Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Star Wars a rekordní tržby - část druhá


ikona
TedGeorge
star warstématržby
Pojďme si zavzpomínat na první a druhé pokračování Hvězdných válek. Rozbil Lucas zase bank? 

Kde jsme to skončili…

Vítejte u prvního pokračování tématu rozebírajícího obří úspěch Hvězdných válek. Na úvod si řekneme, co se změnilo v aktuálních odhadech tržeb toužebně očekávané Epizody VII.

.

Nic. Tak to jsem si odbyli rychle. Od J.J. Abramse jdeme zpátky k Georgi Lucasovi. Bůh ví, že George měl v roce 1980 sakra co říct.

První část tématu zde

George Lucas vrací úder

Několik měsíců po premiéře prvních (respektive čtvrtých – oh fuck it) Hvězdných válek bylo Foxům jasné, že mají v rukou obří hit, který si zaslouží co nejrychlejší pokračování. Bohužel pro Lišky to bylo jasné i Lucasovi. Ten si postavil hlavu a studiu řekl, že pokračování vznikne pouze podle jeho not. Symfonie měla následující znění: George bude film financovat sám. Získá tak kontrolu nad veškerým mechandisingem a většinové procento z profitů. Z dnešního pohledu ta zpupnost působí respektuhodně a prezident Foxů Alan Ladd kontroverzně souhlasil. Na světě byl první problém. Byť to vypadá neuvěřitelně, Lucas neměl dostatek peněz na natáčení.

Jenom pro připomínku a pro srovnání – nejlépe placeným členem štábu jedničky byl Alec Guiness, a ten přepočítával po prvním kole v kinech 3 miliony dolarů. Otec Hvězdných válek přišel s rozpočtem na pokračování pojmenované „Impérium vrací úder“ ve výši 18 milionů dolarů, tedy skoro dvakrát tolik jako rozpočet jedničky. A ty prachy rozhodně neměl v kapse. Většinu zisků jedničky totiž brali Foxové. Proto šel do banky a dostal první půjčku. S hlavou plnou producentských starostí se rozhodl vzdát režírování a pozici kapitána nabídl svému profesorovi z filmových studií, Irvinu Kershnerovi. Ten po váhání souhlasil.

Natáčení začalo v březnu léta páně 1979. Štáb obsadil ledovec Hardangerjokulen v Norsku a sami můžete dvakrát hádat, jaké scény se tam natáčely. Možná jste někdy zaznamenali historky o problémovém počasí na planetě Tatooine (pardon v Tunisku). Štáb znovu pronásledovala smůla a zrovna během týdne natáčení v už tak extrémních norských podmínkách přišlo vtipné počasí. Norsko v roce 1979 postihla nejhorší sněhová vánice za posledních 50 (!) let. Teploty -29 stupňů celsia, 5,5 metrů (!!) čerstvě napadaného prašanu.

Natáčení prý probíhalo stylem: „Všichni teď vyběhneme na chvíli z hotelu a budeme tělem chránit Marka. Ten musí běžet tímto směrem, támhle říct tuto větu a rychle se zase schovat do bezpečí. Připravení? Utíkejte!“ Štáb proto s velkou úlevou kvitoval přesun do „bezpečných“ ateliérů v Londýně. Slovíčko „bezpečných“ nedisponuje uvozovkami bezdůvodně. V ateliérech právě natáčel geniální a, proč to nepřiznat, šílený Stanley Kubrick film Osvícení. Něco tam chytlo a půlka studia lehla popelem. George byl nucen skokově navýšit rozpočet o 3 miliony dolarů.

To přineslo problémy s financující bankou. Ta odmítla navýšit půjčku a požadovala další záruky. Potupený a naštvaný George šel k Foxům. Ti souhlasili s tím, že se za film zaručí. Výměnou za to dostali od Lucase podpis, který jim zaručoval větší procentní výdělky. Naštěstí pro tatínka Star Wars mu zůstala práva na kompletní značku a vše s tím související. Neobešlo se to bez obětí na vedoucích pozicích Foxů. Odnesl to ten nejvyšší. Když začalo být jasné, že do kin směřuje další obrovský hit a studio z toho uvidí míň peněz, než by bylo záhodno, představenstvo odvolalo šéfa a Lucasova blízkého přítele Alana Ladda. Zlomený George nemohl kvůli smlouvám značku přenést k jinému distributorovi. Jeho zdviženým prostředníčkem tak bylo přesvědčení Stevena Spielberga, aby jeho Dobyvatele ztracené archy distribuovali Paramounti.

Na tomto místě bych se po vzoru prvního dílu mého tématu rád věnoval mzdám herců a herečky, ale moc toho bohužel není známo. Všeobecně se soudí, že všichni dostali přidáno. Mizerná to informace, ale bez důvěryhodných zdrojů ani TedGeorge nehrabe. Dobrá, Harrison Ford prý za natáčení Impéria dostal 10x tolik, co za první Star Wars. Za ty utržil trapných 10 000 dolarů, za dvojku tedy zhruba 100 000 dolarů. Pořád nic moc, ale nově si vyjednal nezanedbatelná a bohužel neznámá procenta z profitu. V nedávném interview u rádiového mága Howarda Sterna utrousil, že z prodeje DVD, hraček atd. nedostává ani cent (na rozdíl od Hamilla, který naopak potvrdil, že všimné vidí za každou hračku). Ford u Sterna nicméně řekl, že dostal a dodnes dostává procenta z kinotržeb.

Co napsat k premiéře? Rozpočet včetně nákladů na reklamu nabobtnal na 33 milionů dolarů jdoucích fakticky výhradně z Lucasovy kapsy. Ne, nebudu pod sebou kopat jámu jménem „započtená inflace“, jenom vám řeknu, že je to na rok 1980 opravdu hodně a málokterý film měl tehdy rozpočet větší než 30 milionů dolarů. Kina se plnila o něco pomaleji, než u Nové naděje, Georgeovi to ale mohlo být jedno. Cesta za celkovými 500+ miliony celosvětových tržeb byla započata a náklady byly splaceny v řádu týdnů (ne, tentokrát se vážně nestartovalo ve 43 kinech).

Premiéra druhých (pátých) Hvězdných válek zároveň znamenala konec partnerství Lucase a Garyho Kurtze. Kurtz je důležité jméno, které by vydalo na samostatný článek. Kdysi Lucasův kamarád a prý esenciální část vzniku prvních dvou dílů se s „bráchou“ rozkmotřil a na Návratu Jediho už nepracoval. Vtipně zní Kurtzovo odůvodnění, proč se tomu tak stalo: „Na vlastní oči jsem viděl, jak důležitý se stává byznys s hračkami a předměty se značkou Star Wars. Vždyť ty příjmy byly časem 3x vyšší než profit z filmů. Logicky se tak začala přijímat rozhodnutí ovlivňující natáčení filmů v neprospěch kvality.“ Jsem jediný skeptik, který to Kurtzovi jaksi nežere?

Návrat Jediho

Ta dvě poslední jména, která byste na tomto místě čekali, jsou David Lynch a David Cronenberg. Oba však byli v preprodukci očekávaného vyvrcholení ságy oslovení, aby film režírovali (spekuluje se o tom, že Lucas žebral i u Spielberga, ale tomu sám odmítám věřit). Netřeba dodávat, že pánové odmítli a režie se chopil pro většinu čtenářů neznámý Richard Marquand. Dodnes mnoho fanoušků spekuluje o tom, že byl režisér pouze nastrčenou figurkou a jeho role v produkci Návratu Jediho je marginalizována. Není tomu tak.

Jistě, Lucas sám natočil některé scény, ale údajně se jednalo jenom o nedůležité záběry natáčené druhým štábem a podle všech zúčastněných se tak stalo jenom kvůli tomu, že se George bál možného skluzu v natáčení a ruku v ruce s tím jdoucím překročením rozpočtu. Duchovní otec značky nezapomněl na bolehlav, který mu způsobilo samo-financování Impéria a za každou cenu nechtěl překročit rozpočet 33 milionů dolarů (tedy identický s tím, který nakonec mělo Impérium).

Do popředí vstupuje Harrison Ford. Herecký samorost měl vlastní představy o osudu Hana Sola. Údajně trval na tom, že pašerák na začátku Návratu Jediho zemře. Tento nápad se uchytil a jeden ze scenáristů (dnes z vícero důvodů legendární), Lawrence Kasdan, prý napsal návrh scénáře, ve kterém se se smrtí nejoblíbenější postavy universa počítá. Můžete hádat dvakrát, kde to narazilo. Vizionář a v tuto chvíli víc než cokoliv jiného, byznysman, George Lucas, nápad odmítnul a pod pohrůžkou zničení Hvězdou smrti Sola ve filmu nezabil. Před sebou teď vidím protichůdné informace. Jedna tvrdí, že byl rozpočet nakonec (nejen kvůli problémům s odbory) výrazně překročen. Druhá přiznává problémy s natáčením, ale tvrdí, že se Lucas do rozpočtu vešel, protože svěřil veškeré speciální efekty svojí vlastní společnosti. Já osobně o ní právě slyším poprvé, jmenuje se Industrial Light & Magic. Pardón, ne každý pokus o vtip se může podařit.

Samotné natáčení nebylo bezproblémové. Režisér Marquand ho později popisoval slovy: „Představte si, že režírujete Hamleta a celou dobu vedle vás stojí William Shakespeare.“ Marquand to ustál. Štáb si dodnes chválí jeho přístup a natáčení došlo ke zdárnému konci v plánovaný čas. Předchozí věta zase a znovu vychází z prvního zdroje. Jak už to u Star Wars bývá, existuje i zdroj druhý. Ten tvrdí, že celý štáb svorně režiséra nenáviděl a během natáčení došlo k nejednomu konfliktu. Rád jsem situaci osvětlil.

Jisté je jenom následující. Natáčení se tentokrát obešlo bez požáru nebo šílené vánice. Odpovědnost nyní ležela na Lucasově firmě ILM. Ta před sebou neměla jednoduchý úkol. Lucas nejednou během náročné produkce zahlásil, že se tato část filmu přeskočí a dodělá v postprodukci. My už dnes víme, že vizuální mágové uspěli. Cynikové na chvíli zapomenou na Ewoky. Návrat Jediho nabídl naprosto dechberoucí a dlouho nepřekonanou vesmírnou bitvu a výborné triky, které si i dnes zaslouží potlesk.

P. S.: Harrison Ford je u Návratu Jediho na 400 000 dolarech. A procentech z tržeb navrch.

A co dál?

Všeobecně se dnes soudí, že je Impérium vrací úder nejlepší díl první trilogie a Návrat Jediho se kvalitami prvnímu temnému pokračování nevyrovná. Proto vás možná překvapí úvodní nadšené kritické přijetí závěrečného dílu. Roger Ebert hodnotí plnou palbou, časopis Time čitatelům sděluje, že Návrat Jediho je lepší Impéria vrací úder a další recenzenti také nešetří chválou. V následujících letech se George Lucas stává notorickým miliardářem. Svět se ani dlouhé roky po premiéře "posledních" Star Wars nemůže zbavit závislosti na vesmírné sáze. Hračky a VHSky se prodávají rychlostí blesku a většina profitů jde do kapsy vy-víte-koho.

K tomu všemu je Lucas producentskou maminkou Indiana Jonese. Tatínek Steven Spielberg v roce 1978 dlouho řešil obsazení hlavní role. Na konkurz se dostavil zlobivý a "relativně" neznámý Harrison Ford. Nepodceňuji vysoce inteligentní čtenáře toho článku. Všichni jistě víte, že Lucas z pozice producenta protestoval a Spielberg si musel dupnout. Obsazení z pohledu historie a filmových fajnšmekrů dopadlo nejlepším možným způsobem a Ford získal druhou legendární a zásadní roli. Plus mínus souběžně s premiérou druhých Star Wars přišel do kin první Indiana Jones a duchovní otec notoricky známé věty "Ne, jsem tvůj otec." zakončoval den v lázni plné dolarových bankovek.

Těžko tedy říct, jaký byl ten impulz, který v polovině devadesátých let donutil Lucase oživit legendární značku. Ať už byl důvod jakýkoliv, my dnes víme, že se Georgeovi znovu podařilo probudit emoce. Ale o tom až příště...

Kdy? Za necelý týden. Proklepneme si novou trilogii a já vám už teď můžu slíbit, že se dočkáte opravdu hodně rozsáhlého tématu rozděleného na kapitoly. Do té doby si pusťte všech šest dílů za sebou. Aspoň dvakrát. Premiéra sedmičky je totiž už vážně za rohem!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace