Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Warcraft: První střet


ikona
Mr. Hlad
první dojmywarcraft
Jak se povedla ambiciózní adaptace herní legendy, na kterou se fanoušci těšili několik let?  

Z Warcraftu (tučná galerie ZDE) jsme byli dost nervózní, proč to nepřiznat. Na jedné straně byla velká značka se spoustou fanoušků, dobrý režisér a fakt, že na celý projekt dohlíželi sami tvůrci předlohy. Zároveň je ale potřeba říct, že trailery nebyly úplně přesvědčivé, zákulisní info naznačovalo, že se nám tu rozhodně neklube nový Pán prstenů a první reakce zahraničních kritiků také nebyly nadšené. Jak to dopadlo?

 

Jak to vidí Cival:
Tak tohle jsem nečekal! Filmový Warcraft mě moc potěšil a už teď se těším na dvojku, která může zajímavé postavy a slušně rozjetý válečný příběh posunout o level dál. Rezervy tu nepochybně jsou a ne malé - zejména když jde o trochu infantilní stylizaci a výpravu, matné vedlejší figury a umělost prostředí mají tvůrci co dohánět. Ale celkově vládne spokojenost ze svižného letního blockbusterů, který je monumentální, místy až hyperaktivní, přesto se netopí v digibordelu.

 

Jisté je, že takhle velikášská fantasy tu ještě nebyla. Díky nájezdům orků se to furt řeže a nahání, a přitom má příběh stále náboj. Postavy jsou totiž vesměs plastické, každá z nich si užívá nějaký fajnový osobní moment a pořád jsou ve vývinu jak během jednoho filmu, tak potenciální ságy. Zábavně i uvěřitelně lavírují mezi světlou a temnou stranou Síly, takže rozhodně budou mít co říct i během dalších fantasy bojůvek, u kterých můžete stejně tak často fandit lidem jako orkům. Dobrá práce.

Jak to vidí Rimsy:
Mnohaměsíční otravování Mr. Hlada je konečně u konce. A výsledek (bohužel?) není tak hrozný, abychom se mu mohli vysmívat. Převedení skvělého a propracovaného herního světa na filmové plátno se docela podařilo, přestože do příběhových zkratek a drobných nelogičností by šlo rýpat ještě dlouho. O tom ale Warcraft nikdy nebyl. Hlavní figury lidí i orků jsou fungující a jejich motivace nepůsobí lacině. Akce slušně šlape a vše vypadá mnohem lépe než v trailerech, i když samotný IMAX už udělá hodně. Je super, že film podle hry konečně nedopadl trapně, a tahle frančíza má nakročeno ke smysluplným pokračováním. Bál jsem se, ale palec nakonec míří nahoru!

 

Jak to vidí Mr. Hlad:
Co jsem čekal, to jsem dostal. Lehce nadprůměrnou fantasy, která se snaží být velkolepá a docela jí to jde, ale bohužel padá na hubu kvůli občas vyloženě odpudivé stylizaci (chápu, je to hodně subjektivní), ale hlavně kvůli nevydařenému obsazení dobré poloviny hlavních hrdinů a snaze všechno rychle odvyprávět a posunout dopředu. Díky tomu to občas nedává vůbec smysl, vztahy mezi postavami nefungují tak, jak asi měly a snaha ukázat co nejvíc potvor, míst, měst, kouzel a věcí ničí potenciálně zajímavý příběh, který je nakonec mnohem banálnější, než by mohl být. Fandové budou asi nadšení, ale já jsem dostal jen obyčejnou i když celkem epickou fantasy podívanou, která mě střídavě docela bavila a občas vyloženě lezla na nervy. Na druhou stranu beru, že je to první film a tvůrcům se povedlo rozdat karty tak, že sequel by mohl být celkem zajímavý a klidně si na něj za pár let zajdu. Potřebu vidět znovu První střet ale rozhodně nemám.

SROVNÁNÍ POSTAV A HERCŮ Z WARCRAFTU

 

Jak to vidí KarelR:
Překvapivě kvalitka, vlastně bych si to dal klidně znova. A ještě radši bych viděl pokračování, ačkoliv jednička (díky bohu) nekončí cliffhangerem nebo tolik oblíbeným naznačením, že se vlastně nic nestalo. Naopak je to dost povedená (a jakž takž uzavřená) fantasy, která má možná kostrbatý rozjezd, pár podivných zvratů a hrstku slabších postav, to všechno ale přebíjí oddanou žánrovou vervou. Většina hrdinů je solidně vystavěná a dějí se s nimi nečekané věci, scénář kupodivu není úplně idiotský a hlavně je tu spousta kouzlení a bitkaření, které se vůbec nemá za co stydět. Už po pár minutách jsem si říkal, že tu něco takového docela chybělo. A našlápnuté finále mě v tom jen utvrdilo, takže radím poladit humor, vyhnat elfí cosplayery a hurá na dvojku! 

 

Jak to vidí do_od
Řeknu vám, nejsem z toho vůbec moudrý. Na jedné straně srdcovka v podobě univerza, které miluju a na té druhé film, který se tak moc snaží představit všechno podstatné a ještě k tomu odvyprávět ne zrovna jednoduchý příběh, až mu to téměř láme záda. Přesně tak, je to další BvS, ale kde si Snyder dával na čas, tam Jones zbytečně spěchá a na tom snímku je to hrozně vidět. Být to o hodinku delší, nechat diváky vstřebat ten svět a nasát tu magii okolo, byl bych spokojenější. Něco se ale přece jen povedlo. Orci a všechno s nimi spojené je naprostá fantazie, od druhé Planety opic jsem neviděl lepší triky a vizuální stránka je jak z jiného světa. To, plus fakt, že se Jones držel základních pilířů předlohy, i když to znamenalo poměrně odvážná řešení ve filmu, ale Warcraft výrazně zvedá. Takže kolem a kolem, protože jsem fanoušek a protože po letech čekání je tu konečně adaptace, za kterou se není třeba stydět, mám nakonec vlastně radost. Nedošel jsem k ní lehce, asi mi to ještě chvíli potrvá, než si ten film zamiluji, ale s časem věřím, že to tam najdu. Chci. Musím. 

Recenzi čekejte už brzy.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (75)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace