Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kolik zbytečných sequelů nás čeká v roce 2016?


ikona
KarelR
téma
Natočit pokračování, které budí zvědavost, je vážně kumšt... 

Říct, že se v Hollywoodu točí akorát pokračování, je stejně zcestné jako nadávat na to, že jsou kina plná comicsových adaptací. Lidé věnují pozornost hlavně tomu, co znají, takže je logické, že vědí o dalších dílech populárních filmů a ne o desítkách projektů, které se teprve budou rvát o jejich pozornost. Letos dorazí do českých kinosálů víc než 350 filmů, z toho je comicsových celých sedm (a jen čtyři jsou sequely!). Mnohem zajímavější je ale fakt, že dostaneme kolem třiceti pokračování, z nichž dvě třetiny fascinují jedinou věcí - tím, že se o ně prakticky nikdo neprosil.

 

Nejdřív si ale pojďme říct, které sequely do téhle škatulky nepatří. Osobně jsem v letošních kinopremiérách našel jen 6 kousků, proti nimž se od začátku nedalo nic namítat, a určitě uhodnete, o které jde. Asi nikdo by nezavrhnul třetího Kapitána Ameriku a na papíře byla stejnou jistotou pokračování X-Menů, Star Treku a Muže z oceli. Tím ale výčet okamžitých "no-brainer" sequelů paradoxně končí a mezi těmi nadějnými a vítanými zbývají jen dva velké comebacky - Den nezávislosti: Nový útok a Jason Bourne.

Kdo by nechtěl vidět návrat emzáků s hláškujícím Jeffem Goldblumem a další akční nářez s Mattem Damonem? Jistě, oba tyhle filmy jsou trochu chatrně vynucené a není stoprocentně jisté, že na ně současné publikum uslyší. Pořád nad nimi ale nejde mávnout rukou podobně jako nad zbytkem sequelových premiér.

 

Která pokračování ještě celkem dávají smysl? Dvojky Želv Ninja, V zajetí démonů a Jacka Reachera možná nezní úplně nutně, vlastně by ale neměly nikomu uškodit. To samé platí pro pátý Underworld, který frčí na jakés takés setrvačnosti, tady už se ale přehoupáváme k temné straně Síly. Trojku Kung Fu Pandy, čtyřku Alvina a chipmunků a pětku Doby ledové ocení maximálně drobotina, které stačí ke štěstí tradiční "je to barevné a hýbe se to." O něco dospělejší publikum pak vypne mozek o druhé Alenky v říši divů a posléze se o něj bude bát u nebezpečně přechytralého Inferna. Jistě, netočit sequel miliardové fantasy a další langdonovku by bylo bláznovství. Na obou projektech je ale nadmíru čitelné, že v nich více či méně známé tváře hlavně vydělávají na nájem.

Že vám všechna výše zmíněná pokračování přijdou v klidu ospravedlnitelná? Nebojte se, to výživné teprve přijde. Letošek totiž nabídne (nebo už nabídl) 6 sequelů, bez kterých bychom se stoprocentně obešli, a 6 návratů populárních hrdinů, které rozhodně nekřičí "bude to stejně super jako kdysi!" O čem přesně je řeč? V kategorii číslo jedna se skví Pád Londýna, Lovec: Zimní válka, Sousedi 2, Podfukáři 2, Mechanik zabiják 2 a Ouija 2. Ano, první díly byly (až na Ouiju) fajn a samozřejmě chápeme radost z vysokých tržeb. Nalít tyhle prachy do (z prstu vycucaných) dvojek ale vypadá jako nebezpečné rozhodnutí, které se obvykle nevyplácí.

 

Jak jste si určitě všimli, pokračování Lovce to ukázkově slízlo s obou stran. Butlerův výlet do Londýna ale drží nad vodou téměř dvousetmilionové tržby, takže má zbytek startovního pole naději, že se z těchhle nevýrazných comebacků vyklubou další tiché hity. I když... spíš asi ne.

No a co kategorie číslo dvě? V té je to krapet osobní, podtaktované kříšení klasik a skoroklasik totiž málokdy končí nadšením. Mojí velkou řeckou svatbu 2 a Zoolandera 2 už máme za sebou a veskrze to bolelo tvůrce i diváky. V blízké budoucnosti se potom skrývají Návštěvníci 3, Santa je úchyl 2, Dítě Bridget Jonesové a pixarovka Hledá se Dory, jež spojuje jiskřička naděje, rychle uhašená jménem režiséra nebo dosavadním vyzněním. Dopadnou tyhle testy oblíbenosti dobře? Nemo s Marlinem se nemají čeho bát a Bridget asi také nečeká absolutní divácký nezájem. Těžko ale najdete někoho, kdo se klepe nedočkavostí a nevyhlíží jen snesitelné reminiscence.

 

Je letos pokračování neobvykle mnoho? Až tak daleko bych nešel, rozhodně tu ale máme nadměrnou dávku dvojek (případně trojek a dál), jež jsou od začátku děsně nevýrazným vařením vody. Diváci už si dávno zvykli na to, že je Hollywood posedlý značkami, a letošek je zářným důkazem politiky, která sebemenší úspěch okamžitě mění v další díl. Tenhle bezmyšlenkovitý trend ale bolí a čas od času je prostě potřeba nad ním zakroutit hlavou. I když technicky vzato zabírá jen titěrnou desetinu roční produkce...

Které letošní sequely vítáte a která vás naopak štvou? Dejte vědět v diskuzi!

---

Vytáhni v hospodě: Jak to vlastně vypadá u nás? Česko si letos dopřálo šesté Básníky a do dalších sequelů se vrhneme až na konci roku, kdy nás čeká pokračování Hodinového manžela a Anděl Páně 2. Asi není potřeba zdůrazňovat, na co se těšíme výrazně víc.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace