Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2016: Tutovky a megahity


ikona
Mr. Hlad
léto 2016marvelpixartémawarcraftx-men
Comicsové pecky, velkolepá fantasy, návraty animáků i mimozemský útok. Hollywood se s tím v létě párat nebude 

Jedny Vánoce jsme přežili před pár dny, další nás čekají za půl roku. Ty filmové samozřejmě, na Ježíšek zase dorazí pochopitelně až v prosinci, ale od května do srpna jsou kina narvaná velkými, drahými, hlasitými a agresivními filmy, u kterých se skvěle žere popcorn a vypíná mozek.

 

Ani rok 2016 v tomhle směru nebude výjimkou a my jsme vybrali devítku filmů, které budou nejspíš zářit nejvíc. Neznamená to, že budou nejlepší nebo že bychom se na všechny bezpodmínečně těšili, rozhodně se o nich ale bude mluvit. Comicsy, animáky, velké návraty i riskantní starty nových nefilmových značek. Bude toho hodně. Tak se na to mrknem.  

Captain America: Občanská válka (CZ premiéra: 5. května 2016)
Marvelovskou mašinu jen tak něco nezastaví, dvojka Avengers a Ant-Man se ovšem nesetkali s tak nadšenými reakcemi, jak je tohle studio asi zvyklé. Naštěstí se na nás řítí pokračování zatím nejlepší marvelovky, takže by všechno zase mělo být OK: Captain America: Občanská válka láká na zápletku, v níž si půjdou po krku kámoši a kolegové, kteří se musí rozhodnout, jak se postaví k faktu, že vláda chce začít superhrdiny kontrolovat. Na jedné straně bude Captain America, který hodlá za svobodu a kámoše Buckyho bojovat do posledního dechu, na druhé Tony Stark, jenž chápe, že je občas potřeba udělat kompromis.

 

Dvojka Capa se povedla díky trošku realističtějšímu přístupu, kdy se z comicsovky udělal špionážní thriller, a vypadá to, že podobně by to mělo šlapat i tentokrát. Není divu, za kamerou se nic nemění, Joe a Anthony Russo minule ukázali, že comicsovky od Marvelu můžou být trošku vážnější a dospělejší, než si diváci mysleli, a lidi na to přišli. Takže i tentokrát bychom krom skvělé akce (trailery v tomhle směru naznačují zajímavé věci) měli dostat i hrdiny, o které se budete v kině bát a zajímat se o ně. Tentokrát to celé bude nejspíš o dost drsnější a osobnější. A taky asi bolavější. Sám za sebe říkám, že tohle mě zajímá mnohem víc než sympatický lump, který mluví s mravenci a umí se zmenšovat. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 8/10

X-Men: Apocalypse (CZ premiéra: 19. května 2016)

Poklekněte, nový pán přichází! Jmenuje se Apocalypse a podle comicsové mytologie je destruktivním arcilotrem, zároveň nejstarším pramutantem, co řádil tisíciletí před tím, než si Magneto s Profesorem X poprvé vjeli do vlasů (resp. plešky). Právě tenhle ultimátní protivník radikálně zamíchá mutantí ságou, protože si osedlá své čtyři x-menovské jezdce apokalypsy a spustí s nimi brajgl, že by i Wolverineovi ztuhl úsměv.

 

Právě Wolvie bude v šesté x-menovské kapitole citelně chybět. Dočkáme se ale návratu spousty starých známých, v čele s Fassyho Magnetem, McAvoyovým Profesorem X a Mystique Jennifer Lawrence. Větší prostor ale dostanou i Quicksilver, mladá Storm, Psylocke, Nightcrawler a pár mutantích nováčků. A řídí to zase Bryan Singer, jenž natočil výbornou jedničku, dokonalou dvojku a důstojně se k sérii vrátil loňskou Budoucí minulostí. A i když první upoutávka na jeho nové comicsové eskapády vypadá nepříjemně strnule i přetrikovaně, měli bychom se dočkat spíš dalšího solidního blockbusteru, nežli prázdného digibordelu. Tak snad. (Cival)

Index natěšenosti 7/10

Alenka v říši divů: Za zrcadlem (CZ premiéra: 26. května 2016)

Alenka v říši divů byla i definitivním uvítáním Tima Burtona v říši průměrnosti. Vizionářský režisér ale kývl na přebarvičkovanou Disneyho zakázku v době, kdy se řítil do kin Avatar, jenž absolutně našponoval poptávku po čemkoliv 3D a Alenka se na tomhle hladu po prostorové atrakci svezla tak dokonale, až vydělala miliardu dolarů. Pokračování tudíž muselo přijít dřív nebo později... a taky že jo!

 

Tim Burton tentokrát nerežíruje, ale jen producentsky zaštiťuje Jamese Bobina, jenž dvakrát solidně bavil Mupety. A Alenka bude zachraňovat Kloboučníka, než mu odtiká čas pod proradným pohledem Sachy Barona Cohena. Zápletka je ale celkem irelevantní, protože jde o klasickou nastavovanou kaši pro celou rodinu, která bude do zorniček vpalovat v rychlém tempu maximum 3D atrakcí a neškodně bláznivého humoru. A Johnny Depp se bude křenit, Helena Bonham Carter odpudivě ksichtit a Mia Wasikowská popohánět chřadnoucí kariéru... pročež to znovu vydělá spoustu peněz. (Cival)

Index natěšenosti 3/10

Warcraft: První střet (CZ premiéra: 9. června 2016)

Nějaké otázky na Warcraft? Asi ani ne. Trailer nám toho napověděl opravdu hodně... Film, jenž vstoupí do dějin nejspíš tím, že ho proslaví expertní poznámky Mr. Hlada v MZ Live, se měl stát revolucí na poli videoherních adaptací pro stříbrná plátna. Postarat se o to má Duncan Jones, talentovaný synátor Davida Bowieho, jenž si našel spoustu fanoušků díky sci-fi Moon a Zdrojový kód.

 

Warcraft ale tyhle příznivce nepotřebuje, protože jich má sám miliony. Ať už se rekrutovaly ze superúspěšné onlineovky, nebo klasických games staršího data výroby, pořád cítí materiál na tučnou hrdinskou fantasy, ve které bude hodně masitých příběhů ze světa lidí i orků. Nákladný pohled na spory mezi Aliancí a Hordou se spoléhá hlavně na velkolepé trikové podání, které zhmotní bájný svět Azeroth. Velké herecké hvězdy u toho nebudou, takže se musíme nechat překvapit, jestli ti hrdinové z jedniček a nul budou mít dost velké charizma na to, aby megalomanský projekt studií Blizzard a Legendary neskončil jen dalším sterilním gamesáckým failem. Trailer nám ale moc zářných nadějí nedává... (Cival)

Index natěšenosti 5/10

Hledá se Dory (CZ premiéra: 16. června 2016)

Hledá se Nemo je dost možná nejoblíbenější Pixarovka. Nebudu psát, že nejlepší (protože není a to ani zdaleka), ale rozhodně má nejvíc fandů. Příběh fotrovské rybičky, která hledá svého zatoulaného synka, dokonale kombinoval humor, napětí, dojemné scény obyčejné animované blbnutí a dovedl oslovit malé i velké diváky. A přesně to by mělo nabídnout i volné pokračování, kde dostane víc prostoru Dory, rybí holka, která trpí podobnou nemocí jako Guy Pearce v Mementu a obvykle si nepamatuje vůbec nic.

 

Právě ji budou Nemo s Marlinem hledat, když se  ztratí a zjistí víc o své vlastní minulosti. Za kamerou je Andrew Stanton, jenž natočil krom jedničky a VALL-Iho i Johna Cartera a nejspíš se rád vrací k animákům. Otázka je, jestli dovede Pixar překročit svůj stín, pokračování jeho předchozích hitů totiž sice nebyla úplně špatná, ale u Příšerek a hlavně Aut si asi málokdo řekl, že by to byla vyložená pecka. Nedávné V hlavě navíc ukázalo, že studio má pořád hromadu nápadů, takže docela zamrzí, že se místo nových příběhů posílá do kin další sequel. Z komerčního hlediska to samozřejmě dává smysl, ale... no vždyť víte. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 6/10

Den nezávislosti: Nový útok (CZ premiéra: 23. června 2016)

Původní Den nezávislosti byl v devadesátkách pro spoustu lidí jejich Hvězdnými válkami. Jasně, je to v podstatě vykrádačka Války světů, ale emmerichovská kombinace humoru, akce a epických výjevů, při kterých mimozemská invaze polykala města nebo roje pozemských stíhaček, to bylo prostě špičkové popcornové krmení, které v teenagerských očích trumfnul až Matrix o tři roky později. Filmy jako Den nezávislosti se dvakrát netočí a už vůbec se k nim nevymýšlí pokračování. Emmerich si na to přesto troufnul a hned po dvaceti letech.

 

Většina obsazení, s výjimkou Willa Smithe, se vrací a naštěstí nejde o trapný restart, nýbrž o plnokrevné pokračování s patřičně macatým rozpočtem. První ukázka si snad získala pozornost i těch, kteří o Dnu nezávislosti slyšeli jen jako o americkém svátku s přepálenými burgry a obřími ohňostroji. Emmerich rozhodně řemeslo umí, to ostatně dokazují i jeho nedávné filmy, takže jde spíš o to, jestli je o čem točit. V pokračování se mimozemšťani vrací, aby nás dorazili s mnohem větší flotilou. A Jeff Goldblum bude muset ve své mozkovně najít další geniální řešení. My mu do kina fandit přijdeme. (Imf)

Index natěšenosti: 8/10

Doba ledová: Mamutí drcnutí (CZ premiéra: 14. července 2016)

A už jsou zase zpátky, tentokrát popáté. Doba ledová je neuvěřitelně schopná dojná kráva, a tak se do pravěku vracíme znovu, přičemž tentokrát budeme surfovat na módní vlně sci-fi. Populární pakoveverka Scrat si to při své honbě za oříšky namířila rovnou do vesmíru, ale její řádění na orbitu a v dalekých galaxiích bude mít samozřejmě následky i pro ty, co stojí nohama pevně na Zemi, takže se nebojte, nepřijdete ani o své oblíbené hrdiny, ať už mají oči, zuby nebo choboty šejdrem.

 

Za mikrofony se vrací většina obsazení, rozpočet bude zase tak akorát, aby to vydělalo desetinásobek a je vlastně úplně jedno, kdo to režíruje, protože tady už se pojede zkušeně podle mustru. To ale neznamená, že by Doba ledová nutně musela být blbá. Jen asi spadne do té kategorie "nepřekvapí, neurazí". Rádi se ovšem necháme vyvést z omylu. (Imf)

Index natěšenosti: 4/10

Star Trek: Do neznáma (CZ premiéra: 21. července 2016)

JJ Abrams se po úspěšném nakopnutí Star Treku vydal křísit konkurenční Star Wars a do duší trekkies se vkrádaly obavy. Kdo teď natočí třetí díl? Má vůbec smysl pokračovat? Byli to mimochodem stejní lidé, kteří na Abramsovo šachování se zápletkou dvojky a Khanem nepokrytě nadávali. A teď dosáhli svého, heretik Abrams je pryč a Star Trek bude konečně Star Trekem, vydá se do hlubokého vesmíru a budou tam opravdové hrozby a mimozemšťani. Fajn, dočkali jste se, máme dokonce slíbenu zcela originální zápletku, která nevychází z předchozích filmů či seriálů, ale kdo jí vlastně natočí? Na kapitánský můstek se stála velká fronta.

 

Nejdřív chtěl režírovat scenárista Roberto Orci, pak se přihlásil veterán předchozích celovečerních Star Treků Jonathan Frakes, ale studio zjevně chtělo Abramse nahradit tváří, která budí minimálně v blockbusterových kruzích respekt. A tak se kapitán Kirk setká s krásnou a nebezpečnou mimozemšťankou Jaylah (Sofia Boutella z Kingsmana) a bude čelit Idrisu Elbovi pod taktovkou Justina Lina (Rychle a zběsile 4-6). Znamená to, že se posádka Enterprise promění v hláškující bouchače? Ukázka sálá mírným odklonem od abramsovského stylu, ale JJ vše jistí z pozice producenta a scénář sepsal mj. vrchní trekkie nerd Simon Pegg, takže nezbývá než doufat, že Enterprise se vrací do třetice všeho dobrého. A možná bude vlastně trekovější než kdy dřív. (Imf)

Index natěšenosti: 7/10

Sebevražedný oddíl (CZ premiéra: 4. srpna 2016)

Ačkoliv část redakce není z blížící se bitky Bruce Waynea a Clarka Kenta úplně odvařená, na tom, že Sebevražedný oddíl by mohla být hodně zajímavá podívaná, se shodneme všichni. DC nastartovalo svou filmovou mašinu později než Marvel a všichni teď ví, že musí jít trošku jinou cestou, aby se neopakovali a nesemlela je konkurence. A právě Sebevražedný oddíl je v tomhle směru celkem zajímavý. Těžko říct, jak tenhle experiment skousnou diváci, ale my jsme hodně zvědaví. Comicsovku se záporáky, která navíc vypadá podstatně temněji a drsněji, než je zvykem, moc často nevidíme.

 

Pokud nevíte, o co jde, tak v rychlosti. Vláda se rozhodne sestavit jednotku z těch nejhorších superzločinců. Je tu psychotická přítelkyně Jokera Harley Quinn, ostrostřelec Deadshot, magor z Austrálie Captain Boomerang nebo drsňák Rick Flagg. Společně se vydávají na sebevražednou misi, kterou ne všichni dokončí, ale ti, kterým se to povede, se můžou těšit na to, že opustí vězení a dostanou se na svobodu. O co konkrétně půjde, netušíme, ve hře je bitka s novým Jokerem, ale údajně i zápletka se záporačkou Enchantress. Každopádně Will Smith, Margot Robbie, Jared Leto nebo Joel Kinnamon jsou zajímavá jména. To nejzajímavější je ale za kamerou, David Ayer je drsňák zodpovědný za scénář k Training Day a režii Patroly nebo Železných srdci. A tam se s hrdiny moc nepáral. Tohle fakt nevypadá na klasickou comicsovku. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 8/10

A na co se těšíte vy?  

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace