Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Cestování časem v Terminátorech


ikona
imf
arnold schwarzeneggerjames cameronterminator
Jak vysvětlit hrátky s časoprostorem v Genisys? Jednoduše, musíte začít hezky od jedničky 

Následující článek je pouze souhrnem faktů a spekulací, takže si ho můžete přečíst bez ohledu na to, jestli se vám pátý Terminátor líbil či nikoliv. Dokonce si ho můžete přečíst i v případě, že jste Genisys ještě neviděli, protože se značná část článku bude věnovat cestování časem v předchozích Terminátorech. Při debatách s kolegy, kamarády nebo i úplně cizími lidmi se totiž vždycky začíná od Adama, pardon od Camerona - totiž od základního paradoxu celé série, který je před nás bezelstně položen už v prvním filmu. John Connor pošle do minulosti Kylea Reese, aby ochránil jeho matku, Sarah Connor, před terminátorem a zároveň s ní počal dítě. A tím dítětem je právě on. Jak ale může John Connor osobně zajistit svou vlastní existenci? To přece odkazuje ke klasickému paradoxu, zda bylo dříve vejce či slepice.

 

Opravdu se na první pohled zdá, že to nedává smysl. Pokud si musíte své narození sami zařídit, pravděpodobně byste se vůbec narodit neměli. A to není rada, to je v hlavách mnoha diváků a spekulantů prostý fakt. Potíž ale není v tom, že by časovým paradoxům nerozuměli diváci nebo Cameron, jednoduše v nich má guláš Connorovic rodina. Vysvětlení základního terminátořího paradoxu je totiž docela jednoduché.

James Cameron poskládal prvního Terminátora docela jednoduše - Kyle Reese přiletí do roku 1984, ochrání Sarah Connor dostatečně dlouho na to, aby spolu mohli mít sex, obětuje se a Sarah pak víceméně šťastnou shodou okolností terminátora sama oddělá v nějakém opuštěném skladišti. Následně si pořídí fotku (tu kterou dostane Kyle od Johna v budoucnosti) a ve skladišti firmy Cyberdyne se najde ruka, ze které společnost reverzním inženýringem postaví Skynet. Krásná uzavřená časová smyčka, že? Jenže právě její uzavřenost nedává smysl, pokud ji berete jako neměnnou konstantu, již je potřeba v každém dalším průběhu (od roku 1984, kdy se odehrává většina prvního Terminátora, do roku 2029, kdy Skynet a John Connor poprvé použijí stroj času) plnit identickým sledem událostí.

 

Cameron všechny zmátl tím, že natočil první film bez jakýchkoliv vysvětlovaček a flashbacků. Prostě před nás postavil pravidla bez poznámky pod čarou. Pokud totiž vnímáte časovou osu tak, jak se to děje v Terminátorovi 2 - tedy jako proměnnou, se kterou Skynet i jeho odpůrci neustále pracují, věci najednou začnou dávat smysl. Představte si, že to, na co koukáte v prvním Terminátorovi není původní časová osa, ale její druhá nebo třetí variace.

V úplně původní časové ose totiž John Connor nemá za otce Kylea Reese. Narodil se Sarah Connor a "někomu". Jeho identita pro další vývoj není podstatná. Skynet pravděpodobně vznikl jako produkt nějaké společnosti, typická singularita - zlomová evoluce, kterou nelze předpovědět pomocí statistik. Umělá inteligence si uvědomila sama sebe, pokusila se zničit lidstvo... tuhle pohádku všichni známe. John Connor se stal velitelem hnutí odporu a Skynet se rozhodl, že ho zničí retroaktivně - najde jeho matku (protože otec je vždy nejistý) a zabije ji předtím, než Johna počne.

 

To samozřejmě od Skynetu není moc chytré, protože v záznamech stroje času John najde nejen datum a destinaci, ale také misi vyslaného Terminátora. Proto pošle do minulosti jednoho ze svých nejlepších mužů - Kylea Reese. To, že si Kyle zasouloží se Sarah Connor je náhoda, pravděpodobně způsobená tím, že John o matce často vyprávěl, měl její fotku... Kyle byl mladší a vyrostl ve společnosti bez pravých citů a pravých žen (všude dokola samé vojandy), takže se do Sarah zamiloval předem. A navíc zkratkovité vztahy jsou vždy utuženy v životu nebezpečných situacích, pamatujete přece na slogan Nebezpečné rychlosti. Co na tom, že podobné vztahy nevydrží. Kyle Reese splní svou povinnost a je následně obětován. Je tohle ta varianta, kterou vidíme v prvním filmu? Pravděpodobně ano, protože kdyby to byla až třetí verze, John Connor z budoucnosti by věděl, že je Kyle Reese jeho otcem a rovnou by ho instruoval jak a kdy se má se Sarah vyspat. Na druhou stranu zasahovat do sociálních návyků se nevyplácí, tím spíš, že Sarah v téhle časové linii neví, že by se s někým vyspat měla/chtěla a je potřeba ji k tomu "dotlačit" tak nějak přirozeně. Každopádně platí, že ve skladu Cyberdyne se najdou ostatky terminátora, což razantně urychlí Soudný den v téhle časové linii.

 

Jak do toho všeho zapadá dvojka, která by díky jisté ruce Camerona měla mít jakž takž návaznost? Jednoduchost uzavřeného konceptu prvního filmu letí oknem, protože se tady počítá s kauzalitou. Skynet odkudsi vytáhne T-1000, která by ovšem musela existovat i v jedničce, protože mezi použitím stroje Skynetem, jeho následným zničením a obsazením rebely, a přesunem Kylea Reese uplyne jen několik hodin. Řešením je alternativní časová linka. Skynet je vyvinut z ostatků těla T-800. Nejen že dojde k Soudnému dni rychleji, ale Skynet není hloupý a pochopí, že reverzní inženýring znamená, že už do minulosti jednoho terminátora poslat stihnul. Brzy mu dojde proč a jak, stejně jako důvod jeho neúspěchu. Zrychlenou technologickou evoluci využije k tomu, aby před dalším úspěšným útokem rebelů vyvinul silnějšího terminátora. Nepočítá ovšem s tím, že se Connorovi povede jednu z T-800 ukořistit a přeprogramovat.

 

Skynet pro jistotu posílá hned dva terminátory. T-800 do roku 1984 (protože má Skynet pocit, že si bez ní a původního průběhu událostí nezajistí svůj urychlený zrod), T-1000 do roku 1995. Connor přijde a vidí dvě cesty časem. Logicky tedy posílá Reese do roku 1984 (teď už pravděpodobně ví, že jde o jeho otce) a přeprogramovaného T-800 do roku 1995, protože ten jediný má rozumnou šanci proti modernějšímu stroji. Ve druhém filmu sledujeme Sarah Connor a Johna Connora, kterak jim znalost nadcházejících událostí zamotá životy. Ze Sarah se stane blázen do survivalu, z Johna naopak rebel protestující proti svému údělu. Cameron nicméně za jejich trápením udělá tlustou čáru, když se mu podaří v závěru snímku všechny zbytky terminátorů zničit a ve vystřižené scéně ukazuje zestárlou Sarah a starého Johna, jak se dožívají roku 2029 v klidu a míru bez jaderné apokalypsy a nadvlády strojů.

 

Jenže to byla vystřižená scéna a ty se do kánonu nepočítají. Proto vznikla trojka, ve které scenáristé tuhle Cameronovu definitivu krásně obešli. Stejně jako v úplně prapůvodní časové linii prvního Terminátora totiž počítají s tím, že Skynet dřív nebo později vznikne. Opoždění nehraje roli, ačkoliv nemůže být zas tak markantní, protože vládcem odboje se stane opět John Connor. Pojďme si probrat její sled událostí - k Soudnému dni v roce 1997 (Cameronova časová osa - 29. srpna 1997) nedojde, ale Sarah Connor nezemře stářím jako ve vystřižené scéně, nýbrž ji skolí rakovina. Píše se rok 2004, Johnovi je třicet, je to tak trochu flákač a na terminátory už dávno zapomněl. A ejhle, jeden se mu přimotá do cesty - vnadná blondýna s novou technologií, což naznačuje, že nový Skynet vychází z jiných kořenů a technologií. Aby ne, když ho potichu vyvinula armáda Spojených států.

 

Terminátorka má hned dva cíle - primární a sekundární. A primárním paradoxně není John Connor, ale jeho budoucí manželka - bývalá spolužačka a dcera jednoho z generálů, kteří jsou v týmu, jenž zapříčinil zrození nového Skynetu. Není těžké si představit, jak se tihle dva dali dohromady PŘED příchodem T-X (aneb opět sledujeme evoluci této časové osy). Connor byl ve správný čas na správném místě, dcerka s tatínkem v krytu, Connor po apokalypse pátrá po příčinách a vida jak je ten svět malý, tatínek spolužačky v tom má prsty. Začnou si povídat, zakoukají se do sebe a je z toho láska jako trám, kterou ovšem přetne nějaká ta T-800, která Johna zabije - následně ji Kate zlikviduje, přeprogramuje a pošle do minulosti těsně poté, co Skynet pošle strojem času novou nablýskanou T-X.

Proč se jedná o evoluci časové linie? Protože T-800 ve filmu všechno ví - že jsou Kate a John manželé, že je Soudný den neodvratný (dřív nebo později někdo vždycky Skynet vyrobí), dokonce je i chytře umístí do krytu, aby zajistil jejich přežití a John Connor v úplně poslední scéně okamžitě přebírá úlohu vůdce přeživších. Vše se tak ještě víc akceleruje. Zajímavou otázkou je, proč je to v úplně první verzi této linie zase John Connor, co přežije, ačkoliv ho nikdo před novým Soudným dnem nevaroval. V tom mají samozřejmě prsty scenáristé, kterým se v zájmu zachování spojitosti hodí návrat známého hrdiny. Pravděpodobnější by ale bylo, že John Connor uhoří někde v jaderné apokalypse a novým hrdinou odboje se stane nějaký voják z krytu, který sedí vedle Kate. Linie by tak mírně uhnula, ale odboj by stejně vzniknul a v čase vyslaná terminátorka by stejně mířila na Kate, jen jejím manželem by byl někdo jiný a celá connorovská linie by zmizela v nenávratnu.

 

A teď jak do toho všeho zapadá čtyřka, ve které se časem vůbec necestuje. Opět jde jen o křečovitou snahu filmařů prezentovat divákům postavy, kterých se mohou chytit. Např. terminátor Sama Worthingtona jako by se do nám známých časových os vůbec nehodil. A co ti motorkoví boti, sběrači a podvodní příšery? O tom přece strýček Cameron nikdy nevyprávěl. Jenže tahle verze budoucnosti už může být klidně bambilióntá a všechno se v ní změnilo (všechno až na vývoj T-800 s Arnoldovým obličejem, já vím... neříkám, že tenhle vesmír nemá mezery). Jenže tu zas máme Johna Connora a jeho kámoše Kylea Reese. Jak už jsem řekl, je dost nepravděpodobné, že by v X-tých verzích budoucnosti zůstala tahle návaznost zachována - s tím, jak by se Skynet neustále snažil hledat nové a nové cestičky by se měnily i tváře a osudy lídrů hnutí odporu.

Při každé větší změně by totiž proběhla jedna verze budoucnosti, ve které by John Connor jednoduše nevěděl, co se stane a kdy k Soudnému dni dojde. Z jeho plamenů by tak pravděpodobně vyšel živý a zdravý nějaký jiný klikař s genetickou výbavou, která by ho předurčovala k tomu, aby se stal šéfem hnutí. A ten by měl jiného Kylea Reese. A jinou matku. Jenže kdo si má na tyhle veletoče s každým novým filmem zvykat, že? Proto asi můžeme filmařům velkodušně odpustit tenhle prohřešek proti selskému rozumu.

 

Takže to všechno dává smysl. Až na tu pětku. Kdo ji neviděl, ten může s pocuchanou hlavou odkráčet do západu slunce. Kdo ji viděl, ten už tenhle článek začal s pocuchanými nervy číst. A lepší to nebude. Zatím jsme na každou otázku našli relativně rozumnou odpověď, u pětky ovšem veškerá sranda končí.

Ve chvíli, kdy Kyle Reese vkročí do stroje času, objeví se T-5000 a sejme Johna Connora a zbytek povstalců. Ano, Skynet se překopíroval do jednoho ze svých nejpokročilejších terminátorů, takže jeho zničení byla pouhá finta. A protože Kyle zažil přeměnu Johna Connora na terminátora (ačkoliv vlastně netušil čeho je svědkem), vidí během cesty časem tzv. časový uzel. To je samo o sobě dost netradiční a v sérii neviděné. Kyle tak vidí budoucnost časové linie, do které se právě vydává. Jak a proč? Jednoduše kvůli pozdějšímu oslímu můstku.

 

Útok T-5000 na Johna Connora způsobí ještě další věc. Stroj času je stále v moci Skynetu, který skrz něj může poslat další terminátory. To by vysvětlovalo T-1000 v roce 1984 a další tisícovku v roce 1973 (pozn. podle scenáristů jde o jednoho jediného terminátora, který sedmdesátky přežil a od té doby Sarah s "Taťkou" honí). Nevysvětluje to ovšem T-800 (Taťku) v roce 1973, kterého tam poslal někdo neznámý. Je to skrytý trumf pro šestý film, ale bez jakéhokoliv náznaku vůbec nedává smysl, stejně jako vysvětlení scenáristů, že T-5000 není produktem Skynetu v dané časové linii, ale návštěvníkem z paralelního vesmíru!

Tady už scenáristům tzv. nevidíme do hlavy, takže nelze odhadovat jakýkoliv širší plán, který s terminátořím vesmírem mají. Nebo tedy vesmíry. Taková poznámka totiž převrací všechno vzhůru nohama. Při jednotném vesmíru lze ještě časové paradoxy vysvětlovat pomocí logiky, protože existuje jednotící linka. Pokud je však T-5000 nezúčastněným pozorovatelem, který má náskok před diváky i starou dobrou kauzalitou, pak nelze jeho kroky rozumně odůvodnit. Přesto je tu jeden paradox, do kterého prst zapíchnout můžeme.

 

Připusťme, že Soudný den se podaří oddálit do roku 2017, ignorujeme tu úplně třetí a čtvrtý film, a nový Skynet na sebe bere podobu všemocného cloudu, který své dlouhé prsty roztáhne do všech zařízení. Už tu nejde o reverzní inženýring, Skynet pošle robotizovaného Johna Connora do roku 2014, aby během pouhých tří let navrhl Skynet, postavil pásovou linku na výrobu nových terminátorů a ještě k tomu vyrobil stroj času. Maximalizace úspěchu ovšem nepočítá s oním časovým uzlem, díky kterému Kyle Reese ví, kdy k Soudnému dni dojde. Jenže co teď? Sednout si a čekat? V roce 1984 je Kyleovi nejlíp pětatřicet a Sarah Connor je devatenáct. Přičtěte si třiatřicet let a je vám jasné, že to povstání budou muset oddřít jejich děti. Radši by si jich měli nadělat hodně a pořádně je vycvičit.

Jenže houby... místo toho T-800 ze sedmdesátek naznačí, že ve stodole postavil vlastní stroj času. Hmm, ten stroj času na který novější terminátor John Connor v roce 2014 potřebuje miliardy od nadnárodní korporace. T-800 asi za devět měsíců nakradl dost součástek v místním Baumaxu, aby postavil ghetto verzi. To, že k němu potřebuje čip z terminátoří hlavy je sice fajn, ale nedává to smysl, protože ten nepotřebuje ani Connor v roce 2017. Vlastně ho k rozjetí stroje času nepotřeboval nikdo a nikdy. To ale zdaleka není všechno, dostáváme se ke zlatému hřebu toho všeho: Poprvé v celé historii terminátořích filmů se totiž cestuje nikoliv do minulosti, ale do budoucnosti.

 

Nikdo nikdy necestoval do budoucnosti, dámy a pánové. Prostě ne. Ano, v seriálovém Sarah Connor Chronicles se to dělo, ale i tam bychom se mohli bavit o tom, jestli tehdy terminátořímu vesmíru ještě zbyla nějaká vnitřní logika. Samotná existence a mystérium vznášející se kolem postavy Summer Glau naznačovaly, že to bylo epizodu za epizodou tak trochu cucané z prstu. Genisys ovšem naprosto mění pravidla, když otáčí směr cestování poprvé ve filmovém kánonu. A vzniká nám další slepičko-vajíčkovský paradox, když Kyle přesně ví kam jít, protože se to dozvěděl ze vzpomínek svého mladšího já z časové linie, do které teprve cestuje. A protože Connorovic rodina pořád ještě netuší, jak ta kauzalita funguje, musí se Sarah Connor v budoucnosti setkat s malým Reesem a slovo od slova mu říct to, co pak starý Reese vidí v časovém uzlu. Což znovu naznačuje, že se nekoukáme na první verzi této časové osy. A už je v tom zase guláš.

Lepší vysvětlení by přineslo, kdybychom se sakra dozvěděli, kdo poslal T-800 do roku 1973. A taky co bude dál, protože potitulková scéna Genisys naznačuje, že autoři mají chuť vyprávět dál a dál. Jenže při vymýšlení nových situací zároveň přepisují pravidla, kterých se série držela dlouhá léta. Už proto nemůže být Genisys právoplatným pokračováním jedničky a dvojky, jakkoliv to James Cameron tvrdí. Jeho vlastní pravidla jsou totiž pošlapána a v tu chvíli přestává mít smysl ztrácet s vysvětlováním paradoxů čas.

 

Prostě si připusťme, že je to celé momentálně jen navoněný nesmysl. Můžete si ho užít s tím, že je barevný a hýbe se. Můžete si počkat na další díl, kde se vám to někdo pokusí vysvětlit. Nebo si můžete znovu pustit první dva díly a považovat je za jediné pravé Terminátory. I v nich totiž semínko neustále předělávané časové linie úspěšně klíčí. A nepotřebuje k tomu deus ex machina v podobě návštěvníků z alternativních vesmírů a nedořečených příběhových linek.

 Tak... a teď si dejte na hlavu mokrý ručník a pořádně se nadýchněte naší současnosti. Možná je nakonec dobře, že se z ní nemůžete hnout ani jedním směrem, ne?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (34)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace