Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Cap s Iron Manem drtí konkurenci se stamiliony


ikona
Cival
captain americacaptain america 3captain america: civil wariron manmarvelmarvel:avengerstržby
Jak rychle letí Cap s Železňákem k miliardě? 

Jak trumfnout DC Comics snadno a rychle. Vím, že mi to aspoň někdo omlátí o hlavu, že se zase navážím do Batman v Superman. Další aspekt Snyderova failu – pro studio asi ten nejbolestivější, ekonomický – ale holt znovu obnažil nástup nových Avengerů.

Ti se nám trochu zakuklili do novinky Captain America: Občanská válka. Povedený blockbuster eviduje velmi spokojené recenze a pozitivní reakce diváků, které celkem jasně reflektuje špičkový CinemaScore „A“. Marvel rozhodně nemá problém udržet pásovou výrobu hitů, což potvrzuje americký otvírák za 181 milionů dolarů, který je samozřejmě úplně z jiné dimenze než starty jedničky a dvojky Capa a jen trochu pod úrovní rozjezdů obou Avengers (za 207, resp. 191 mega). Větší role pro Iron Mana a tlačení Downeyho tváře do popředí se rozhodně vyplatily…

Výborně se Capovi vede ve zbytku světa, kde už atakuje půlmiliardu. Aktuálně tak na kontě svítí mohutných 678 milionů dolarů, takže miliarda padne levou zadní. Otázkou tak je, jakou přesně bude mít Občanská válka pozici vedle Iron Mana 3 (1,2 miliardy) a obou Avengerů (1,5 a 1,4 miliardy dolarů). I tváří v tvář spokojeným reakcím je jasné, že Občanská válka nemá punc výjimečné comicsové události, která by si pro sebe ukradla celou letní sezónu, možná o to spokojeněji ale můžou u Marvelů sledovat naskakující čísílka.

TRŽBY MARVELOVEK

Opravdu totiž zhmotnili filmové univerzum, kde se odvíjí další a další díly nekonečného superhrdinského seriálu, a svým fanouškům dávají pořád přesně to, co chtějí. I když se dopředu posouvají jen pozvolna. Mnohem dynamičtější vývoj a pestřejší uchopení látek můžeme i nadále čekat v sólovkách. Avengerovské fláky jedou podle jednoho mustru, ale asi jen blázen by na tom s ohledem na ekonomickou superúspěšnost něco měnil.

Díky týmovkám totiž razantně roste obliba a tedy i tržní hodnota jednotlivých okostýmovaných gerojů. Proslavují se další a další. A tím roste merchandisingová síla marvelovských borců a frajerek na všech frontách. Před Marvelem tak ční hlavně výzva nakopnout naplno nové hrdiny sólovkami Spideyho, Black Panthera a Doctora Strange (plus Wasp) a do sevřeného filmového vesmíru futrovat skrze ně čerstvou energii. No a hlavně najít nějaký svěží prvek, který by mohl punc výjimečnosti vrátit Avengerům samotným, tak aby třetí a čtvrtá týmovka byly znovu událostmi, které otřesou celým byznysem. A ne, fialový šášula Thanos to sám fakt nezvládne.

Nicméně i kdyby se to Marvelům nepovedlo na sto procent, mají jeden zaručený recept na zvednutí nálady: A to podívat se na recenze i výnosy vlajkové lodi konkurenčních DC, Batmana se Supermanem. Jeho průběžných 865 milionů celosvětově hlavu zrovna nezamotá, to spíš rychlost, s jakou tenhle střet ikon prolítl top desítkou, z níž právě definitivně vypadává...

 

Druhou příčku hájí s megaodstupem Kniha džunglí. Divácky vděčná trvalka si zvládla připočíst tentokrát jen 21 milionů, protože superhrdinská jízda zjevně cílí na stejnou „rodinnou“ sortu diváků všech generací a výnosy tak klesly o půlku. Díky čerstvému příspěvku si další výnosný flák distribuovaný Disneym nicméně zapsal už 284 melounů z Ameriky a neskutečných 776 celosvětově.

Husarský kousek se povedl romantice Svátek matek, která před týdnem zklamala osmimilionovým otvírákem. No jo, jenže cukrkandl s Julií Roberts, Jennifer Aniston a Kate Hudson zlákal o víkendu, který uzavírá právě den oslavující naše maminy, víc diváků než minule. Takže místo očekávaného propadu tržby paradoxně povyskočily, a to na milionů devět! Moc takových víkendových úkazů asi letos nezažijeme. Původně se zdálo, že nový kousek od režiséra Pretty Woman neurve za mořem ani 25 milionů, s takovouhle by ale měl jít aspoň přes čtyřicítku…

 

Od čtvrtého místa dál už ale není moc co analyzovat, protože všechny filmy přidávají tři miliony a méně. Bolí to hlavně Lovce, jehož Zimní válku zachraňuje z absolutní žumpy jen zbytek světa. Aktuálních 140 milionů je i tak hořkým zklamáním.

Díru do světa neudělal ani buddy-akčňák o ukradeném koťátku Keanu, to už oba zmíněné snímky trumfuje černošská oddychovka Barbershop: The Next Cut, která potvrzuje, že filmy s Icem Cubem kupodivu neprodělávají.

Vedle animáku Ratchet a Clank a komedie The Boss pak stojí tradičně za pozornost jen megahit Zootropolis, jenž jako nová značka zvládl vyšplhat už na globálních 956 milionů dolarů. Úctyhodná chlupatá prácička pro animák, který je střednědobě nejúspěšnější položkou i v českých kinech.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí překvapit horor The Darkness s Kevinem Baconem a Radhou Mitchell a prosadit se ambiciózní drama Money Monster s Georgem Clooneym a Julií Roberts od režírující Jodie Foster.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace