Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Terminator Genisys


ikona
Mr. Hlad
první dojmyterminatorterminátor 4terminator 5
Arnold Schwarzenegger se vrací ve své nejslavnější roli a jde po krku Skynetu. Je to návrat hodný potlesku?  

Tvůrci pátého Terminátora mohli asi jen překvapit. Nepřesvědčily trailery, Arnold zestárl a tvůrčí tým nepatřil mezi zrovna velká lákadla. Nikdo neočekával zázrak. Ale je to Terminátor a tomu jsme ochotni dát šanci vždycky. Tahle ale možná byla poslední. Co na návrat jednoho z nejslavnějších akčních hrdinů říkáme pár hodin po projekci?

Jak to vidí Cival
Terminujte tuhle značku! Už dlouho mi nebylo z filmu tak fyzicky špatně. Ne že by šlo o průser úplně očividný, ale hardcore fanoušek prvních dvou Teminátorů prostě musí chápat tuhle slátaninu jako flusanec tekutým dusíkem do ksichtu. Ano, je to drahé, je to barevné, akční a má to solidní triky. A variuje to ikonické scény z přechozích dílů. Ale výsledkem je totálně nesmyslná a přeplácaná hovadina, bez stylu, bez atmosféry, bez timingu jednotlivých scén, bez zajímavé akce, bez charismatu herců a bez jakékoliv snahy udržet příběh logicky pohromadě. Ani ty hlášky a fórky nefungují, ach ou. Těžký trapas a kvůli navázání na T1 a T2 i zneuctění legendární ságy. Ostuda... a Cameron by se měl stydět, že ji ještě marketingově podporuje. Nechci další díly.

 

Jak to vidí KarelR
Terminátoří Arnie je zpátky. Po dvanácti letech. A jestli někdo nedával jeho poslední (mimochodem výbornou) robotí štaci ve Vzpouře strojů, rozhodně nebude nadšený ani tentokrát. Cameronova sága se sice vrací ke kořenům, takže je všechno trochu špinavější a méně humorné, jenže to byla už čtyřka. A ta k tomu přidala alespoň hutnou akci, když už nic jiného. S čím přichází Genisys? Se spoustou celkem laciné nostalgie, překombinovaným a děravým dějem… no a s všeobjímající restartovací kanonádou, jejíž hrdinové jsou většinou jen odlesky postav z Cameronových filmů. Kdo to ustál nejlíp? Samozřejmě Arnie, kterému člověk fandí tak nějak z principu, a na malé ploše baví i J.K. Simmons. Zbytek snaživců ale jen klouže po povrchu, marně se snaží občas zahláškovat (hlavně Courtneymu to fakt nejde) a soustavně vysvětluje zápletku, nad kterou ve finále stejně jen mávnete rukou. Ještě že to je celé svižné a často se někdo mlátí. Takhle je z toho docela stravitelná letní jednohubka, která ale pořád nesahá cameronovkám ani po kolena.

Jak to vidí Mr. Hlad
Nic moc. Vlastně spíš nic než moc. Pátý Terminátor do značné míry zklamává úplně ve všem. Arnold je zatlačený do pozadí na úkor příběhu Sarah Connor a Kyla Reese, který ovšem není zrovna přesvědčivý, stejně jako oba herci. Scénář prakticky nedává smysl a na paradoxy a problémy spojené s cestováním časem tu všichni neskýrvaně kašlou, a když po půl hodině přestane hrát na nostalgickou notu, je z toho nakonec jen generické akční sci-fi, které sází spíš na kvantitu než na kvalitu. Akce je tu hodně, obvykle ovšem nenabízí víc než průměr a v některých momentech se to tvůrcům evidentně vymklo z rukou (honička ve vrtulnících byla něco skutečně děsivého). Terminátor kope druhou ligu ve všech aspektech a doufá, že vás umlátí odkazy, Arnoldem a množstvím výbuchů, přestřelek a rvaček. A moc mu to nevychází. Výsledkem je víceméně nezajímavé akční sci-fi za sto padesát mega, kde se pořád něco děje, ale vy si nejspíš nebudete úplně jisti, jestli vás to baví. Na Terminátora dost málo, za sebe však říkám, že mě to moc nepřekvapuje.  

 

Jak to vidí Imf
Pár záblesků zajímavých myšlenek v hlavě lidí, co nedovedou koordinovat pohyb vlastních končetin, natož blockbusterovou produkci. Řekl bych, že zajímavější jednou bude dokument o zákulisí natáčení, resp. geneze Genisys, než film jako takový. Spousta akce, ale žádná výrazná, natož řemeslně pevná v kramflecích. Spousta řečí, ale žádný dialog dotažený do konce, který by diváka nutil zamyslet se nad celou sérií. Cestování v čase, ze kterého bolí hlava, triky jak ze SyFy, a především parta herců, kteří nemají oporu ani v režisérovi, ani ve scénáři. Nejlíp se s tím popral Arnold - je ho tu málo a už má zkušenosti, takže dokáže svou té osmistovku odnavigovat i vyprázdněným a přesto zmateným dějem. Genisys vás bude bolet, nedá se to nijak obejít. Je to prostě píchání do vosího hnízda, které nemůže dopadnout dobře. A bez nadhledu a filmařského umu je to jako sledovat trochu dražší fanfilm s přepálenou stopáží. Skynet nezabije hnutí odporu, ale prostý nezájem diváků. Tu válku snad tentokrát konečně vyhrajeme. Myslete na to a nechoďte do kina!

Jak to vidí xxmartinxx
Ten film je fakt úplně dementní! To je asi nejsilnější emoce. Složený z jakoby náhodně seskupených scén 1) skupina lidí si povídá 2) přesně když dořeknou vše důležité, zaútočí terminátor 3) hodí na něj piáno a přesunou se do vedlejší místnosti 4) o něčem si povídají 5) přesně když dořeknou vše důležité, zaútočí terminátor 6) hodí na něj piáno a přesunou se do vedlejší místnosti... a tak do nekonečna. Abych ale nebyl zase za sebe, má to tempo, i když to nikdy nejede na plno. Je to v mnoha ohledech jako Jurský svět v povrchnosti, brakovosti a kálení na vyšší cíle, jen to tolik nešlape jako atrakce. Dá se to přežít, naštěstí se čas zastavuje na dvou hodinách, ale kdo byl po dinosauřím překvapení a Jimových slibech připravený na něco víc, ten má smůlu. Prostě výsledek na úrovni Salvation v nemotorné práci s mytologií a snaze posunout svět dál. Jo a neodpustím si: fakt nechápu, proč ten film svojí rutinní antihudbou przní z pozice výkonného producenta Hans Zimmer, když podle titulků měl všechny původní melodie k dispozici... atmosféra na nule.

 

Jak to vidí Rimsy
Nevalná očekávání se potvrdila. Reboot série si pohrává se známými scénámi z prvního dílu a pomrkává na fanoušky, což je zpočátku docela fajn. Slavné reálie ale staví na hlavu a nabízí nové, akčnější a příběhově zamotanější situace. Paradoxy cestování časem jsou úspěšně ignorovány a zůstává tak příběhový slepenec jedničky se spoustou klišovitých hlášek (I'll be back nepočítám) a logických paradoxů. Akce je rutinní, ale nelze jí nic vyčíst. Ve výsledku to není propadák, ale sestupná tendence série se opět potvrdila. Netěšme se na další díly! 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (43)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace