koťátko. Nezvládnutý marketing a bezbřehé doufání v obecnou posedlost (nejen internetového) publika koťátky vyústily v komerční propadák. S Uteč si však Peele zjevně spraví chuť a zámořské ohlasy nás na tenhle horor s mnoha "černobílými" twisty hodně nalákaly. Ano, tematicky to bude mít v Evropě a Asii těžké, takže jde o případ, kdy snímek vydělá většinu peněz doma v USA. Při rozpočtu 4,5 milionu ale už teď jde o výdělečný podnik, který Peelea nakopne k dalším projektům. A o to jde u podobných překvápek především.

LEGO Batman si ve třetím týdnu připsal hezkých 19,2 milionu a celkem má už 230 míčů. Evropa startuje trochu pomaleji, ale tohle bude trvalka, která odkvétá pomaleji a vzhledem k osmdesátimilionovému rozpočtu můžeme v budoucnu čekat i ždímačku dalších úspěšných tváří. Lego frančíza prostě frčí. A daří se i Johnu Wickovi, který si vystřílel s 9,4 miliony třetí pozici a globálně má 120 milionů. Ještě pár takových terčů a dočkáme se té trojky hodně rychle. Je to potřeba, protože nikdo nemládne, a tyhle trilogie je vždycky vhodné rychle uzavírat, dokud je železo žhavé. Snad se tentokrát můžeme těšit na pořádná camea!

 

Velká čínská zeď šla v Americe s notným zpožděním oproti zbytku světa a Matt Damon si užil grilování nejen na Oscarech, ale i v kinosálech. Všichni tak nějak tušíme, že USA nebyl hlavním trhem producentů, ale fantasy mišmaš přesto padá rychleji než namydlený kámen. Taktika ovšem zafunguje, stopadesátimilionový snímek má z Asie a přilehlých teritorií víc než čtvrt miliardy a další určitě ještě přihodí. Stejně tak "funguje" i Padesát odstínů temnoty. V USA slabší start i pokrok než v případě jedničky, ale stejně už jsme za třísetmilionovou hranicí - ženy mají práh bolesti posunutý dál než teenageři, takže se dá očekávat, že tahle série bude krvácet (eh) pomaleji než ostatní. Dokud nebude mít Jamie Dornan do čeho píchnout (EH)... míněno do něčeho lepšího (...), asi budeme odsouzeni tohle martyrium každé dva roky opakovat.

Pak tady máme Na férovku, pane učiteli, které v druhém týdnu padá na předvídatelných 6,5 milionu dolarů. Kdyby měl oficiální americký název podobný zvuk jako ten český, možná by to dopadlo líp, ale formulka Ice Cube + libovolný běloch v lehké váze, už asi nefunguje tak dobře jako dřív. Kdo by to tušil? Zbytek top tenu je s výjimkou dychtivě bojujícího Shyamalana vytapetován oscarovkami, které si užily mírný vzestup díky víkendovému předávání. Skrytá čísla vs. La La Land pak nádherně ukazují omezený dosah vítězného Uteč. V Americe mají Skrytá čísla mírně navrch (jistě za to mohou i zlevněná představení pro školy, ale budiž), ovšem mimo Státy je situace přesně opačná - Skrytá čísla mají pár milionů, La La Land naopak stovky.

 

Vzpomenout bychom měli ještě na Psa ro(c)ku, který debutoval ostudně na jedenáctém místě s 3,5 miliony a především třináctou pozici a snímek Collide s 1,5 milionem z 2000+ kin. O co jde? Generickou žánrovku, ve které hrají Anthony Hopkins, Ben Kingsley nebo Felicity Jones. Ale jména a hvězdné filmografie dneska už nic neznamenají, takže zúčastnění mohou doufat, že se na šestý nejhorší otvírák historie (co do širokého nasazení nad 2000 kin) rychle zapomene.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Logan, o kterém se teď zase konečně můžeme bavit, má naopak našlápnuto na první velký otvírák sezóny. Studio očekává 65 milionů z amerických kin a dalších 105 milionů ze světa. My bychom možná byli ještě optimističtější, ale takoví už fanboyové bývají. Kolik tipujete vy a kdypak vyrazíte do kina?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (21)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace