Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Bohové Egypta


ikona
KarelR
gods of egyptprvní dojmy
Jak se povedla nová fantasy od Alexe Proyase? 

Alexe Proyase máme v redakci celkem rádi. Zaválel Vránou i Smrtihlavem a především blockbusterovou náloží Já, robot, k níž má jeho novinka Bohové Egypta finančně nejblíž. Jak se mu ve starobylém vydařil návrat do popcornové sféry? Kupodivu lépe, než jsme čekali...

 

Jak to vidí Cival

Milé překvapení - alespoň pro diváky, co očekávají totální srágoru. Já se na ní psychicky připravil, a pak byl v IMAXu (ten body vždycky přidává) mile překvapen, že se na mě vyřítila velkolepá fantasy pohádka, co to sice neustála s výtvarnou a trikovou stránkou, ale jinak o vyložený propadák nejde. Alex Proyas se přehnaně rozmáchl a neuvědomil si, že na tolik akčních scén a megalomanských výjevů nemá ani dost trikařů a ani je neumí podat tak, aby často nepůsobily přeplácaně a bez opravdu pompézního efektu. Dech se vám zatají asi jen... jen u copánku Geoffreyho Rushe. Na druhou stranu všechny postavy jsou sympatické a fajn, a to i v dabingu, vtípky fungují spolehlivě a takhle sexy ansámbl slečinek tu nebyl ani nepamatuju (Bohyně lásky je prostě bohyně!). Mezi Butlerem a Coster-Waldauem fungují fighty i špičkování, takže jen velká škoda toho, že se neustále pobíhá pouze před zeleným plátnem, na které tvůrci nalepili digitálně zmatlané kulisy. Samotné vyprávění ale úplně marné není...

 

Jak to vidí Mr. Hlad

Čekal jsem peklo, dostal jsem snesitelný průměr. A především potvrzení, že Alex Proyas zvládne solidně jakoukoliv látku. 140 mega je na filmu vidět, výprava je skutečně opulentní a celé to vypadá mnohem zajímavěji a působí atmosféričtěji než v trailerech, bohužel mizerná kvalita triků zůstává. Potěší i fakt, že Bohové Egypta jsou nakonec spíš pohádka než drsná a seriózně se tvářící fantasy, takže se jim dá odpustit jistá naivita a občasná nelogičnost. Příběh odsýpá překvapivě rychle nejen díky tomu, že se každou chvíli s mění prostředí nebo se objeví nějaká nová a obvykle vydařená potvora, ale i díky sympatickým hrdinům a v rámci možností dobrým hercům. Butlerův záporák je fajn, Waldau je jako hodný bůh, který musí trošku dospět, ještě lepší, a navíc se tu motá pár moc pěkných hereček. Takže nestydím se říct, že jsem se celkem bavil. Nebudu tvrdit, že to je dobrý film, ale jako velkolepý výplach v kině poslouží bez problémů.

 

Jak to vidí Rimsy

Blockbusterové šílenství v nejryzejší podobě. Rozpočet 140 milionů je opravdu vidět, triků a počítačem prohnaných scén je obrovské množství. Dokonce tolik, že řada nelogičností není na první pohled patrná, ale při bližším zamyšlení tam jsou. WTF momentů, které dávají egyptské mytologii i příběhové logice pořádně zabrat, je přehršel. Butler i Coster-Waldau s radostí oprášili své fantasy role, ale moc chemie v tomhle duelu není. Působí vyumělkovaně a až příliš uhlazeně, o osud světa jsem se rozhodně nebál. Spešl role Geoffreyho Rushe v podobě sešlého vládce všehomíra s übercool účesem je pak třešničkou na bizár dortu. Technicky je všechno stylové až běda, ale vlastně se ani nedočkáte dostatku potvor, pastí a efektů, které by nebyly už jinde. Proyasovi bych úspěch přál, ale tahle drahá a nezajímavá pohádka velkou díru do světa udělá těžko.

Recenze by měla dorazit zítra.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace